Gemini

lemezkritika

Furcsa egy zenekar volt a Gemini. 1965-től 1979-ig aktívan, teljes erőbedobással zenéltek, ’79-ben újjáalakultak (sokadszor) és senki nem tudja, mi is van (volt) velük. Időnként még a XXI. században is előkerül a nevük, de hogy valójában kié a névhasználat joga, tekinthetjük-e az őszenekar utódjának, szerintem senki sem tudja.

A megalakulásról egész pontos adatok maradtak fenn: 1965. Budapest, Zrínyi utcai Tiszti-klub. A megalakulás pillanatától a hét minden napjára jutott egy-egy fellépésük. Állandó helyük volt pl. a VOLÁN Vállalat, a Citadella, a Gumigyár, valamint a dunai és balatoni sétahajók. Talán az utókor pont ezért ismeri őket kevésbé – nem kötődtek egyetlen klubhoz, egyetlen társadalmi réteghez sem.

Első saját dalaik 1970 körül jelentek meg, azonban nem tudtak “előrébb” lépni. Megmaradtak a külföldi dalokat elsőosztályúan játszó, énekeseket, musical-eket profin kísérő “session” zenészek szintjén. 1976-ban megjelenő albumuk, bár igazi, jó hangulatú slágeregyveleg volt – ráadásul remek zenészek előadásában – nyomtalanul tűnt el a semmiben.

Gemini

A Gemini alapítótagjára, basszusgitárosára, Várszegi Gábor-ra azonban a mai napig mindenki emlékszik – mire befejezem, te is rájössz, ki is ő.

Egyrészt ugye az Omega rajongók tudják, hogy a szövegeik egy részét (talán a legjobbakat) Várszegi Gábor írta – Ezüst nyár, Gammapolis, Lena, Csillagok útján… Azonban ez a Várszegi, nem az a Várszegi, viszont a “szembeszomszédja” – na jó, talán nem mindenki ismeri a történetet, inkább leírom.

Bródy János, mint szövegíró a legjobbak közé tartozik. Azonban, időnként betiltották működését, időnként zenekari érdekellentétek álltak előtte keresztben, így az ősi megoldáshoz fordult, kitalált magának egy írói álnevet. Nem sokat törte magát a név kitalálásán, egyszerűen megkérte a vele szemben lakó Várszegi Gábort, adja neki a nevét – mint a lemezborítókon olvasható információkból kiderül, a névátadás megtörtént.

Most viszont némileg bajban vagyok. A Gemini együttes szövegírója szintén Várszegi Gábor, akiről nem derült ki, hogy a “szembeszomszéd” basszusgitáros, vagy Bódy János…

No de ki is lett a zenekart alapító basszusgitáros, honnan ismerheti mindenki? Tudjátok ki alapította a Fotex-et, ki volt Magyarország leggazdagabb embere 2002-ben, kié a Főváros legdrágább lakóingatlana, kié az MTK… Igen, Várszegi Gábor, az üzletember nem más, mint a Gemini Együttes alapítója.

További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar
Scroll Up