Kell egy csavarhúzó, egy darab drót és két perc – hifi-állvány tuning

tuning

A lávakövekről szóló blogbejegyzésben, valamint az azt követő beszélgetések során felhívtam a figyelmet egy nagyon egyszerű hifi-állvány tuning lehetőségére is, amihez csupán néhány lávakődarabra van szükség. Az olyan állványoknál lehet alkalmazni, melyek teljes hordozószerkezete, vagy legalább a függőleges oszlopai fémből vannak – függetlenül attól, hogy a készülékeket tartó lapok fa, üveg, MDF, stb. anyagból készültek. Annak a hifi-állvány tuningnak a lényege az volt, hogy a függőleges tartóoszlopok (szerkezeti elemek) tetejére helyezzünk egy-egy lávakő darabot.

hifi-állvány tuning

Voltak, akik mosolyogva legyintettek, voltak, akik kipróbálták és véglegesen ott is hagyták a lávakődarabokat, valamint volt, aki elgondolkodott a dolgon és a jelenség elektrofizikai hátterét felismerve, még tovább is fejlesztette a dolgot. Az ő megoldásának lényege, hogy lávakő helyett gombóccá gyúrt vörösrézhálót tegyünk a függőleges oszlopok tetejére, s azzal “blokkoljuk”, változtassuk meg a függőleges oszlopok mágneses terét.

A környezetünket elárasztó EM-zajok, rádióhullámok, azonban nem csak az állványok függőleges oszlopait érik, hanem az állványok egész vázszerkezetét. Ennek következtében a fémvázban különböző frekvenciájú és nagyságú feszültség indukálódik. Általában csak mikrovoltos nagyságrendről van szó, de az állandó jelleggel ott van az állvány keretében, s azt, mint egy antenna, EM-zaj formájában ki is sugározza.

Ha ezekbe a fémkerettel rendelkező állványokba be- és / vagy ráhelyezzük készülékeinket, akkor nem nehéz elképzelni, hogy az őket körülvevő valamilyen feszültségű fémkeret bizony hatással lehet rájuk. Aki esetleg azt gondolná, hogy Faraday-kalitkaként viselkedik, azt el kell szomorítanom, a hifi-állványok fémváza nem elég “sűrű szövésű”, hogy a kalitkahatás kialakulhasson.

Akinek van otthon multimétere, az azonnal tehet is egy próbát, Mérje meg az állvány alján lévő magasságbeállító tüske és az állványban lévő készülék (pl. erősítő) háza közötti feszültséget. A mérőműszert állítsátok mikrovoltos tartományba, de elképzelhető milivoltos nagyságrendű feszültségkülönbség is. (Azért a lábtüskén és készülékcsavaron mérjetek, hogy nehogy az állván és / vagy készülék festéke szigetelésként működve megakadályozza a valódi mérést.)

Akinek nincs műszere, az kénytelen elhinni, hogy a fémállványok és a bennük elhelyezett készülékek fémháza között potenciálkülönbség van. A hifi-állvány tuning jelen esetben mindössze abból áll, hogy az állványunk és a készülékek feszültségkülönbségét megszüntessük, vagyis egy darab rézdrót segítségével a fémállványt és a készülékházat kössük össze. Ha több készülék van az állványban, akkor azt válasszuk, amelyik nem kettős szigetelésű, vagyis rendelkezik védőföldeléssel, mert az annak házával való összekötés egyben le is földeli az állványt.

hifi-állvány tuning

Ha egyik készülék sem földelt, akkor az állványt (állványokat) valamelyik védőföldeléssel rendelkező csatlakozóaljzatba “kössük be” egy tápdugó segítségével.

hifi-állvány tuning

Ugyanebbe a témakörbe tartozik az az ősrégi megfigyelés, hogy hangsugárzóink jobban szólnak, ha a hangszóróinak fémrészét összekötjük a hangsugárzó mínusz termináljával, vagy az erősítő földelőcsavarjával. A magam részéről a második megoldást tartom jobbnak, mert egy hídkapcsolású végfok nem biztos, hogy örül, ha a “mínuszát” összezárjuk a hangszóró fémkosarával. Azoknak, akik most (is) mosolyognak, javaslom, nézzék meg néhány Tannoy hangsugárzó csatlakozóterminálját és egy kicsit törjék az agyukat, hogy ugyan mi a fenének van rajta 5 csatlakozási lehetőség.

hifi-állvány tuning

Továbbgondolva ezt a régi megfigyelést, valamint összekötve a korábban említett hifi-állvány tuning megoldással, máris adódik a kérdés, mi van a fém hangsugárzó-állványokkal? Bizony azokban is folyamatosan indukálódik feszültség, ami akár ugyanúgy mérhető is, mint a készülékállványok esetében. Tehát, földeljük le azokat is!

Ezek mindegyike rendkívül egyszerű hifi-állvány tuning, melyek hatása nem nagy, de észrevehető – az elkészítésükhöz pedig az akaraton kívül semmi másra nincs szükség, mint egy csavarhúzóra és egy darab drótra.

Megosztom:

Hozzászólások

2 Hozzászólások

Leave a Reply

  • JOSEPH CSOKA

    A hangszoro femkosar trukk mukodik, szinte hihetetlen. Koszi!

  • Tóth János

    Évek óta rá van kötve a mínuszra a kosár…letisztultabb a hang,nyugodtabb…

EnglishFrançaisDeutschMagyarItalianoPolskiРусскийEspañol
Scroll Up