IKEA-lemezjátszó 3.

Bemutató, Lemezjátszó

A korábbi posztokban szerepelt több olyan IKEA-lemezjátszó is, melyek a lemeztányér csapágyazásán és a meghajtómotoron kívül kizárólag az IKEA-ban beszerezhető alapanyagokból készültek. Ezen lemezjátszók fő alapanyaga minden esetben az IKEA valamelyik bambusz-vágódeszkája, ami sokak fantáziáját megmozgatta akár csak, mint készülékalátét, akár mint olyan alapanyag, amiből komplett készülékállványt lehet némi fúrás-faragással összepakolni.

A bambusznak a hangképre gyakorolt rendkívül pozitív hatását eddig az IKEA még nem használta ki – még nem került forgalomba „saját márkás”, IKEA-lemezjátszó -, ellenben néhány cég egyenesen beletervezi készülékeinek hangzásába.

IKEA-lemezjátszó

A kanadai Tri-Art Audio első lemezjátszója, az S-széria, szintén igazi „IKEA-termék”. Feltétlenül érdemes rajta elgondolkodni. Különösen a tűerő beállítására szolgáló „ellensúly” megoldása ötletes. A szükséges súlyt és egyben a hangkar-hangszedő rezonanciáinak csillapítását apró rézgolyók megfelelő mennyiségével biztosítják. Tulajdonképpen a teljes lemezjátszó elkészíthető az IKEA Aptitlig vágódeszkájából!

A Cég – megőrizve a bambuszt, mint alapanyagot – mára már teljes termékpalettával rendelkezik, aminek egy részét a varsói Hifi Show-n is bemutatta – lemezjátszók, CD-/DVD-játszó, erősítők, állványok, alátétek, hangsugárzók, szobai akusztikai eszközök.  Végignézve termékeiket feltétlenül érdemes belőlük ötleteket „kapni” és azokat átültetni az Aptitlig vágódeszka további felhasználási lehetőségeire.

Még egy érdekesség! A hangdobozok belső csillapítására, a dobozokban kialakuló állóhullámok csökkentésére, elnyelésére nagyon sokan a gyapjút tartják a legjobbnak. A Tri-Art az elektronikái (természetesen bambuszból készült) dobozát is kitölti gyapjúval!

További IKEA
További lemezjátszók

Megosztom:

Comments