Omega – Élő Omega 1972

Lemezkritika

Presser Gábor és Laux József távozott az „ős” Omega zenekarból. Ezáltal az együttes zeneszerző nélkül maradt. A dobos ehhez képest viszonylag könnyebben volt pótolható Debreceni Ferenc személyében.

Az újjá alakult zenekar első próbálkozása ez a koncertalbum – Élő Omega – címmel, ami zeneileg komoly visszalépést jelentett a korábbi lemezekhez képest, de volt egy igazi különlegessége, az alumíniumból készült lemezborító.

A hatóságok az 1970-es évek elején megorroltak az Omegára. Negyedik lemezük megjelentetését nem akarta felvállalni a hanglemez-kiadásban mindenható Erdős Péter. A lemezgyár emberei mindenféle okokra hivatkoztak, hogy miért nem adhatják ki az új hanganyagot. Amikor pedig látták, hogy az együttes önerőből felvette az első koncertalbumot, akkor azt találták ki, hogy az országban papírhiány lépett fel, ezért nem tudják kinyomni a borítót. A zenekar végül is talált egy tsz melléküzemágat, ahol hajlandónak mutatkoztak alumíniumból elkészíteni a lemezborítót. Így történhetett meg, hogy lényegében politikai okok miatt alumíniumtokban jelent meg a ’72-es album. A hanglemez sikerét látva Erdős később úgy döntött, hogy a hagyományos papírtokban is kiadják az albumot

Természetesen, ti láthatjátok az eredeti alumínium-csomagolásos változatot és a későbbi papírtokos verziót is.- rá fogtok jönni, melyik az. Az alumíniumos verzió többféle színben is megjelent.

További Omegák
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

1 comments

  • Nagy József

    A lemezről letiltották a Szex-apó című dal, mert Erdős Péter magára vette, holott a zenekar körül forgolódó fotósról, Hendrei Tiborról mintázták a hőst. Más kérdés, hogy valószínűleg úgysem fért volna rá a lemezre, hacsak nem dupla albumban gondolkoznak, de olvasván a fentieket, hogy csak az akadályokat gördítették eléjük, valószínű ez fel sem merült.