LGT – V

Lemezkritika

Röviden, ismét egy disszidáló tag, ismét egy betiltott LGT lemez.

Ez a lemez azonban egyetlen mondattól sokkal többet érdemel! A dupla album első három oldala stúdiófelvételeket tartalmaz. Természetesen ismét „slágereket” alkottak, amolyan LGT-s módon, viszont visszafejlődés volt a „Mindig magasabbra” c. album felejthetetlen szerzeményei után – LGT rajongóknak ezen szabad vitatkozni.

…na de az album második lemeze, a negyedik oldal!
Koncertfelvétel, ami megmutatja, mit is tudnak az LGT tagjai, mi történik a színpadon (a nézőtéren), ha úgy igazán zenélni kezdenek. Fantasztikus élményt ad, a hallgató ott érzi magát a Tabán fái alatt, látja a zenészeket, érzi a körülette tomboló, táncoló boldog tömeget. Talán, nem vagyok egyedül, de a második lemezt sokkal többet hallgattam, mint az album első korongját. Azonban az illúzió tökéletes megteremtése ellenére a negyedik oldal stúdiófelvétel, melyhez utólag keverték a (feltehetően) tabáni koncerthangulatot.

A hangulathoz, a zenei unikumhoz az LGT tagjain kívül olyan zenészek is hozzájárulnak (csak kiemelve néhány kedvencet), mint Dés László, Gőz László, Bergendy István és az igazi nagy „sztár”, Apostolis Anthimos az SBB-ből.

Az album megjelenését Laux József már az Egyesült Államokból figyelte, ahol hangmérnök lett, majd üzleti vállalkozásokba kezdett.

…tehát ő is disszidált, ezért az V. albumot is még a megjelenés évében bevonták, bezúzták. Legközelebb csak CD-n jelent meg. Laux távozásával felesége, Adamis Anna szövegíró is megszakította a munkakapcsolatot a zenekarral. Lauxot később rehabilitálták, 1988-tól JLX könyvkiadóján keresztül „eláraszthatta” az országot „puha fedelű” könyveivel.

Távozásával az LGT ismét átalakult, majd némi próbálkozás után a dobos fronton (Németh Gábor, Szekeres Gábor), kikötöttek Solti Jánosnál. Így 1976-ban megalakult a ma is ismert (végleges tag-összetételű) Locomotiv GT.

További LGT
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments