Magneplanar LRS + Magnepan 300

Bemutató, Hangsugárzó

Kedvenc hangsugárzó-gyártómmal kapcsolatban nem túl gyakran számolhatok be újdonságról, de most egyszerre két új termék is megjelent a kínálatukban. Sőt, az egyik Magnepan termék egy olyan tárgy, amire immár 50 éve vár minden Magneplanar rajongó. Leírva a számot tudatosult bennem, hogy az ominózus tárgy akár még a cég alapításának kerek évfordulójára készült, jubileumi alkotás is lehet. Majd kiderül, mindenesetre a Cég egyszerűen, mindenfajta csinnadratta nélkül zárt körben bemutatta.

Kezdem a Magneplanar hangsugárzókat gyártó Magnepan cég életében megszokott termékkel, az új, Magneplanar LRS hangsugárzóval, ami tulajdonképpen szintén majdnem jubileumi termék lett, hiszen elődjét (MMG) 1995 óta gyártották változatlan formában.

magneplanar lrs

Az új típus a Cég legkisebb teljessávú modellje, melynek használatához már nem feltétlenül van szükség szubbasszushoz. Tervezése során két, egészen szélsőséges szempontot vettek figyelembe. Az ára alig lett magasabb, mint az elődjéé – mindössze 650 dollár, aminek köszönhetően – úgy gondolom – a létező legjobb ár / érték arányú hangsugárzó a piacon.

Legalábbis az amerikai és kanadai hifisták számára, mert mire az LRS eljut a magyar vásárlókhoz legalább 450 ezer forint lesz az ára. Mélységes szomorúsággal és jogos felháborodással kell rámutatnom egy konkrét példával, hogy ez valójában mit is jelent: Feleségem Bostonban élő középiskolai tanár barátnője egyetlen havi keresetéből 10 pár LRS-t tudna vásárolni, feleségem magyar középiskolai tanárként 2 havi keresetéből 1 párt.

magneplanar lrs

Az áron kívül még egy igencsak szokatlan gesztussal hálálja meg a Magnepan amerikai (és kanadai) vásárlóinak, hogy őket választották! Amennyiben nem tetszik az LRS, azt mindenféle indok nélkül 60 napon belül visszaveszik – nem tudom, hogy létezik-e még egy ilyen hangtechnikai cég a piacon.

A Magneplanar LRS tervezésének másik szempontja, az igazán nagy rendszereket is kiszolgáló hangminőség volt. Nem ijed meg, nem lesz kisebbségi komplexusa a soknullás, high-end forráskészülékektől (legyenek azok analóg, vagy digitális formátumúak), valamint nem omlik össze a mázsás súlyú és akár 1-2 ezer Wattos monóblokkokra kötve sem.

Másfél évtizednyi Magneplanar hallgatás után, feltétlenül ki kell, hogy emeljem, hogy a Maggie hangsugárzók valódi tudásukat kizárólag igazi erőművekkel tudják megmutatni. Tehát nem véletlen a tervezési szempont, még úgy sem, hogy az LRS (és persze elődjei az MMG és SMG panelek) az árának megfelelő közegben is sokkal többet mutat meg a zenéből, mint kónuszos társai, azonban, ha megvan az erő, a tartás, akkor igen jelentősen túllép árkategóriája minőségi szintjén.

Ahhoz, hogy megmutathassa valódi tudását, szükségeltetik még egy nagyon fontos elem, a megfelelő méretű szoba. Amerikában ez nem gond, de Magyarországon nem túl sok nappaliban lehet legalább 1 méter távolságra elhúzni a paneleket a hátsó faltól, az ideális 2-3 méterre pedig legfeljebb a dedikált zeneszobákban. Az árán kívül talán ez a legfőbb oka annak, hogy nem lett (és nem lesz) nálunk néphangszóró.

Az új, kétutas LRS-ben a kvázi-ribbon megoldást a felső szekció mellett, immár az alsó szekcióban is alkalmazzák. A Magneplanar hangsugárzókat úgy kell elképzelni, mint egy teljesen kilapított dinamikus hangsugárzót. A hátsó lapja egy perforált fémlemez, melynek teljes felülete mágnesrudakkal borított. Ez előtt van kifeszítve egy rendkívül könnyű fólia, amire néhány mikron vastagságú alumíniumszalagot ragasztottak, s ami megfelel a dinamikus hangsugárzók tekercsének – pont úgyis működik, azzal az előnnyel, hogy mivel maga a membrán teljes felületén tartalmazza a tekercset és teljes felületén mágneses térben van, így az impulzusok sokkal gyorsabbak, a membrántorzítások pedig sokkal kisebbek lehetnek, mint kónuszos társainál.

Az LRS keresztezési frekvenciája 500 Hz, frekvenciaátvitele 50 Hz – 24 kHz, érzékenysége 86 dB. Sajnos, az érzékenység – ugyanúgy, mint a többi Magneplanar típusnál – valószínűleg sokkal alacsonyabb, mint a gyári adat. A megjelenésével egy időben olyan mennyiségű megrendelés érkezett a Gyártóhoz, hogy a történelme során először, hangsugárzó helyett sorszámokat osztanak a leendő vásárlóknak.

Bármennyire is előrelépés a korábbiakhoz képest az új panelsugárzó, megjelenését igencsak elhomályosítja a hír, hogy elkészült az első Magnepan erősítő Magnepan 300 néven.

magneplanar magnepan 300

Azaz ez így nem teljesen igaz. Elkészítette ugyan a Cég első erősítőjét, ami úgy képes hajtani panelsugárzóikat, ahogy szerintük kellene, de a hírt nem erősítik meg, a felröppenő információkra, adatokra sem igent, sem nemet nem mondanak. A Magnepan csendben van, ugyanakkor az új LRS paneljüket az amerikai (kanadai) bemutatókon egy Magnepan 300 névre keresztelt végfokkal hajtják, a kérdéseken pedig (válaszok helyett) sokat sejtetően mosolyognak.

magneplanar magnepan 300

Akár tesztelik a lehetséges piacot, akár egy tökéletesen felépített bevezetőkampányról van szó, az erősítő elkészült és működik. A szerencsés kevesek szerint (akik hallották), ha sorozatgyártásra kerül, nagyon sok Magneplanar felhasználó fogja miatta “kidobni” jelenleg használt erősítőjét.

A Long Pinterest oldalán közel ezer Magneplanar fotót láthattok – klikk.

Megosztom:

Comments

1 comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar