Oracle Paris MK V – Breakfast in America

Audio, Lemezjátszó

Mivel még nem kelt el az összes példány, ezért minden Supertramp rajongó lemezgyűjtő, valamint a valamilyen különleges és egyben igen jó lemezjátszót kereső olvasó figyelmét hívom fel az Oracle Paris lemezjátszó jubileumi kiadására. Ráadásul ez a lemezjátszó egyszerre két jubileumot is jelképez. Marcel Riendau 1979-ben alapította meg az elsősorban lemezjátszóiról híres Oracle Audio céget, valamint ugyanebben az évben jelent meg kedvenc zenekara talán leghíresebb albuma a Breakfast in America. (Az ifjabbak kedvéért, a zenekar neve Supertramp, alapítója, zeneszerzője, lelke és motorja pedig Roger Hodson.)

A negyvenedik évforduló alkalmából természetesen mindössze 40 db Oracle Paris MK V Breakfast in America készül Roger Hodson aláírásával.

A lemezjátszó több különlegességet is tartalmaz. Grafikáját nem az Oracle, hanem Roger Hodson grafikus csapata készítette, és az ő javaslatukra kapott egyedi fehér bevonatot az évforduló alkalmából újra “felélesztett” Oracle Preludium hangkar is. A különleges lemezjátszó megkapta a Delphi nagy tömegű, alumínium hangkar-alapját.

oracle paris

Az Oracle Paris különlegessége ezzel még nem merült ki, mert a megvásárlása nem is olyan egyszerű. A Breakfast in Amerika lemezpörgetőt nem árulják az Oracle kereskedők, de még maga a kanadai cég sem. Azt kizárólag Roger Hodson saját webáruházában szerezhető be, és ha már úgyis “ott járunk” egyben meg is rendelhetjük az összes Supertramp albumot Hodson szólólemezeivel egyetemben.

oracle paris

Ha kigyönyörködtük magunkat a tényleg szép készülék látványában, szeretnék még két érdekességet veletek megosztani a múltból.

Nagyon sokan ismerik legalább hallomásból a céget, és fotókról a készülékeit. Delphi lemezjátszójának különféle verzióit a legjobbak között emlegetik, különleges, doboz nélküli felépítése pedig kifejezetten szobadísszé teszi. Azonban nem ez volt (van) a legnagyobb, legjobb Oracle lemezjátszó. Volt neki egy bátyja is, a Premiere, ami 4 verziót élt meg, majd a cég megszűntette. Ennek okai a lemezjátszóval együtt a feledés homályába merültek.

oracle premiere

No, de az igazi érdekesség csak most jön, amire még az Oracle legfanatikusabb rajongói közül is csak kevesen emlékeznek. Marcel Riendau miután bebizonyította, hogy tud lemezjátszókat tervezni (nem is akármilyeneket), úgy döntött elkészíti “A” hangsugárzót, vagyis egy olyan hangsugárzót, ami méltó párja lehetne a Premiere lemezjátszónak. Ez lett a háromutas Helicon.

oracle helicon

A felső frekvenciákat egy, a doboz peremén végigfutó ribbon szalagra bízták, a közép- és mélytartományt egy-egy kónuszos hangszóróra. A mélysugárzó lefelé, a padló felé dolgozik zárt dobozban. A hangdoboz kialakításában kerülték a párhuzamos falak használatát, így abban nem csak az oldal-, hanem az elő- és hátlapok, valamint a teteje és az alja sem párhuzamos.

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar