Illés – A KONCERT

Lemezkritika

A KONCERT – csak így “visszafogottan” csupa nagybetűvel.

Illés Koncert

1981 március 26-án az Illés nagyszabású koncertet adott a Nemzeti Sportcsarnokban. Nehogy félreértés legyen, akkor még a “nagy” Sportcsarnok nem létezett, ez csak amolyan aprócska csarnokocska, de legalább (nép)nemzeti. Fellépett a teljes KITT Egylet (Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trió), valamint a Fonográf.

illés a koncert

A koncert nézőszámát erősen alábecsülték – vagy a pártállam eleve félt a lehetséges hatalmas tömegtől. A jegyek percek alatt elkeltek, a nézőtérre be nem jutott emberek pedig a koncert alatt hatalmas tömegben álltak a Sportcsarnok környékén (megfelelő rendőrségi készültséggel körítve). Sokan (maga Bródy János is) az”István a király” királydombi előadását tartja az első össznépi akarat-megnyilvánulásnak, a rendszerváltás alapkövének, azonban a gyökerek (úgy gondolom) eddig a napig nyúlnak vissza. Miközben bent a zenekarok a Nemzeti dal-t, a Március 1948-at énekelték, kint állt egy jelentős tömeg, ami 1983-ra az “István a király” budapesti és szegedi bemutatóira már elérte a “critical mass” mennyiségét.

illés a koncert

A Koncert anyagát tripla albumon szerették volna kiadni, azonban a Hungaroton (egyetlen lemezkiadó vállalatunk abban az időben) teljhatalmú ura (Erdős Péter) megakadályozta – így maradt a dupla album 21 dallal.

A Koncertről Koltay Gábor készített filmet.

További Illés
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

1 comments

Leave a Reply

  • CSERMELY PÉTER

    Magyarországon odáig még nem látott titokban szerveződött a koncert/filmforgatás… Az utcai plakátokon, csak lépésekben derült ki, mi is lesz ez a koncert… Jegyet NEM LEHETETT csak úgy vásárolni. Valahol jelentkezni kellett (ugye, még nem is álmodtunk internetről), és ki sorsolták, kik azok a szerencsések, akik jegyet vehettek.. Ez akkor is botrányos volt….

EnglishFrançaisDeutschMagyar