Long ösvénye – avagy a tápellátás zavarai (7)

tuning

Stage 6/2 – az MCU tömör rézvezeték esetei a kábelfonással

Mielőtt konkrétan “belevágnánk” az önálló tápellátás kiépítésébe, van egy szomorú hírem! Azaz, igazából csak nézőpont kérdése, hogy elszomorodunk-e tőle, vagy netalán örülünk neki. Önálló tápellátás esetén is pont ugyanúgy meghallható az “ösvény” végére tett elosztó, különféle hálózatiszűrő, hálózatikábel, stb. “hangja”, mintha csak pusztán a lakás eredeti hálózatára kötnénk azokat. Sőt, akár 70-80 cm bármilyen hálózatikábel “saját hangja” akkor is meghallható, ha azt a biztosíték és az “ösvény” eleje közé kötjük be. Ezen érdemes elgondolkodni és ismételten konstatálni, mennyire keveset tudunk az elektromos ellátás problémáiról, a kábelek “működéséről”.

A szomorú az lehet ebben a hírben, hogy egy önálló “ösvény” sem mindenható, bár sokkal jobb (hang)eredményt ad(hat), mint a lakás saját hálózata, a jó hír viszont az, hogy minden jótól lehet még akár sokkal jobb – vagy sokkal rosszabb, mert sajnos ez is benne van a lehetőségekben.

Csak, hogy ne kelljen visszakeresni a korábbi posztokban, egy jó “ösvény” a következőkben tud segíteni:
Csökkentheti az elektromos hálózaton lévő zavarokat, sőt, egyes frekvenciatartományokban akár teljesen meg is szüntetheti azokat, ezen kívül javíthatja az energiaáramlást. Ellenben a feszültség, a frekvencia, a hullámforma problémáit nem képes kompenzálni, valamint az egyenáramot sem képes letakarítani a hálózatról. Ha ezt így el tudjuk fogadni, akkor már semmi sem tarthat vissza, hogy belevágjunk – legfeljebb csak az a változatlanul meglévő kérdés, hogy milyen kábelből?

A-kábel
Egyeres, tömör, 2,5 mm átmérőjű rézvezeték – közönséges falivezeték -, ami bármely barkácsboltban MCU-néven kapható. Amennyiben külön digitális “ösvényt” is kiépítünk, akkor annál a vezetékvastagság 1,5 mm legyen.

B-kábel
Ugyanaz a 2,5, illetve 1,5 mm átmérőjű kábel, mint az “A” esetén, azonban a fázist 2 db kábel vigye. Tehát 2 fekete ér (fázis – erre ügyelni kell), 1 kék vezeték (0), 1 sárga-zöld (védőföld). A fázis duplázásával javíthatjuk az energiaáramlást, valamint belép a “fogalmunk nincs miért, de javít a hangon, képen” magyarázat. Sajnos, mint már említettem, a tápkábelekkel kapcsolatban rengeteg a nyitott kérdés, az egymásnak ellentmondó magyarázat és az egymásnak ellent mondó elvek.

C-kábel
A különféle frekvenciájú rádióhullámok “távoltartására” és ezek szűrésére remek megoldást ad a kábelek különböző fonása. Ennek legegyszerűbb formája az, hogy egyszerűen összesodorjuk azokat, de van jobb is! Az “A” esetben említett 3 db kábelből készítsünk hármas fonást – ez ugyanaz, mint a lányok copfja. Ugyanaz a kábel, a fonás hatására a hang- és képminőség mégis javul.

D-kábel
A “B” esetben említett 4 db kábelből készítsünk négyes fonást.

Aki az “ösvényt” a leggazdaságosabban, nagyon jó ár/minőség aránnyal szeretné elkészíteni, az nem talál jobb megoldást, mint a négyesfonású “D” kábelt, 4 db 2,5 mm-es tömör rézdrótból. A vezeték vastagságával lehet hangolni a rendszert. Azt növelve dinamikusabb, egyre “nyomulósabb” hangot kaphatunk, ami hosszútávon egyre fárasztóbb lehet. Vékonyítva egyre nyugodtabb, semlegesebb, emberibb, ám esetleg dinamikáját vesztő lesz a hang. Egyetlen ösvény esetén a nagyobb erősítőkre, komplexebb rendszerekre tekintettel, legoptimálisabb a 2,5 mm-es vastagság.

E-kábel
Az MCU-vezetékek alapanyaga (tisztasága) különböző gyártók (különböző országok) esetén, különböző lehet. Akiknek van valami tuti tippje, netalán valahol olvastak róla, azok ezen, jobb alapanyagú villanyvezetékből (Angliából, vagy Németországból behozva) készítsék el a “D” kábel négyes fonatát.

Alapvetően itt meg is állhatunk, ez a stabil, hosszú távú alap, ami a későbbiekben, esetleges készülékváltásnál sem okoz gondot. A kábelek ára egyszerűbb rendszerek esetén is ésszerű, s bár a kábelek fonása nem egyszerű, ráadásul időigényes, de megéri a befektetett energiát.

Az említett hármas és négyes fonásnak léteznek különböző fonásalternatívái is igazán “nehézfiúk” számára. Ezek közül hármat emelnék ki:

 1. Három vezeték (tehát 1 fázisvezeték) esetén jótékony hatású, ha a “közönséges” hármas fonat helyett, a védőföld vezetékét egyenesen hagyjuk és arra fonjuk rá a fázis és nulla vezetékeket úgy, hogy a védőföld felett, majd alatta keresztezzék egymást végig a védőföld teljes hosszában.
 2. Három vezetéknél szintén jó megoldás a létraszerű fonás. A fázist és a nullát lefektetjük egymás mellé egyenesen, majd a védőföld vezetékével a fázist és a nullát azokon alul-felül folyamatosan átfűzzük, mintha ferde létrafokok lennének. Az így elkészült kábel nem alkalmas gégecsőbe való behúzásra, ez csak falon kívül vezethető.
 3. A LessLoss cég jobb kábelei és azok fonása a 4 vezetékes megoldást használja (2 fázis, 1 nulla, 1 védőföld). A két fázis és egy nullakábelből készítenek egy laza hármas fonást, majd abba mintegy beleszövik utólag a védőföld vezetékét. Sima négyesfonás helyett, igazából ezt javaslom!

Ha már szóba került az egy eres réz villanyvezeték, időzzünk még el egy kicsit nála!

Nagyon sokat lehet nyerni és bukni a megfelelő hangsugárzó kábel kiválasztásával. A lehetőségek és az ajánlatok a végtelenhez tendálnak. Javaslom, amennyiben hangszóróvezeték vásárlása előtt álltok, próbáljátok ki a tömör villanyvezetéket is, de nem akármelyiket és akárhogy.

Feltétlenül a 0,75 mm-es tömör réz villanyvezetéket válasszátok. A “+” vezeték legyen fekete, a “-” pedig kék. Többféle színben létezik és bármelyik 2 színt választhatjátok, csak legyen megkülönböztethető a “+” és “-“. A “+” két vezetékből, a “-” pedig egy vezetékből fog állni, azaz egy-egy hangdobozhoz 3 db vezeték fog menni – tehát a színpélda szerint egy-egy hangsugárzóhoz vegyetek 2×3 méter fekete MCU 0,75-ös rézvezetéket, valamint 1×3 méter kéket. A korábban említett hármas fonás szerint készítsetek belőle fonatot. A kábelek végeire ne tegyetek sem banándugót, sem villát (spade), hanem a lecsupaszított vezeték végeit kössétek be közvetlenül az erősítőnél is, hangsugárzónál is a hangfalcsatlakozóba. 2 fekete mindkét oldalon a pluszba, 1 kék mindkét oldalon a mínuszba.
Ezzel elkészítettétek a világ talán legegyszerűbb és legolcsóbb “spéci” hangszórókábelét. Hallgassátok néhány napig, egyrészt hogy bejáratódjanak, másrészt, hogy megszokjátok a “hangját”. Ezek után nyugodtan kezdjetek el hangszóróvezetékeket kipróbálásra hazavinni, hisz lesz mihez hasonlítani, amiből két dolog következik majd:

 1. Meglepődtök, hogy ahány hangszórókábel, ahány gyártó, annyiféle hang.
 2. A kábelek hangja és ára között semmiféle összefüggés nincs, hisz a filléres, hármas fonatú 0,75 mm-es MCU akár százszoros árú kábelektől is hallgathatóbb, szerethetőbb hangot ad.

Javaslom, azok is próbálják ki, akik már rendelkeznek valamilyen “nevesebb” hangsugárzókábellel, talán számukra is okoz némi meglepetést, netalán fejtörést, hogy hogyan tovább.

Mielőtt még valaki belekezdene a “0,75 mm túl vékony és elolvad” mantrába, szólok, hogy nem fog! 10+ éve használok 0,6 mm-es hangszórókábelt (0,28 mm2) nagy teljesítményű erősítők és “energiaéhes” hangsugárzók között. Jelenlegi erősítőm 2,17 kW (2170 W!) csatornánként…

További tápellátás

Long ösvénye 7

Megosztom:

Hozzászólások

7 Hozzászólások

Leave a Reply

 • Attila Gócza

  “A két védőföld és egy nullakábelből készítenek egy laza hármas fonást, majd abba mintegy beleszövik utólag a védőföld vezetékét.” Itt valami elírás van.

 • Long

  Köszönöm az észrevételt, javítottam.
  Természetesen két fázis és egy nullakábelből…

 • Roland

  Üdvözlöm!
  Az erősítőm kettős szigetelésű, vagyis nem csinálhatom a kábelt védőföldes megoldással. Ilyenkor mi a teendő? 2 vezeték a fázishoz, egy a nullához és hármas fonással összedolgozni őket?
  Köszönettel: Roland

 • Long

  Ilyen esetben is mindent ugyanúgy kell csinálni, tehát a vezetéket – akár 3, akár 4 eres -, a védőföld-vezetékkel együtt kell elkészíteni.
  Kettős szigetelésű készülékeknél a készülék tápcsatlakozója nem tartalmazza a középső, föld érintkezőt, vagy nincs bekötve, tehát a földelés nem fog a készülékházon megjelenni, de a zajszűrésben a fonás miatt részt vesz.

 • Roland

  Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

 • Peres Csaba

  Sziasztok!
  Ha tehetitek minél régebbi, elfekvő készletből vásároljatok!
  Az új kábel elég hosszú bejáratódása idején gyötrelmes a hang.
  A régivel ez elkerülhető, vagy lerövidíthető.

 • Long

  Nagyon fontos észrevétel és tanács! Köszönjük.
  A régi kábelekkel kapcsolatban írtam is egy blogbejegyzést, melynek a lényege, hogy a 30+ éves, tömör vörösréz-vezetékek bizony “tudnak” valamit – a villanyórától a hangszóró-csatlakozóig a teljes kábelezésem ilyen alapanyagból áll.
  Azok számára, akik kénytelenek új vezetéket használni az ösvény kiépítésekor, van egy nagyon egyszerű javaslatom, amivel 24 óra alatt imitálhatják akár 1-2 hónap “bejáratását”.
  Az ösvényépítésre szánt vezetéket beépítés előtt fagyasszátok le a hűtőtök mélyhűtő részében, amit a lehető legalacsonyabb hőfokra állítsatok. Kifejezetten hatásos módszer, amit érdemes minden kábeletekkel, de még a hűtőbe beférő elektronikákkal is megcsinálni.

EnglishFrançaisDeutschMagyarItalianoPolskiРусскийEspañol
Scroll Up