Napi megvilágosodás – 8

egyéb, tuning

Csaba barátom ma áthívott magához, hogy egy kicsit “varázsoljak” a rendszerén, mert valahogy nincs kedve zenét hallgatni. Pusztán tényszerűen leírom, mit tettem (tettünk), és annak mi lett az eredménye.

Megérkezve hozzá, meghallgattam egy CD első számának első 10-15 másodpercét, megállítottam és kérdően néztem rá, hogy mit tett, mert ez a hang még nyomokban sem hasonlít arra, amilyen utolsó látogatásomkor volt.

Elmondta, hogy vett egy új tápszűrőt a régi helyett. Első lépésként azt cseréltük vissza a régire, aminek eredményeként a hang jobb lett. Ismételten fel kell hívnom a figyelmet – pedig számtalanszor leírtam, elmondtam (neki is) -, hogy tápszűrőt aztán végkép nem úgy vesz az ember, hogy olvas róla valamit, netalán meghallgatja a haverjai véleményét, mert a tápszűrők nem univerzális eszközök.

A régi tápszűrő vissza tételével még mindig nagyon távol álltunk attól, hogy örömmel hallgassuk a rendszert.

Némi gondolkodás után vendéglátóm rájött, hogy a CD-játszó tápkábelét is másra cserélte. Visszatettük a régit, a hang ismét javult.

Ezután esküdözni kezdett, hogy most már minden a régi, de a hang, még nagyon-nagyon ellent mondott eme állításnak.

4-5 perc múlva Csaba megemlítette, hogy, ja, de miután szétszedte a rendszert – arra nem jöttem rá, ezt miért is tette 🙂 – elfelejtette visszadugni a hangsugárzók virtuális földjét. Visszadugtuk, mire a hangkép ismét lépett egy nagyot a korábban megszokott irányába.

Barátom ismét esküdözni kezdett, hogy most már minden ugyanaz, mire mondtam, ez nem igaz, mert ez a hang még mindig nem az amit megszoktam nála. Mindent végignézett, de semmi változást nem látott, ezért elkezdtünk azon gondolkodni, hogy talán a nappal a belvárosban szokásosan rosszabb tápellátás lehet az ok, ami némileg megnyugtató magyarázatot adott.

Mivel a remény hal meg utoljára, így miközben barátom kiment a konyhába, odamentem a készülékekhez és benéztem mögéjük. Észrevettem még egy dolgot, ami nem a korábban megszokott módon (ami egyben ajánlás is) volt megoldva. Kijavítottam a “hibát”, de erről nem szóltam neki.

Visszajött, újraindította az utoljára hallgatott számot, majd elmosolyodva rám nézett, hogy azonnal mondjam meg, mit csináltam, mert végre szerinte (is) visszaérkeztünk a rendszertől megszokott igen-igen jó hangzáshoz. Ténykedésem mindössze annyiból állt, hogy az Entreq virtuális földjének egyik kábelét a végfokba, a másikat az előfokba dugtam, mert a nagy pakolászásban neki mindkettőt sikerült az előfokba dugni.

Végre visszakapva a “hangot”, tettem még néhány dolgot, amivel a rendszer nagyon sokat lépett előre.

Kikötöttem rendszeréből a régi tápszűrőt is, ami a rendszer egy sokkal korábbi minőségi állapotában lett hozzá választva. A hang fellélegzett, szinte megköszönte, hogy végre megszabadítottuk a szűrő okozta korlátoktól.

Mivel felszabadultak tápkábelek, így a CD-játszóban használt egyméteres (tömör) kábel helyett bekötöttük ugyanazon kábel kétméteres változatát. A hangkép tovább nyugodott, a légtér tovább tágult.

Csaba egy sok-sok aljzatos elosztót használ, aminek utolsó három aljzatába volt bedugva a három készüléke. Ezt az elosztót, vagyis a bedugási sorrendet 🙂 ezután átvariáltam. Az első két aljzatba bekerült egy-egy virtuális föld – melyek eredetileg is ott voltak, a harmadikba a CD, a negyedikbe az előfok, az ötödikbe a végfok, hatodikba ismét egy virtuális föld majd minden más. Ez az egyszerű művelet igen jelentős hangképbeli változást hozott, ami pénzben kifejezve sok-sok tízezerre tehető. Érdemes rá (mármint a sorrendre) figyelni.

EZ MOST ÜTNI FOG? TEHÁT CSAK ÓVATOSAN OLVASSÁTOK!

A kezdetektől vallom (és mivel kipróbáltam, tudom is), hogy a hangtechnikai eszközök tápellátásába és ezáltal a hangjába minden beleszól. Minden elektromos eszköz a lakásban, minden kontakthibás elosztó, falialjzat, de még a kislámpák fázishelytelen bekötése is. Ezen sokan mosolyognak, mások pedig – mivel kipróbálták – bőszen bólogatnak. A háztartási eszközök fázishelyes bekötése mellett fixa ideám, hogy a jó tápkábelek hatása nem csak akkor érvényesül, ha azokkal a hangtechnikai eszközöket választjuk el a hálózattól, hanem akkor is, ha pl. a számítógépeket, vagy akár egy hűtőt kötnénk be velük. Természetesen nem a hűtő fog jobban hűteni, hanem az általa termelt zaj fogja kevésbé terhelni a hálózatot

Ezen morfondírozva és a két száműzött tápszűrőt látva a gondolatot tett követte.

Csaba kikapcsolt számítógépét, készenlétben lévő TV-jét és egy légszűrőt a szoba másik felén rákötöttük az egyik, rendszerből eltávolított tápszűrőre. Az eredmény kifejezetten jól hallható javulás lett, aminek eredményeként a tápszűrő véglegesen “rendszerben” maradt, csak éppen nem a hangrendszert választja le a hálózatról, hanem a szobában lévő, legtöbb EM-zajt termelő egyéb elektronikákat. Mielőtt bárki kidobná, eladná nem használt tápszűrőit, szűrős elosztóit, javaslom feltétlenül próbálja ki azokat a leírt módon.

Ezután bevetettük a japán karakteres papírlapokat – 5 db A4 lap – melyek mintegy feltették mai tevékenységünkre a koronát.

A mai napnak két fontos tapasztalata van.

1. Ismételten felhívom mindenki figyelmét arra, hogy a hallás rövid, mindössze néhány másodperces “emlékezete” bullshit. Hetek, hónapok múlva is emlékszünk egy-egy adott hangképre, az abban bekövetkezett változásokat pedig pontosan körül tudjuk írni.

2. Egy adott rendszerben mindig sokkal-sokkal több lehetőség van, mint amit abból kihasználunk. Azt szinte a végtelenségig lehet finom hangolni, vagy éppen drasztikusan javítani akár egyetlen plusz fillér elköltése nélkül. Mielőtt cserélünk, vásárolunk, gondoljuk végig, megtettünk-e mindent azért, hogy az adott rendszerből kihozzuk a maximumot. Azonban, ha bármikor is “kütyüzni” kezdünk, tevékenységünket mindenképpen jegyezzük fel a változtatás(ok) okozta hangképbeli változással együtt, mert előbb-utóbb óhatatlanul félresiklunk és a jegyzetek nélkül nehéz lesz visszatalálni az utolsó jó állapothoz.

Csaba rendszerének hangja az mai első meghallgatás és aközött, amikor eljöttem tőle annyit javult, hogy pénzben kifejezve legalább a rendszer árának felét el kellett volna költeni ugyanezen változáshoz, pedig pmindössze a meglévő eszközöket, kábeleket, szűrőket rendeztük át, hajítottuk ki (meg persze betettünk 5 db A4-es lapot).

Megosztom:

Hozzászólások

2 Hozzászólások

Leave a Reply

 • Tóth János

  Imádom olvasni az írásaid! Van aki nem hisz a “varázslatokban”… Én azt is megmondom ha nem fázishelyesen van bedugva az adott készülék. (bár ezért már párszor kinevettek a “nagyok”… Persze,nem minden “hi-fi” készülék alkalmas erre.
  Viszont a vékony kábeles hangdoboz csatlakoztatás az nagyon bejött.( egy AudioQuest Type4 lett félrerakva…)
  És a virtuális föld,amit ezüst szövésű árnyékolásból készítettem.(feláldoztam rá egy Német digitális ezüst kábelt)
  Viszont az én hangdobozom mindkét negatív csatlakozójához tettem egyet-egyet.A mély-középnél csak ezüst,a magas frekvenciás hangszóróhoz pedig kívül ezüst,a belsejében pedig réz árnyékolást használok.(ez adott volt…) a hosszuk pedig 34cm
  Még 1x köszi a tippeket!!!

 • Long

  Én meg köszönöm, hogy kipróbálod a javaslatokat. 🙂

EnglishFrançaisDeutschMagyarItalianoPolskiРусскийEspañol
Scroll Up