A 25 forintos tuning

Tuning

Mostanáig úgy gondoltam, ezt meghagyom magamnak és barátaimnak, de van annyira hatásos tuning, hogy megosztom veletek. Vállalva szavaim súlyát jelentem ki, hogy aki ezt (vagyis a hatását) nem hallja tényleg forduljon fülészhez. A tuning ára minden egyes lépésben pontosan meghatározható, így a változás mértéke konkrétan forintosítható, az ár / minőségjavulás aránya azonnal meghatározható.

A kék korszak végén megemlítettem nektek, hogy létezik még egy színpáros, ami nagyon hatásos, ami ráadásul a kék és sárga árnyalatoktól univerzálisabb felhasználást tesz lehetővé. Ez különösen igaz a páros egyik tagjára, aminek használatával kongó, teljesen üres szobák, akusztikailag reménytelen tetőterek, féloldalas elrendezésű rendszerek hangját sikerült jelentősen feljavítanom tulajdonosaik nagy-nagy örömére.

Ez a színpáros az ezüst-arany, vagy fémszűrke-réz.

Először mindenféle papírfecnivel, alkoholos filctollakkal, öntapadós anyagokkal próbálkoztam, melyek nem igazán voltak felhasználóbarát megoldások – azaz inkább lustaságommal nem egyeztek. Sokáig gondolkodtam, mi is lehetne az a legegyszerűbb tárgy, anyag, ami ezüstben is, aranyban is bármikor rendelkezésemre áll, nem kell vagdalni, ragasztgatni, nem hagy a felületeken nyomot. A megoldást a TESCO áruházban találtam meg, amikor is a visszakapott aprópénz ezüstös és arany fénnyel belevigyorgott az arcomba.

Rohantam haza kipróbálni, majd az alapos próba és kitapasztalás után megcsináltam a „pénztuningot” néhány barátom lakásában, majd még többében. Időközben eszembe jutott még egy felhasználási lehetőség, amit kipróbálva ismét előrébb léptem (azaz inkább léptem valamerre – de erre majd még visszatérek). A próba után elmeséltem Attila barátomnak, akinek üres zeneszobája akusztikai(?) problémáin a színek segítségével már jelentősen javítottunk, aki időt, energiát és pénzt nem kímélve (na jó, a teljes befektetése legfeljebb 5000 Ft volt) alaposan kielemezte, végigpróbálta a témát.

A hangtechnikai kincs tehát mindenkinél ott van, ami nem más, mint a 10 és 5 forintos, melyek segítségével a tuning lehetősége bárki számára adott. Ha az eredmény nem tetszik, legfeljebb visszateszi a pénzt a pénztárcájába.

Mielőtt folytatom, feltétlenül le kell írnom, hogy már most nagy-nagy izgalommal várom a nagyeszű sündisznócskák összeesküvés elméletét (elnézést a világ teljes valódi sünállományától), mely szerint pusztán üzleti érdekből osztom meg veletek mondandómat. Aki nem értesült volna még róla, a lávakőtuning azért született meg, mert nagy tételben lávakövet hoztam az országba, a fémharisnyából készült virtuális föld ajánlásom mögött fémharisnya üzlet állt, a kék gyöngyöket pedig kizárólag azért javasoltam, mert hatalmas kék gyöngy készletem van. Szinte biztos vagyok benne, hogy agyatlan hifista felebarátaink, néhány napon belül vagy azt fogják terjeszteni, hogy megvettem a pénzverdét, vagy azt, hogy én szállítom nekik a fémet… Bár így lenne.

Akit érdekel a téma és nem fél belevágni, a kezdéshez gyűjtsön össze néhány tucat 10 és 5 forintost, valamint Blue Tech, vagy valamilyen hasonló nem száradó gyurmát. Ezüstszínnek az 50-es is jó, csak ha megtetszik az eredmény, többe fog kerülni.

Először csak a tízeseket kezdjétek el pakolászni (gyurmával felragasztani) a zeneszobátok falára az összes olyan helyre, amit a kék színnel kapcsolatban korábban már jeleztem nektek. Már 9 db fémpénz elhelyezése a jó helyekre komoly örömet okoz és persze komoly dilemmát mindazoknak, akik placebot kiáltanak ugyan, de mégis kipróbálják. Akinek van lehetősége, az ne csak a hangszórók mögötti, hanem a zenehallgató mögötti falra is tegyen fel 9 db 10 forintost. Elképzelni sem tudom miért, de ha a tízesekkel kirakott mintát a zeneszoba fölötti vagy alatti szobában (lakásban, pincében, stb) folytatjuk, a hatás ugyanúgy jelentkezik.

Akinél a tér jelentős megnyílása, a basszustartomány kisimulása és mélyülése, a felbontás megnövekedése mellett jelentkezik a hang felkeményedése is, az vagy vegyen le pár darabot a falról, vagy néhány 10 forintos közepén helyezzen el egy-egy 5 forintost. Higgyétek el, érdekes „játék”, nem egy ismerősöm vált meg végleg néhány tucat fémtízes segítségével akusztikai szivacsaitól, vagy éppen egészítette ki azokat akusztikailag bemért és teljesen rendbe tett zeneszobájában.

A pénzérmék felhasználásának másik lehetősége még egyszerűbb, nem kell ragasztgatni, nem kell a szobában mászkálni, nyújtózkodni.

tuning

Tegyetek egymás tetejére 2 db tízforintost és 1 db ötforintost (alul a szürke tízesek és felül a rézszínű ötös). Ez lesz egy darab egység, amit nem kell összeragasztani. Válasszátok ki valamelyik készüléketeket, vagy valamelyik készüléktartó állványotokat. A kiválasztott tárgy bal- és jobboldalán annak tetejére tegyetek fel az említett egységekből 5-5 darabot egy sorban. Majd hallgassátok meg ugyanazt a zenét, amit legutóbb hallgattatok. Ha megvan a „valami van” érzés, pakoljátok ki végig a két oldalt a 10 és 5 forintosok hármas egységével, de úgy, hogy mindkét oldalon páratlan számú egység legyen. Ismét jöhet a zenehallgatás. Ezután ha az állvány volt a kiszemelt áldozat, akkor az azon lévő készülék széleit pakoljátok végig ugyanilyen módon, ha a készülék, akkor az alatta lévő állványt, vagy asztalt.

tuning

tuning

Ha a hatás tetszik, érdemes a többi készüléket és állványt ugyanígy végigpakolni. Ha nem tetszik, még ne adjátok fel. Először vegyetek le balról is jobbról is két-két egységet, majd még két-két adagot. Annyit vegyetek le, amíg nem érzitek, hogy helyreállt az ízléseteknek, készülékeiteknek megfelelő egyensúly. Amennyiben az összeset levettétek, mert a hatás egyáltalán nem tetszik, még mindig ne adjátok fel, mert ha van a rendszeretekben tápszűrő, tápkondícionáló, nagyméretű elosztó, azokon és az alattuk lévő állványon is érdemes kipróbálni. Készülékek és tápegységek, tápszűrők esetében az irány nem teljesen ugyanaz, azonban képesek kiegészíteni egymást.

tuning

Nem írom meg, milyen hatásra számíthattok – nem szeretnék senkit sem befolyásolni -, ellenben szeretném, ha beszámolnátok tapasztalataitokról. Az érmetriók pakolászása szinte a végtelenségig folytatható, határt csak a készülékek, állványok mérete és száma szab. Időnként a hangkép „elbillenhet”, ilyenkor vagy visszafelé, vagy előre érdemes lépkedni, vagyis le kell venni balról, jobbról 2-2 egységet, vagy éppen pluszban fel kell tenni ugyanennyit. Készülékektől, rendszertől függően a készülékek közepére tett páratlan számú egység is okozhat pozitív változást.

Most pedig megyek és felpakolok néhány fémtízest a megfelelő helyekre egy audio bemutatóterem falára…

Megosztom:

Comments

15 comments

  • Csaba

    Működik!!!!!…?…
    Ez a legnagyobb hatású „tuning”, amit ismerek! Pedig nem ma kezdtem….

  • Vicsori

    Raktam egy csomó 25 forintos egységet a szubládára a képen látható módon. Csörög az egész, mint az udvari bolond csörgősipkája. Persze csak akkor, a be van kapcsolva. Ragasszam össze őket Blu tack-kel?

  • Csók Gyula

    Nem csalódtam benned! Bocs az előző troll gyanus megjegyzésemért!

  • Long

    Semmi gond. A rézcsövekre azért most sem tértem ki, de aki nagyon akarja, magától is rájöhet, miről is van szó – több olyan képet is megosztottam itt és a fórumokon, melyeken látszódik.

  • Hollik László

    Az egyes érméket nem szükséges összeragasztani?

  • Long

    Még nem próbáltam összeragasztva, s az ismerősöm is – akik kipróbálták – szintén ragasztás nélkül rakták egymásra a 3 pénzérmét.

  • Long

    A szubládára téve sajnos, nem egyszerű a helyzet.
    A képen szereplő szub egy kifejezetten nagyméretű, nehéz példány, aminek dobozrezgései minimálisak, így a pénztriók nem csörögnek rajta. Saját REL szubomon is csendben vannak, de elképzelhető, hogy ebben az is szerepet játszik, hogy kifejezetten családbarát hangerővel hallgatom. 🙂
    Az esetedben javaslom, tényleg próbáld meg a rögzítést Blue Tack segítségével – nem fogja befolyásolni a hatást, viszont a csörgést megakadályozza.
    Sikeres kísérletezést kívánok.

    (elnézést a késői válaszért, de leveled érthetetlen okból a spam dobozba került)

  • Hollik László

    Hatásos tuning, de nálam nem vált be, leszedtem az érméket, még a legkevesebb kombináció is „zavart” okozott. Túl attraktív hang, myomja a fület, fárasztó, de máshol , több helyen is beválhat. Ennek valószínűleg az az oka, hogy én a 3D színpadkép megjelenítéséhez a SchallWand audio VooReso lencséit használom fel /16 db/ és valamiféle hangi ütközés keletkezhetett.

  • Tibor Sipos

    Na ne röhögtessetek már, hogy néhány pénzérme javít azon a hangzáson, amit a mérnökök gondos munkával megterveztek egy komoly erősítő esetében. Akkor ők vajon miért nem tettek rá pénzérméket gyárilag? Vagy csak a magyar forint javít a hangzáson és az nekik nincs? Nem ma kezdtem én sem a hifizést, és bár nincs ilyen komoly rendszerem, de azt tudom, hogy az akusztikával (is) lehet sokat javítani (többet mint pénérmével) , ebben az esetben pedig a zengő-bongó parkettára tett állvány, erősítő totál hiteltelenné teszi az egészet. El is hehetném ha csak finom hangolásról lenne szó, de hogy az alapok sincsenek meg. Először egy shaggy szőnyegre kellene költeni, és nem hangvisszverő parkettára tenni az egészet. Sokkal komolyabb változást lehetne hallani, mint az ilyen varázslatokkal (már, ha nem csak placebó ez az egész) Tudom az többe kerül, de van fizikai magyarázata, és mérhető értéke. Pénzérmék, meg üveggyöngyök javítanak a hangzáson, miközben visszhanngzik az egész, mert szőnyegre nem futja, aha persze, elhiszem. Én csak egy lüke házimozi mániás vagyok nem igazán (csak) a sztereó a területem, de kihívtam fapacit, hogy mérje ki a szobámat akusztikailag és az ő ajánlásai alapján csillapítottam a szobámat és rendeztem el az akusztikai paneleket, de totál alap, hogy hangvisszaverő felület ne nagyon legyen sehol, itt pedig visszhangzik a padló miközben pénzérme általi javulásról beszélünk. Sok hülyeséget hallottam, de ez mindent visz.

  • Long

    Mi lenne, ha a röhögéssel töltött időt inkább arra szánnád, hogy kipróbálod?

    No, de komolyabban.
    A pénzérmékben pont az a varázslat, hogy kongó, üres szobákban a fal meghatározott pontjain elhelyezve képesek a szoba akusztikáján jelentősen javítani. Ezt sok szobában sok rendszeren (sztereón, házimozin egyaránt) megtapasztaltuk. Csak neked és csak nagyon halkan írom, van olyan házimozitulajdonos, aki a próbák után az akusztikai elemit véglegesen száműzte moziszobájából.

    Természetesen akusztikailag tökéletesen rendbe tett helyiségekben is kipróbáltuk a falakra téve. A hatás ugyanúgy jelentkezik – kitárul a tér, érzetre megnő a szoba mérete, javul a teljes frekvenciasáv.

    Készülékekre téve azonban nem az akusztikára hatnak. A „25 forint” működése teljesen normális, hétköznapi elektrofizikai jelenségen alapul. Olyannyira így van, hogy legalább egy, igen-igen drága készülékeket gyártó cég ezt a hatást évtizedek óta beépíti készülékei dobozába – természetesen nem pénzérmék formájában.

    A pénzérmék készülékeken kifejtett hatását megtapasztalva egy magyar konstruktőr – sokakkal ellentétben – elgondolkodott a jelenségen és annak okán. Ma már az ő erősítőiben is benne vannak a „huszonötforintosok”, de természetesen „konstruktőr barátibb” megoldásban.

  • Tibor Sipos

    Na jó. Legyen. Egyszer kipróbálom.

  • Tibor Sipos

    Kipróbáltam és működött!! A hangzás jobb lett, kitárult a tér, ezután a mikróra helyezve jobb lett a melegített étel íze is. Felbátorodva ezen, pakoltam a kávéfőzőre is, és jobb lett a kávé is. Sokat nem is vártam és már a hűtő is tele volt 10 és 5 forintosokkal, gondolom modabom sem kell, hogy jobb lett a benne tárolt ételek íze. Na, és ez után jött a legnagyobb meglepetés, mert körberaktam az ágyunkat 10 és 5 forintosokkal, és jobb lett a szex is tőle. Jelenleg is gyűjtjük a pénzérméket, mert az autóm teljesítményét szeretném a jövőben ily módon növelni.

  • Long

    Hozzászólásod szimpla hülyeség, mindössze téged minősít.

  • Attila

    Régi 1 és 2 ftosokkal is működik,attól,hogy azok kisebbek?

  • Long

    Az a lényeg, hogy ezüst és rézszínű pénzérméket válasszunk.
    Minél fényesebb (tisztább) az érme (minél nagyobb a réztartalom), a hatás annál erősebb.