Virtuális föld (szinte) ingyen

bemutató, tuning

Az elmúlt lassan két évben nagyon sokféle virtuális föld fordult meg nálam – az eredményekről, tapasztalatokról korábbi posztokban be is számoltam.

Valamikor – nagyjából 15 éve lehetett – csak úgy próbaképpen magam is készítettem virtuális föld eszközt. A hatása egyértelmű volt, de kicsi. Mivel időhiányban szenvedtem, így félretettem és tulajdonképpen teljesen el is felejtkeztem róla egészen addig, amíg nem találkoztam az Entreq termékeivel és a különféle diy vf-ekkel.
Nagyjából 3-4 hónapja úgy döntöttem, én is készítek a hangsugárzóimhoz “valamit”. Elkészült, bekötöttem a házimozim centerébe és örömmel konstatáltam, hogy “működik” a dolog. Ezután a hm többi hangsugárzója is kapott egy-egy “long-féle” virtuális földet.

virtuális föld

A hallottak alapján készítettem még két darabot a Magneplanárjaim számára, de mivel azoknak nincs csatlakozótáblája – én meg egyre lustább vagyok -, az elkészült “hurkok” hónapok óta az asztalomon heverésztek. Tették ezt úgy, hogy közben másoknál jelen voltam különféle vf-ek kipróbálásánál, csak éppen a magamét nem kötöttem be…

Nemrég átmentem egy barátomhoz zenét hallgatni, beszélgetni és egy átépített dac-ot kipróbálni. Induláskor eltettem a hónapok óta heverésző vf-eket és átvittem hozzá. Bekötöttük, meghallgattuk és meglepődve mosolyogtunk. Ekkor megérkezett harmadik barátunk és úgy döntöttünk, hogy egy kicsit megtréfáljuk. Azt mondtuk neki, hogy a házigazda készített egy teljesen új és értékes keresztváltót. Szeretnénk, ha meghallgatná és véleményt mondana. (a hangsugárzó teljes egészében diy, így a keresztváltója dobozon kívül van elhelyezve, tehát a “be- / kikötést” teljesen életszerűen tudtuk eljátszani).

Megtörtént az A-helyzet meghallgatása, majd jött a B, azaz jött volna, mert az első hangok megszólalása után a tesztalany megállította a zenét és azt mondta nincs értelme semmiféle tesztnek, mert a B “keresztváltó” klasszisokkal jobb, mint az A. Biztonság kedvéért azért csináltunk néhány A-B “átkötést”, azonban minden alkalommal a B “keresztváltó” emberibbnek, torzítatlanabbnak, teresebbnek, szélesebb frekvenciasávúbbnak, konkrétabbnak bizonyult, ráadásul megszüntette a rendszer döngését!

Ezután megmutattuk a B “keresztváltót”, vagyis a virtuális földet (más néven hurkot) – majd jól kidumáltuk a hallottakat és meghallgattuk a találkozónk tényleges okát, az átalakított dac-ot.

A hallottak alapján a hónapokkal ezelőtt elkészült vf-et ezek után végre bekötöttem a planárokba és hajnali háromig vigyorogva zenét hallgattam – pedig van már néhány egyéb virtuális föld is a rendszeremben.

virtuális föld

Mivel fillérekből és pillanatok alatt elkészíthető, így vf-ügyben homokba dugott fej helyett, tessék kérem kicsit gondolkodni, dolgozni, kipróbálni és beszámolni az eredményről. Nagyon fontos, hogy a hangsugárzó mínusz (fekete) termináljára kell kötni. (A tapasztalatok és visszajelzések alapján az árnyékolóharisnya hosszától függően lehet a hatás negatív, semmilyen, vagy pozitív. A hosszt nem érdemes 20 cm alatt és 40 cm felett választani, a két érték között viszont érdemes megkeresni az adott hangsugárzóhoz legjobban illeszkedő méretet.)

Annyi “turpisság” van a dologban, hogy a Magneplanárjaim vf-je Siltech ezüst árnyékolóharisnyából készült és fogalmam nincs miért, de jobb, mint a réz, vagy ónozott változat, azonban azok is egyértelműen működnek.
…és igen, mielőtt még rákérdeztek, a magassugárzó kondenzátora előtt lávakő van elhelyezve.

Megosztom:

Comments

10 comments

Leave a Reply

 • Ibrox

  Működik!
  (koax kábelből kibelezett réz-harisnya, 50 cm hosszúságú darabból elkészített hurok, Q Acoustics 3050 hangfalak)
  A hatás nagyon hasonló, mintha egy jobb tápszűrőt helyeznék a rendszerbe.

 • Long

  Örülök a pozitív eredménynek és köszönöm, hogy megosztottad velünk!

 • Romeo

  Szia. Egy hurkot kell csinálni majd azt réz kábellel osszekötni és azt csatlakoztatni a negatívba ha jól látom a képen?!?

 • Long

  Igen, jól látod. Az a lényeg, hogy legyen egy zárt körünk (hurkunk) és azt a hangsugárzó negatív termináljára kössük.

 • Romeo

  Esetleg hangsugárzó kábel is megfelelő lehet? Szeretném kipróbálni. Igaz belépő kategóriás a rendszer aminek a fő elemei Cambridge audio azur 540A + Kef Q5 + Sound blaster x-fi surround 5.1 pro + Kce Flw-40. Nagyon kiváncsi vagyok.

 • Romeo

  Valamiért idáig nem vettem észre az első képet. De mostmár látom, hogy egyenesen is rá lehet rakni a csatira 🙂

 • Long

  Többen kipróbálták sodrott hangszórókábellel is. Ha eltalálod a megfelelő hosszt, akkor azzal is működik, de a hatás kisebb.
  Próbáld meg a kábelről (hurok alapanyagról) lehámozni a borítást és a sodrást fellazítani. Tehát a sodratban lévő elemi szálak ne tapadjanak össze szorosan, hanem legyen minél több “levegő” közöttük, legyen minél nagyobb felülete a kábelsodratnak.

 • muszakihiba

  Kezdetektől a váltakozó áramú tápellátással küzdünk. A minap portörlés után eltűnt a hangzás a rendszeremből. Sikerült fordítva visszadugni a hálózati kábelt, kb. fél óráig bírtam rossz állásban hallgatni a rendszert. Sávhatárolt volt, tompa, üres és élettelen.
  Fázisceruzával ellenőriztem, melyik állásban kerül több feszültség a készülék fém alkatrészeire, és érdekes módon akkor szól jobban ha több hálózati feszültség jut át a fura geometriával felépített hálózati trafón át a szekunder részre.
  Szerencsés esetben, jó geometriával épített gépnél egyik állásban szinte semmi sem jut át, másik állásban a kapacitív átvezetés miatt jelentősen több, ami már izzásra bírja a fázisceruza glimmlámpáját.
  Viszont több készülék összekapcsolásával előfordulhat olyan fura helyzet, mint nálam, amikor úgy kerülnek közelebbi potenciálra az egyes részegységek, ha mérhetően több áram szivárog át a szekunder oldalra.

  Kettős szigetelésű készülékeket tilos földelni, ezt nem érdemes felülbírálni, de a virtuális földek mintha valahogy javítanának a helyzeten, mintha áthívnánk a szomszédot, hogy fogja meg a fémházat és lesz szíves levezetni a kóboráramot, feszültséget a testén keresztül míg mi zenét hallgatunk.

 • László Molnár

  Működik! Én is koax kábel külső árnyékoló hálóját húztam le, a képek szerint bekötve. Egy 30 éves Sanyo erősítő és tuner, valamint egy pár Auna polc hangfal, tehát nem high-end. De döbbenetes a különbség. Amíg ki nem próbáltam, teljes titokban készítettem, nehogy azt higgyék, megőrültem. De nem!

 • Long

  Örülök a pozitív eredménynek – így már semmi sem tarthat vissza, hogy az elemes virtuális földet is kipróbáld a rendszeredben. 🙂

EnglishFrançaisDeutschMagyar
Scroll Up