The Rocky Horror Show – Box Set

lemezkritika

Valamikor a kilencvenes évek elején betévedtem egy Frank Zappa boltba, ahol, még mielőtt elmerülhettem volna a több száz albumban, a Zappa ereklyék megszemlélésében, a fő helyen felfedeztem egy fekete dobozt. “The Rocky Horror Show Box Set” – volt a dobozra írva, a hátára pedig az, hogy limitált kiadás. Természetesen egyetlen Zappa lemez sem volt nálam a boltból való távozáskor, ellenben szorosan öleltem magamhoz lemezgyűjteményem máig legkultikusabb darabját.

A “Show” Richard O’Brien könyvéből készült zenés darab, melynek dalszövegeit és zenéjét szintén O’Brien írta. A mű története leginkább az elmebeteg kategóriába tartozik, amiből hasonlóan elmebeteg zenés színdarabot, majd zenés filmet készítettek. Egy fiatal jegyespár autója defektet kap a viharos időben, s ők egy félelmetes kastélyban találnak menedéket. A kastély ura egy transzvesztita, aki Frankensteinként alkotja meg a legtökéletesebb lényt, az izmos és természetesen szőke szépfiút, akinek neve Rocky Horror. Eme nyúlfarknyi történet kiegészül mindenféle ál, és nyíltan szexuális jelenettel, dallal, tánccal, őrülettel, melyben a jegyespár (Brad és Janett) kénytelen(?) részt venni.

A színdarabot 1973-ban mutatták be a “The Royal Court Theatre-ben”, Londonban, majd összesen 2960 alkalommal 1980-ig. 1990-től újra kezdte játszani a “The Royal Court”, ahol én is részese lehettem az őrületnek. 1975-ben elkészítették a darab (és a könyv) filmváltozatát, melyben maga a szerző is szerepel Riff Raff-ot az ezermester háziszolgát alakítva. A film a színpadi feldolgozáshoz hasonlóan örök életű – megjelenése óta folyamatosan vetítik a mozik a világ számtalan pontján.

Magyarországon a filmet 1988-ban, az eredeti színdarabot pedig 1991-ben mutatták be először.

A Limitált kiadású “Box Set” tartalmazza a színpadi mű hanganyagát, valamint a mozifilm zenei részleteit. Ezenkívül része a doboznak a legnagyobb őrület, amivel eddig bármilyen hanghordozón találkoztam! A Show színpadi előadásai, filmvetítései nem a szokványos módon szoktak zajlani. A nézők – beöltözve a szereplők jelmezeibe -, aktív részei az előadásoknak. Azokat végigéneklik, végigbulizzák, a filmvászon előtt a filmszereplőkkel együtt eljátsszák. A dobozban szereplő dupla album egy ilyen “mozis happening” során készült felvételt tartalmaz, melyen egyaránt hallható a teljes film, valamint a közönség, akik rendszeresen túlharsogják a film hangját – hatalmas és teljesen egyedi élményt jelent ezen album meghallgatása.

A képek között megtalálhatjátok a film LaserDisc kiadását is a 30 cm-es lemezzel, mely formátumról a korábbiakban bővebben írtam.

A filmből nagy kedvencem, Meat Loaf élete egyik legnagyobb alakítását ajánlom figyelmetekbe – már csak ezért is érdemes megnézni a filmet.

További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar
Scroll Up