Omega – Budapest Sportcsarnok 1982 / Népstadion 1994

Lemezkritika

Budapest Sportcsarnok (1982)
1982-ben átadták Magyarország legnagyobb sportcsarnokát, az azóta sajnos leégett Budapest Sportcsarnokot. A nyitókoncertet az akkor világhírű – ma már a nevére sem emlékszünk – Saga zenekar adta.

Az Omega ebben az évben 20 éves lett, meg kellett ünnepelni. Csinálniuk kellett valami nagyon nagyot, valami extrán omegásat. Legyen koncert az új Sportcsarnokban, de nem ám csak úgy, hogy kimennek, aztán zenélgetnek… Felkérték Jancsó Miklóst a koncert megrendezésére!
Fiatalabb zenebarátainknak talán kevésbé ismert e név, az Omega szempontjából elég, ha annyit írok róla, hogy Jancsó nevéről általában a pusztában vágtató fehér lovak és pucér lányok jutnak elsőre az emberek eszébe – ezúton is elnézést kérek a Mestertől.

Tehát meghirdettek egy Jancsó Miklós rendezte Omega koncertet 1982 novemberére, amire szinte aznap elkapkodták a jegyeket. Majd másnapra is, majd a következő napra is, majd az első koncert előtti „nulladik” napra, majd még egyre.
Az 1982-es koncert(sorozat) végül november 11-től 15-ig tartott maximálisan telt nézőterekkel – 2 napra is volt jegyem.

Két „érdekességet” emelnék ki a „rendezésből”.
Amikor teljesen megtelt a nézőtér – értsd szó szerint, gombostű sem eshetett le – a Rákóczi induló zenéjére egy cirkuszi társulat vonult be a tömegbe erőművésszel akrobatával… és igen, amolyan jancsósan, zenéhez, hangulathoz egyáltalán nem kapcsolódóan folyamatosan vetkőztek a színpad különböző helyein különböző esztétikai élményt nyújtó lányok.

Népstadion (1994)
Az Omega úgy döntött, irány a Népstadion – van annyi rajongója, hogy megtöltse. Ez volt a „vizes” koncert. 1994 szeptember 3-án a koncert megkezdésekor igazi trópusi zuhatag öntötte el Budapestet. A zenészek és a nézők nem adták fel. Bokáig vízben állva (műanyaglapokkal védték a Stadion gyepszőnyegét), boldogan csápolva élveztük a koncert minden pillanatát.
Ez volt életem utolsó Omega koncertje.

…és egy záró gondolat. Omega rajongó grafikusi énem kikéri magának a várost beborító piszkosszürke Gyöngyhajú lány plakátokat, ami a „musicalek alfáját és omegáját” hirdeti!

További Omega
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments