Michaelson & Austin – a Musical Fidelity őse

Bemutató, Erősítő, Vintage

Gondolom, a többség hosszasan kutat a memóriájában, hogy hallotta-e valaha ezt a cégnevet, és azon tűnődnek, miért is szánok külön posztot rá. A megoldás kulcsa a cég nevének első felében található, mert a Michaelson szó ugyanazt az személyt – Antony Michaelsont – jelzi, aki 1982-ben megalapította a mára az egész világon Musical Fidelity néven ismert angol, hangtechnikai készülékeket gyártó céget…

A hetvenes években Michaelson úr, mint ifjú titán teljes erővel azon dolgozott, hogy az akkoriban kimúlásra ítéltetett csöves erősítőket népszerűsítse – egyértelműen „csőpárti” volt. Michaelson & Austin nevű vállalkozása ennek megfelelően csöves elő- és végerősítőket gyártott. A termékpaletta nem volt nagy, de a készülékek minősége abszolút ellensúlyozta a csekély kínálatot. 

Az összes Michaelson & Austin, azaz ős Musical Fidelity erősítő:

TYP-1 – előerősítő

Michaelson & Austin / Musical Fidelity

Michaelson & Austin / Musical Fidelity

TVP-X – előerősítő külön dobozba épített tápegységgel

Michaelson & Austin / Musical Fidelity

TVA-1 – végerősítő. Csatornánként 2-2 db KT88-as cső, 45 kg

Michaelson & Austin / Musical Fidelity

TVA-10 – végerősítő

Michaelson & Austin / Musical Fidelity

Ez bizonyult a legjobb hangú Michaelson & Austin készüléknek. Tervezése során felhasználták Tim de Paravicini terveit, javaslatait. Végfokcsövei EL34 típusúak, amely csövek és Paravicini személye egy évtizeddel később ismét megjelennek Antony Michaelson életében egy új cég és annak készülékei formájában – Michaelson Audio. A TAV-10 tulajdonképpen a mai napig beszerezhető, mert a M&A vállalkozás megszűntével annak gyártási jogait, terveit a Papworth Audio átvette.

Azt, hogy valójában mi történt 1982-ben mára már homály fedi. A csöves készülékeket gyártó Cég egyik napról a másikra megszűnt és Anthony Michaelson belevetette magát a félvezetős világba. Első félvezetős készülékének megtervezése – The Preamp – pedig megnyitotta az utat a Musical Fidelity megalapításához.

További Musical Fidelity

Megosztom:

Comments

3 comments

 • Nagy Gábor Pál

  Lám, milyen érdekes. Egy sikeres, komoly csöves készülékeket gyártó szakember hirtelen megvilágosodástól vezérelve, egyszer csak rájön, hogy a csöves világban be van zárva egy ketrecbe, ezer módon meg van kötve a konstruktőri keze. Onnan nincs más kiút a továbblépésre, csak a félvezetős technikák. Mit tesz? Egyik napról a másikra abbahagyja a további felesleges körök futását, és új alapokra helyez mindent. Még az eddigi termékeinek a jogait is eladja, csak hogy félvezetős elektronikákra koncentrálhasson. Értjük ezt? Az az ember, aki a TVA-1-et gyártotta…
  Mondjuk én értem. És őszintén sajnálom, hogy ma, 36 év elteltével még mindig tömegek nem értik, csak fújják a maguk ostobaságait.

 • Long

  Abszolút egyetértünk, még úgy is, hogy Michaelson úr azért időnként vissza-vissza nyúlt a csövekhez és a Mucical Fidelity mellett létrehozta kérész életű saját csöves cégét a Michaelson Audiót.

 • Pósfai István

  a nagyobb biznisz reményében ment át.