Egy majdnem elfeledett újság – Hang & Technika

bemutató, tuning

A Hifi Magazin 1992-es megszűnése hatalmas űrt hagyott maga után. Megszűnt az a kapocs, ami összeköthette egymással az ország különböző részein élő hifistákat. Megszűnt az információáramlás és bizony megszűnt a célzottan hifistáknak szánt hirdetési lehetőség magánszemélyeknek, cégeknek egyaránt. A mai napig etalon, a mai napig hivatkozunk rá és bizony, a mai napig nem született olyan hangtechnikai kiadvány, ami elérte volna a Magazintól megszokott színvonalat.

1990-ben ugyan elindult a Hi-Fi Klub nevű kiadvány, ami nemhogy konkurenciája nem volt a Magazinnak, de tulajdonképpen semmiféle érdemi információval sem rendelkezett. Mégis megvettük (én legalábbis), mert vágytunk minden sorra, fotóra kedvenc hobbinkkal kapcsolatban

hifi_klubb_1

A Hi-Fi Magazin megszűntének pillanatában (1992) – mintha rajtra készen álltak volna a startvonalon – azonnal elindult a Hi-Fi Fórum. Ez az újság már majdnem olyan volt, mint egy igazi hangtechnikai kiadvány, voltak benne tesztek, készülékbemutatók, valamint hatalmas, világmegváltó tervek. Néhány szám után ez is nyomtalanul tűnt el a semmiben.

hifi_forum

1993 nagyszerű év volt a hifisták számára, hiszen két hangtechnikai újság is elindult, a magát függetlenként hirdető Hi-Fi Piac, valamint a Sztereó. Őszintén mondom, az első években nagyon jó és kifejezetten hasznos kiadvány volt mindkettő. Valós tesztek, valós bemutatók, valós információk voltak bennük. Aztán előbb a Sztereó, majd a Hi-Fi Piac vált puszta reklámújsággá, melyekben a hirdetéseket feladó cégek  megkapták a maguk (a hirdetések által) fizetett készülékajnározásukat, amiket viccesen teszteknek neveztek. A két újság közül azonban a Piac volt a korrektebb, mert aki tudott olvasni a “sorok között”, az megtudhatta, vagy legalábbis sejthette, hogy a tesztelő valójában mit is gondol a hallottak alapján a készülékről. A Sztereó ezt meg sem próbálta, szimpla reklám-górcsővé vált. Mindkettőnek megvan az első száma is, valamint az összes többi, melyeknél még éreztem, hogy én, mint olvasó legalább egy kicsit fontos vagyok.

2000 júliusában jelent meg az Audio (High end Exkluzív) első száma, ami véleményem szerint az egyetlen olyan magyarországi hangtechnikai kiadvány, ami tartalmában, stílusában leginkább megközelítette az etalonnak tekintett HiFi Magazint. Kiemelendő érdemének tartom, hogy többek között rendkívül izgalmas, tartalmas riportokat, beszélgetéseket jelentettek meg a hangtechnika és a zenei élet jeles képviselőivel.

Ennyi bevezető feltétlenül kellett, hogy el-, illetve visszajussunk 1999-hez – egészen pontosan 1999 január 20-hoz – amikor a fellelhető információk alapján megjelent a Hang & Technika első száma.

Más volt, mint az addigi próbálkozások és más volt, mint a piacon lévő és korábban említett két “nagy”. Tulajdonképpen a barkácsoló kedvű hangászokat célozta meg, de nagyon sok érdekességet találhatott az újságban azon olvasó is, aki sohasem látott forrasztópákát.

Alaposabban elmerülve a cikkekben, pláne így 20 év után újraolvasva azokat, érzi az ember, hogy valahol a Hang & Technika is ugyanúgy reklámújság, mint amivé a Hi-Fi Piac és a Sztereó süllyedt, de valahogy mégis más. Sokaknak segített, hogy olcsóbban juthassanak jobb hanghoz és sokaknak segített megérteni a készülékek, a hangsugárzók működését.

A Hang & Technika olvasásával részesei lehettünk egy igazi hangsugárzó-csoda, az Enigma születésének, amely hangsugárzó túlélte az újságot és mára világhírűvé vált. Nem sorolom fel a többi készüléket, hangsugárzót, melyek a szemünk előtt, az újság hasábjain születtek meg, hiszen most megtehetitek magatok is.

Kevesen ismerik ugyan a Hang & Technika újságot, de azon kevesek közül nagyon sokan keresik. A köztudatban 7 megjelent szám él (általában a gyűjtőknél is ez a hét db van meg), de valójában született egy 8. szám is. Most mind a nyolc számot elolvashatjátok, letölthetitek az egyes lapszámok borítójára klikkelve.

Megosztom:

Hozzászólások

1 Hozzászólások

Leave a Reply

  • Bodnár Zsolt

    Remek ötlet volt így összegyűjteni a kiadványokat, köszönet érte! Egy kis időutazás sosem árt… 🙂

EnglishFrançaisDeutschMagyar
Scroll Up