Generál – Rockin’ and rollin’

Lemezkritika

1974-ben a Generál második albumának felvételei után Karácsony János átigazolt az LGT-be, a helyére Paczári Károly került, az új dobosuk pedig Póta András lett.

Mint már említettem, a zenekar az első lépésektől kezdve sokkal sikeresebb volt külföldön, mint Magyarországon, s különösen igaz ez Lengyelországra. Mintha “hazajártak” volna. Koncertjeiket egész évre előre lekötötték, állandó szereplői voltak a lengyel tv-nek, rádiónak. Szinte kötelező volt egy angol nyelvű album elkészítése, amit a szocialista régión kívül a nyugati piacon is teríthettek (volna).

A Generál magyarországi helyzetét mi sem jelzi jobban, hogy eme szinte kötelező angol nyelvű változatot a lengyel hanglemezgyártó vállalat adta ki (1975), s még az akkori mércével is meglehetősen sok, 200 000 példányban adta el.

generál

Az album elkészítésekor nem pusztán az angol nyelvű énekeket keverték rá a már meglévő zenei alapra, hanem egy, már korábban meglévő angol nyelvű szám kivételével újravették, újrakeverték azokat. Néhány másodpercre még a lengyel nyelv szépségeit is megismerhetjük az albumon – a Suzy c. felvételben lengyelül “számolnak” be.

Paczári ugyan nem volt képes feledtetni Karácsony János egyéni gitárjátékát, énekhangját, de beleillett a Zenekar “sound”-jába, s a csapat egy meglehetősen jó albumot készített.

További Generál
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar