Mindennapi smirglinket add meg nekünk ma – szobaakusztika

Tuning

Abszolút köztudott – csak időnként teljesen elfelejtkezünk róla -, hogy a minőségi zenereprodukálás a szobával kezdődik. (Na jó, valójában a hangfelvétellel, de azzal mi már nem tudunk mit kezdeni, azt szólaltatjuk meg, amit kapunk.) A zeneszoba azonban – a családi béke kedvéért – elsődlegesen élettér és csak ezután következik a megítélésben, mint zeneszoba. Amíg az élettér „jellegnek” mindegy, hogy milyen az említett helyiségben a szobaakusztika, addig a hifistának, zenehallgatónak elsődleges szempont.

Léteznek ugyan hangsugárzók, melyek kevésbé érzékenyek a szobaakusztika milyenségére, a csengésekre, búgásokra, csörgésekre, de azok is jobban szólnak egy akusztikailag többé-kevésbé rendbe tett helyiségben. A „rendbetételbe” éppúgy beletartozhat néhány szőnyeg, vastag függöny, sok-sok könyv, mint az akár több milliós kiadást jelentő és kifejezetten a szobaakusztika javítására szolgáló abszorberek, diffúzorok. Kinek-kinek pénztárcája és toleranciaszintje szerint szabad a „vásár”, azaz, szó szerint „A” vásár.

Ma már nagyon sok olyan eszköz kapható, melyek képesek a zeneszoba akusztikai tulajdonságain javítani. Ezek egy részének „működése” mindenki számára egyértelmű és elfogadható, más részük hatása viszont nehezen, vagy egyáltalán nem értelmezhető és nem befogadható.

Sokan a mérésektől, a minél több akusztikai-táblától, sarokhengerektől, „szivacsizéktől” várják a csodát, másoknak meg van 6-8 ezer könyvük, vastag szőnyegük és függönyük, rengeteg fapolcuk a szobájukban és nem is értik, hogy a többieknek miért oko(hat) gondot a szobájuk rossz akusztikája.

Csak csendben és mindenféle hátsó gondolat nélkül kell, hogy megjegyezzem, jártam már több olyan „zeneszobában”, melyeknek tulajdonosai pénzt, időt nem kímélve „megmérették” a szobájukat, majd sok-sok pénzért bevásároltak a „mérőember” által javasolt panelekből, hengerekből. Az eredmény azonban a legcsekélyebb mértékben sem igazolta a befektetett pénzt. Sőt, olyan, „némileg” dühös hifistával is találkoztam már, aki az összes megvásároltatott abszorbert és diffúzort végül kukába dobta, mert nélkülük jobb, kellemesebb volt a szobaakusztika.

Mindazok számára, akik szeretnék rendbe szedni szobájuk hangját, jelzem, hogy a profiknál már maga a mérés is vagy 5-6 óra, ami ráadásul nem pusztán a frekvenciamenet mérését tartalmazza néhány helyen. A szoba teljes „térfogatát” feltérképezik, és a lecsengési időket is megmérik. Az ilyen mérésnél a kielemzés és a konkrét javaslatokat tartalmazó akusztikai „térkép” elkészítése 2-3 nap is lehet. Ez egészen más eredményt és „hangminőséget” ad, mint amivel a hétköznapi hifista találkozik.

Az a tárgy, amiről most fogok beszámolni nektek, meglehetősen hatásos – ráadásul működik nagyon jó és gyatra szobaakusztika esetén is.

Kifejezetten azt a szót használom, hogy „működik”. Nem írom le, hogy mit csinál, és nem írom le, hogy egyértelműen javít – ezt kéretik figyelembe venni, mielőtt rászánjátok magatokat a próbára, és felelőtlenül elköltenétek kb. 2000 forintot.

Néhány hónappal ezelőtt közelebbről is megismerkedhettem a Synergistic Research UEF akusztikai paneljeivel. A panellel kapcsolatban hallottam, olvastam pozitív és negatív véleményt egyaránt, így kíváncsian hallgattam meg a hatását.

Teljesen egyértelmű, hogy változtat a szobaakusztika jellemzőin, tehát változtat a hangképen. Az ára azonban magyar pénztárcákhoz képest – horribilis.

Nem csak meghallgattam, hanem meg is tapogattam. Kézbe fogtam, forgattam, simogattam, és próbáltam rájönni, hogy valójában miről is van szó, miként működik. Mivel nem jutottam semmire, ezért elraktároztam az információkat, és többet nem gondoltam rá.

szobaakusztika

Aznap éjszaka (inkább már hajnalban) arra ébredtem, hogy bevillant, hol találkoztam már azzal, amit a Synergistic cég paneljén tapintottam. Egy kisebb lakásfelújításon voltunk éppen túl, így festettem, mázoltam, padlószőnyeget cseréltem, és csiszoltam(!), políroztam. Ennek köszönhetően, álmomban összerakódott bennem, hogy a panel felszínén a 40-es smirgli felületét éreztem.

Reggel rohantam a boltba és vásároltam 4 db A4-től nagyobb méretű 40-es smirgli-lapot. A felszínét megtapogatva, rögtön éreztem, ez bizony az. Igaz, hogy nincs feketére festve, igaz, hogy nincs egy vékony falemezre felkasírozva, igaz, hogy nincs bekeretezve, de egyébként ugyanaz.

Megtettem az első próbákat, és az eredménynek köszönhetően felhívtam néhány ismerősömet, hogy „smirglire fel!”. Nem mondtam senkinek, hogy mit hallottam, nem mondtam, hogy hány lapot használjanak, mindössze annyit árultam el nekik, hogy kb. hova tegyék.

szobaakusztika

Az egymástól független, egymásról, egymás tapasztalatairól nem tudó emberek ugyanarra az eredményre jutottak, ami megegyezett saját tapasztalataimmal. Ezek után tettünk nálam még egy ellenpróbát, némi „finomítással”, de ismét ugyanazt hallottuk, mint korábban, és amit a többi „tesztalany” is hallott a saját rendszerén.

Heuréka, egy 300 forintos smirglilap hatására megváltozik a szobaakusztika!

Azonban! Mint minden egyéb akusztikai és / vagy tuningeszköz esetében, bár a végeredmény, a hatás mindenütt ugyanaz, a megítélés lehet különböző. Valamint – és ez a legfontosabb -, sajnos a hatás egy bizonyos darabszám felett „átbillen”.

Úgy vélem, hogy a korrekt próbák, a tényleg valós tapasztalatok és mindenkinek kedvező eredmények elérése érdekében, ettől többet nem írhatok. Nem szeretnék senkit sem „félrevinni”, senki füle elé lila ködöt vonni, pusztán csak jelezni szeretném, hogy a 40-es smirglilap kb. ugyanazt tudja, mint a Synergistic akusztikai panelje. Azaz, pontosítok: ugyanabba az irányba hat, de a hatás mértékét nem hasonlítottam össze.

A képeken az eredeti ajánlásban szereplő elrendezéseket láthatjátok. A javaslatom 4-6 lap elhelyezésére szól. Tehát először tegyétek fel a hangsugárzótok mögé a 2-2 lapot, majd ha tetszik az eredmény, akkor jöhet a hátsó 1-1 lap. A képen pirossal jelöltem, melyekre gondolok. Annyi változtatást javasolok a képhez képest, hogy a hangsugárzók mögötti 2-2 lap ne elcsúsztatva, hanem pontosan a hangsugárzók középvonalában legyen. Az attól akár 10 cm-re való eltérés már más eredményt ad.

szobaakusztika

Lehet olyan szoba, olyan hangsugárzó, és ízlés, ami esetén nem válik be a smirglis javaslat – ez teljesen természetes -, azonban lesznek olyanok (ebben biztos vagyok), akik kifejezetten örülni fognak az eredménynek.

Ha tetszik a 4, majd 6 lap adta változás, akkor csak nagyon óvatosan a továbblépéssel! Minden egyes újabb lap hatását egy ellenpróbával – akár feleségek, barátnők bevonásával – ellenőrizzetek.

Nálam alapvetően rendben van a szobaakusztika. Sok ezer könyv, 6300 fapiramis a plafonon, vastag szőnyegek, függönyök, és rengeteg fa. Ebben a szobában 6 db 40-es smirglilap képes volt olyan mértékű változást létrehozni, aminek örültem. Azonban, még egy plusz fél lap hatására is „átbillenhet” a hatás, ami egyrészt nagyon lenyűgöző tud lenni, másrészt viszont rontja a rendszer hallgathatóságát.

Kellemes és eredményes „smirglizést” kívánok mindenkinek az ünnepek alatt. Akinek tetszik az eredmény és az ellenpróbát is megcsinálta, a lapokat kasírozhatja, kereteztetheti, és befestheti a kedvenc színére. Amennyiben nem tetszik a „smirglis hang”, magát a smirglit még egy lakásfelújításnál, barkácsolásnál még hasznosíthatja. Kérem, hogy az eredményeket (hallottakat) osszátok meg velünk – az akár tetszett, akár nem.

Ha kíváncsiak vagytok további (filléres) tuningolási javaslatokra is, azokat itt olvashatjátok.

Update:
Idő közben a smirgli nagyon sok újabb felhasználási lehetőségére jöttünk rá az olvasók segítségével, melyekről készült egy második smirglis blogbejegyzés is – itt olvasható.

Megosztom:

Comments

15 comments

 • Prohászka Miklós

  Nálam pocsék az akusztika, sajnos nem nagy a nappalink, és nem a hifi volt az egyedüli meghatározó a berendezésnél. Az első benyomás egy precízebb tér, illetve előrébb is jött a szobában a színpad. Egyelőre tetszik (4 csiszolóvászon van a hangfalak mögött). Már legutóbb láttam nálad a smirgliket, de most jött a „belső kényszer”, hogy gyorsan ugorjak el a festékboltba. Köszönöm az ötletet!

 • hericstamas

  Na ez komoly. Erre az asszonyka is azt mondta “jobban pengetődik”. ?
  Azaz tisztul a történet, több részlet, kisebb szereplőkkel.

 • Long

  Örülök a pozitív tapasztalatnak.
  Azonban néhány nap múlva mindenképpen csináljátok meg az ellenpróbát és csak azután ítélkezzetek véglegesen.

 • Csaba

  A tesóm karácsonykor áthozott pár 40-es lapot és meghallgattuk…
  Nagyon sokat tisztított a hangzáson, de meg kellett találni a szoba akusztikájához a legjobban illőt….
  Végül a hangsugárzók mögött 1.5 lap oldalanként lett a nyerő mennyiség…. ?
  Ellenpróba is megvolt…. Mosottabb, részlethiányos, unalmas hang…. ?
  Szóval nekem bejött…. ?

 • Long

  Köszönöm a visszajelzést. Örülök a pozitív eredménynek.
  Egyszer ha ráérsz, kérlek csináld meg azt a kísérletet is, hogy a papír hordozórétegű smirglit összehasonlítod a vászon alapúval.

 • hericstamas

  Na több napos használat után nálam lekerült a falról a smirgli diffúzor. Nekem kellenek a viszhangok, simább nélküle a zene, igaz sokkal kevesebb a részlet, de igazibb.

 • hericstamas

  Átkerültek a fejem mögé a falra. Na ez is egy érdekes élmény. A tér megnőtt rendesen, de elsőre így is soknak tűnik.

 • Long

  Próbáld meg kisebb méretű darabokkal, akár 1/4 mérettel, lehet, hogy helyreáll a „rend” – megkapod azt a légteret, amit már nem érzel soknak / visszhangosnak.

 • hericstamas

  Na fejem mögött nekem bejött, az üveg felületen és a falon egyaránt. Indokolatlanul 3D-s és tiszta lett minden a szó jó értelmében. Köszönöm a tippet!

 • Long

  A tapasztalatod – találtál helyet, ahol nem tetszett a hatás, és olyat is, ahol igen – egyértelműen bizonyítja, hogy nem placebóval állunk szemben. 🙂

 • Dudás Zoltán

  Ma jutottam el odáig, hogy kipróbáljam. Nem volt itthon ennyi csiszolóvásznam, a festékbolt pedig csak ma nyitott.
  Majdnem az egész délelőttöm ráment, kétoldalas ragasztó szalaggal ragsztgattam ide is, oda is, az instrukciók alapján, de jelentem nekem nem tetszik a hatása.
  Az egyértelműen kijelenthető, hogy van hatása, de nekem nem tetsző irányba viszi el a rendszerem hangját.
  Úgy jellemezném, hogy túlcsillapított lesz tőle a hangzás, drasztikusan lecsökkenti a lecsengések idelyét, a viszhang szinte teljesen eltűnik, még az élő, koncert felvételekből is, a teret mélységben összenyomja.
  Nagyjából mindegy hová teszem, és hány darabot(4db-ot vásaroltam), az eredmény ugyanaz, minél több kerül fel, a hatás annál jobban fokozódik.
  Ezzel együtt azt mondom, ki kell próbálni, lehet valakinek pont erre van szüksége. Minimal design alapján berendezett terekben lehet létjogosultsága.
  Amondó vagyon, ha Zsolt ajánl valami hasonló „filléres tuningot”, akkor azt okvetlen ki kell próbálni, mert annak biztosan van hallható hatása. Amiket eddig kipróbáltam, mindegyiknek hallottam a hatását, más kérdés, hogy az számomra pozitív, avagy negatív.
  Jelen esetben negatív, de tapasztalatnak nagyon értékes, és csak 980Ft-ba került.

 • Long

  Köszönjük próbát és a beszámolót.
  Igen, a javaslataimban szereplő tuningmegoldások egy része nem mindenütt válik be, ami teljesen normális dolog.
  A smirgli esetében, az alapötletet adó 580 dolláros megoldás sem univerzális. 🙂

 • Kováts L

  Még bizonytalan vagyok, de van változás, a középtartomány ettől még jobb lett, de talán a magas is, de ez még nem biztos. Annyit még, olvasva a szoba tárgyait is, a rengeteg könyv belsejébe tegyünk egy-egy darab pici hegyikristály követ minden könyvbe, ezt így tegyük a polcra vissza, olyan köveket, ami a nyakláncokon is van és kissé törmelék jellegü, nem pedig a gömb formát, ami már drágább ékszer és erre nem éri meg ezt használni. Egy hosszú nyakláncon van kb 250db apróbb pici kő. Ez így 4 nyakláncot jelentene megvenni, és kb 10000ft-ból kijön. A változás ettől, a magastartomány látványosan javul, és mint egy mm-ről átváltva drágább mc pickupre, mondjuk ortoban ez kifejezve, úgy 4-5 orto is lesz, de inkább ez a érték még több. A lényeg az, a legfelső tartomány nem lesz színezett mesterkélt, és a zenei részletek már igazán élethűek lesznek, és ez úgy is, hogy az alsóbb tartományok nem változnak meg. A csiszolópapír pedig -: erősen elgondolkodtató az, hogy milyen anyagból van a ragasztó, amibe ezt a porszerű köveket beágyazták, és persze a kövek is miből lehetnek? Mert, hogy is készül az orgonit is? Két komponensű epoxigyanta, és ebbe vannak fémek kövek bele helyezve. És a csiszolópapír is, csak a felületnek van köze az egészhez az akusztikánál? Képes e a levegőt a tárgyakat lemágnesezni, ez a orgonit elv, és a töltése a lakásban lévő tárgyaknak tud e változni ettől a zenei hatásokra is gondolva, amit hallással jól észlelünk? A Shakti stones kő elve, és a mérések elmagyarázása, sok lehet a hasonlóság még itt is, és talán a Synergistic panel igen apró kövei is inkább ehhez a Shaktihoz hasonlóak, ha az ott elhelyezett kövekre is gondolunk, amit felhasználnak. A turmalin kő például már vezeti az áramot is, és valahogy ezt nem használják még erre az audiophile cégek.Több száz féle kő van még, amiket remekül alkalmaz az orvostudomány is a csakrára gondolva. És a Hangzásvilág foglalkozott komolyabban is több oldalon is a Shakti stones-sel. http://hangzasvilag.hu/a-shakti-ko/
  Ahol pedig vállalkozóként is lehet kapni köveket olcsóbban is, az egyik ezzel foglalkozó eléggé ismert cég. https://www.inkashop.eu/ Sokan árulnak még ilyen ékszereket, és szerintem a zenénél is van értelme alkalmazni, és lehet ötletelni próbálkozni. Azt ki honnan szerzi be, a lényeg az,müködik a dolog a kövekkel is, és a csiszolópapír is valójában ebből van!

 • Long

  A „köves címet” köszönöm.
  Meglátogatom őket.

 • Kováts L

  Az Inka kft boltja rengeteg nyakláncot minden féle ékszert, sziklákat marokköveket stb de még bútorokat is rattant igazi nádból is tartanak. A smirgliről jut eszembe. Vajon az lp pickup nehezék helyett egy hasonló smirgli lap, ott mire képes? Egyébként a Bosch is gyárt ilyen papírokat, és van ami 5 méter hosszú, igaz csak 115 mm széles és ez is 40 es. A termék gyári vonalkódja 3 165140 180825. Még ami érdekes lehet a mennyezetre és a sarkoknál érdemes e megtörni ezt a hatást? Emlékszünk a pwb féle tappancsra is, amit fel kellett ragasztani a falra? És akár másra is tették. Talán egy próbát az is megérne, ha a villanyóra mellett lógatnánk le egy ilyen smirgli lapot. Ez anno a számítógépnél a winchesterben található műanyag lapnál, volt hasonlóan érdekes. A készülékeken lévő sarkoknál is anno rézlap volt úgy 2cm volt derékszögbe hajlítva, és az egyik felén le volt csapva a két sarka is. A Hifi Magazin anno megírta azt, hogy miket és hová érdemes tenni a hangminőség miatt, mint például a rézkarika is a hangfal elején az egyik sarkánál. Lehet ötletelni ismét, és csak a vadfantázia az, ami ezeket a próbákat akár minden esetben nem is, de néha sikerülhet a javulás is a hangképnél.