A szinte sohasem volt Micromega – LEEDH CD F1

CD-játszó, Vintage

Még a Micromega legkeményebb, “legmindenttudóbb” rajongótáborának tagjai is némi meglepődéssel olvasták a címet és nézik most értetlenül a képeken szereplő CD-játszókat. Ezzel nem csak a magyar Micromegások, hanem a világon mindenütt így vannak a Cég régi rajongói. Mi a fene lehet az a LEEDH CD F1 felírat egy jól láthatóan Micromega CD-játszón?

micromega leedh cd f1

A történet nagy valószínűséggel 1981-ben kezdődött – a pontos évszámra már a szereplők sem emlékeznek – amikor Gilles Milot úr Micromega néven céget alapított többek között a Mark Levinson termékek forgalmazására. Két évvel később szált be a cégbe az ismerősebb nevű Daniel Schär, aki nem elégedett meg pusztán a készülékek forgalmazásával. Folyamatosan tervezett, épített és saját márkán, saját márkaneven törte a fejét.

Schär mániájának köszönhetően 1985-ben megszületett az első francia CD-játszó, a LEEDH CD F1.

Első változata ferde előlapot és kék csíkkal határolt kezelőfelületet kapott. Ennek továbbfejlesztett változata a LEEDH CD F1 Pro, ami már úgy nézett ki, mint egy szokványos téglatest, de az őstípusból megőrizte a teljes felsőrészt beborító és felemelhető plexilapot. A hasonlóság mindkét készülék esetén nagyon nagy az első Micromega néven forgalomba került F1 típusokkal – nem véletlen.

micromega leedh cd f1

A Micromega tehát egy rövid ideig kétféle irányban működött – Schär úr tervezett és elektronikákkal foglalkozott (LEEDH néven), Milot úr pedig kereskedett és a hangsugárzók tervezésével töltötte szabadidejét.

A szétválás csendben zajlott, ellenben a nevekkel kapcsolatban hozott egy igen érdekes átszerveződést. A LEEDH nevet és márkát kitaláló Daniel Schär megkapta a Micromega nevet és teljes erővel nekiállt olyan CD-játszókat tervezni, építeni, melyek ma, 30 év elteltével is a legjobbak közé tartoznak, Gilles Milot úr pedig a LEEDH nevet vitte tovább és merült a feledés homályába.

micromega leedh cd f1

A LEEDH két készüléke ma a világ legritkább CD-játszói közé tartoznak.

További Micromegák

Megosztom:

Comments

1 comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar