Skorpió – A rohanás

Lemezkritika

Talán a legjellegzetesebb példája annak, hogy világszínvonalú zenészek alkotta világszínvonalú rockzenét játszó zenekar hogyan is maradhat „középszerű”, az a Magyarországon megalapított és szocialista kis hazánkban zenei karriert építeni próbáló Frenreisz Károly és Skorpió története. Könnyű és kényelmes lenne mindent a „rendszerre” fogni, azonban maga Frenreisz is mindent megtett azért, hogy bármilyen jó zenészekkel is játszott együtt, bármilyen jó is volt az emberi, zenészi alap, a kiugrás sohase következzen be. 

Először is adva volt (van) egy zseniális zenész, briliáns basszusgitáros, egy igazi zenekari frontember, aki olyan nagyvilági családból származott, ahol a felmenők között megtaláljuk Gundel Károlyt, Gundel Jánost, s amely család felnevelt egy Latinovits Zoltánt és egy Bujtor Istvánt… Ezen családi háttérrel (fél)testvérekkel minden adva volt, hogy Frenreisz Károly önmaga se maradjon szürke, hétköznapi honpolgár! Önmegvalósításként a zenét választotta – zongorán, klarinéton, szaxofonon és természetesen basszusgitáron egyaránt játszik, remek zeneszerző, filmzeneíró.

Nem egy vándormadár” fajta. Pályafutását a Metro zenekarban kezdte, alapítótagja volt az LGT-nek, majd 1973-ban létrehozta saját zenekarát a Skorpiót. Társai: Szűcs-Antal Gábor énekes-gitáros, zeneszerző aki Tátrai Tibor helyett került a zenekarba, Papp Gyula a Hammond John Lord szintű mestere, valamint Fekete Gábor dobos. Tényleg fantasztikus felállás. Az alapötletet, hogy billentyű-dob-basszus felállású trió legyen, Frenreisz menet közben elvetette – később azért, ha más hangszerfelállással is, de visszatér eme elképzeléséhez.

Skorpió A rohanás

A rohanás c. első albumuk megjelenését tekintik a magyarországi hard-rock műfaj nyitányának. Tökéletes első lemez. Minden rajta van, amit a műfajban szeretni lehet – fantasztikus dob-basszus alapok, megunhatatlan gitárszólók, ördögi hamond / szintetizátor futamok. Külön ki kell emelni, hogy bár Jaco Pastorius-hoz kötik a basszusgitár szólóhangszerként való használatát, elfogadtatását, Frenreisz ezt már ezen az albumon – s pláne a koncerteken – sokkal korábban megtette!

Úgy gondolom, rajongó, és a zenekart nem ismerő zenebarát egyaránt egyetért abban, hogy ezen Skorpió albumom minden szempontból és minden részletében világszínvonalú zenészek játszanak világszínvonalú, magával sodró és rendkívül élvezetes rockzenét.

További Skorpió
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments