Vissza a gyökerekhez – Musical Fidelity F19 + Magneplanar 2.7 QR

Bemutató, Erősítő, Hangsugárzó

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Régi hifista (és nem dakota) közmondás, hogy „vissza a gyökerekhez”. Azaz, ha nem is a kályhához, de a korábbi változathoz, változatokhoz mindenképpen érdemes időnként visszatérni, mert egyébként lehet, hogy rossz irányba rohamozunk. Ha kipróbálunk és a hallottak alapján nagy-nagy lelkesedéssel a hangrendszerünkben elhelyezünk egy-egy új eszközt, új kábelt, új kiegészítőt, új tuning-megoldást, néhány nap vagy hét elteltével feltétlenül állítsuk vissza az előző állapotot. Sajnos, gyakran előfordul, hogy az előző állapot valójában jobb, mint az új, csak hát a lelkesedés… Ma nem közvetlenül előző, nem is egy tavalyi, hanem egy kb. 15-18 évvel ezelőtti állapotra sikerült „visszatérnem”, mert meghallgathattam a valamikori saját Musical Fidelity F19 erősítőmet egy pár Magneplanar 2.7 QR panelsugárzó társaságában.

musical fidelity f19

Mintegy 15 évvel ezelőtt az említett erősítő még nálam zenélt egy Magneplanar MMG-t meghajtva, ami ugyan sokkal kisebb (gyengébb) típus, mint a ma hallott 2.7 QR, de már igazi Magneplanar, ráadásul a forrás egy Oracle Delphi mkV lemezjátszó volt, SME V hangkarral, ami annak ellenére sem „piskóta”, hogy néhányan fanyalognak az Oracle lemezjátszók hangjától.

Az elmúlt másfél évtizedben lett az MMG-től nagyobb Magneplanar hangsugárzóm – 1.7, amit a vérmacskám 8 évnyi boldog zenehallgatás után amortizált -, valamint megvettem a Musical Fidelity Nu-Vista 800 erősítőt, amit Anthony Michaelson, a cég alapítója, a valaha volt legjobb MF erősítőnek tart.

A régi, Magneplanar + Musical Fidelity F19 állapothoz képest a legnagyobb változást, az apró, famembrános JVC jelenti, aminek hangja miatt átmenetileg (végleg?) letértem a planáros vonalról.

Mivel a véletlennek köszönhetően Berci barátomnál kikötött a valamikori Musical Fidelity F19 erősítőm, valamint sikerült megfertőznöm a Magneplanar hangsugárzók szeretetével, aminek köszönhetően évek óta ő is Magneplanar-t hallgat, így a 2.7 megérkeztével – aminek felújításáról korábban már beszámoltam – igencsak nagy lelki válságba kerültem.

Biztos, hogy az én szempontomból jó irányba megyek, biztos, hogy jó választás az apró famembrános szélessávú?

Őszintén megvallva, egyrészt hajtott a kíváncsiság, másrészt, visszatartott a félsz, hogy mi van, ha kiderül, hogy totális tévúton vagyok, mi van, ha mégiscsak a Magneplanar az „én világom” – elvégre 15 évig hallgattam. Ebből kifolyólag nagyon nagy levegőt kellett vennem, hogy átmenjek a Musical Fidelity F19, Magneplanar 2.7 QR erősítő, hangsugárzó párost, és az azokat kiegészítő rendszert meghallgatni.

Ma megtettem, és bizony fellélegeztem. Az én szempontomból jó úton haladok, de abszolút megértem a korábbi önmagamat és mindazokat, akik egyértelműen a ma hallott páros hangját vinnék haza és nem azt, ami nálam hallható.

A régi erősítőmet meglátva, elmorzsoltam egy apró könnycseppet, megsimogattam – lélekben egy kicsit meg is öleltem. A méretes Magneplanar látványa teljesen elvarázsolt, sőt, már maga a látvány felidézte bennem a másfél évtizedig hallgatott planárok hangképét. Feltétlenül ki kell emelnem, hogy Berci barátom a felújítás során nagyon profi munkát végzett, a negyedszázados hangsugárzók újszerű állapotban pompáztak.

A Magneplanárok látvány olyannyira lenyűgözött, hogy a paneleket meghallgatás nélkül azonnal hazahoztam volna.

musical fidelity f19

Kicsit beszélgettünk, kávéztunk. Itt egy picit meg is kell állnom, mert a házigazda kávékészítési „procedúrája”, a saját őrléssel, grammra kiadagolt mennyiséggel, a high-tech kávéfőzővel, az azon beállított pontos hőmérséklettel, valamint a tejhab szakszerű elkészítése – azaz, a folyamat látványa -, bizony vetekedett azzal, hogy milyen csodálatos rendszert hallgathatok. Azt csak halkan említem, hogy a kávéfőző a hangrendszerből kikerült sorbothane lábakon áll. Azonban, bármi is az oka, a kávé illata, íze szenzációs volt.

Leültünk a hangsugárzók elé, és elkezdtük sorban feltenni a zenéket. Nem kerestünk demófelvételeket, nem válogattunk a hangminőségben, csak sorra vettük mindazt, ami eszünkbe jutott. Így több olyan felvételt is meghallgattunk, melyeket még a magneplanáros időkben, vagy akár néhány nappal ezelőtt saját rendszeremen is hallottam, valamint hallgattunk olyan előadókat, akiket élőben is meghallgathattam.

A Musical Fidelity F19 + Magneplanar 2.7 QR nagyon jó, összeillő párost alkot – ez vitathatatlan. Részletek, energiák, rendkívüli gyorsaság, valamint az elhelyezéshez képest elég jó térmegjelenítés jellemezte a hangot. A 2.7 QR nagyobb légteret szeretne maga körül, mint ami a jelenlegi elrendezésben van – s amit a házigazda is tud -, azonban a nappalijuk elsősorban élettér, és csak másodsorban zeneszoba.

Tehát a rendszer megadta mindazt, amit a Magneplanar hangsugárzóktól annak rajongói elvárnak. Egyértelműen hallottam, hogy mit szerettem (szeretek) benne, mi az, ami miatt akár néhány hang után, azonnal hazavinnék a hallgatók. Mondom, nagyon jó, nagyon izgalmas volt mindaz, amit ma hallottam, ezért nagyon örültem, hogy a barátomnál hallhattam.

Majd eljöttem és kilépve az ajtón elmosolyodtam, mert megnyugodtam. Abszolút jó az irány, amerre a kis JVC hangjával elindultam – természetesen csak az én szempontomból, valamint azon zenehallgatók szempontjából, akik a természetességet, a vonósok, zongorák, énekhangok valódiságát, valamint a lenyűgöző térmegjelenítést és jelenlétérzetet érzik legfontosabbnak.

A hifiben nincs egyetlen helyes út, nincs egyetlen jó irány és ebből következően nincs mindenkinek egyformán tetsző és megfelelő rendszer. A ma hallott rendszer vitán felül lenyűgöző, azonban egészen más „úton jár”, mint az, amit ma hallgatok, mint az, ami jelenleg leginkább tetszik.

Jól ítéltem meg a szélessávú JVC-t, tényleg képes alternatívát nyújtani a panelsugárzók ellenében. Nem ugyanazon stílus, nem ugyanazon zenei felfogás, de alternatíva. Nem jobb, vagy rosszabb, hanem más. A különbséget talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy a Magneplanar a hangokkal foglalkozik, a hangokat formálja meg rendkívüli tisztasággal és pontossággal. A famembrános szélessávú azonban nem akar elkápráztatni (nem is tudna), hanem a háttérben maradva, sohasem zavarva, „csak” zenél.

Nagyon nagy élmény volt a mai időutazás, ami megnyugvást hozott. Azok az apró kis suttogások a lelkemben, melyek időnként a Magneplanar-t emlegették, most ismét elcsendesedtek – legalábbis egy időre…

A Long Pinterest oldalán közel ezer Magneplanar fotót láthattok – klikk.

Megosztom:

Comments