A kenguru – A magyar road movie

Lemezkritika

…azt is írhatnám: A kenguru Paks 1 legmenőbb reklámfilmje, amiből lenne mit tanulni Paks 2 marketingeseinek. Nem tudom, mennyire összeesküvés elmélet, vagy városi legenda, de a filmnek és az abból készült nagylemeznek hatásaként fiatalok sokasága választotta az Atomerőmű építkezését munkahelyéül, majd Paksot végleges letelepedésként.

A kenguru

Bertha Bulcsu azonos című regénye – ami tulajdonképpen nem más, mint Kerouac Úton c. könyvének a magyar viszonyokra átültetett szocialista változata – 1976-ban jelent meg. Főszereplője, Varjú István a semmiből megy a semmibe. A lényeg a „menés”, az útonlét és a zene. Mindegy, hogy mi történik (történik-e egyáltalán valami), mindegy, ki a többi szereplő, hisz nem számít más, mint a jármű motorjának dörmögése mellett üvöltő zene. Tökéletes alap egy road movie-hoz.

A filmet és annak hanganyagát szintén 1976-ban mutatták be. Varjút, a sofőrt Gálffy László, a road movie-ba kötelező nőstényördögöt pedig kamaszkorunk szerelme, Tarján Györgyi alakította. A történet keretét a paksi építkezés biztosította, ahova Varjú (becenevén Kánya) folyamatosan szállította a varázslatos nevű izotópot. Közben felbukkan egy teherbe esett pesti lány, egy Pakson letelepedő fuvarostárs, valamint a minden filmben szereplő Koltay Róbert, aki egy szerencsés és irigyelt nyugatra járó kamionsofőrt alakít. Kánya végigálmodozza a filmet egy vörös hajú stopposlányról és a nyugati kamionutakról, egymás után villannak fel Kőbánya, a Balaton és Paks képei, valamint egy kengurut ábrázoló képeslap. Szólnak a jobbnál jobb zenék és egyszer csak, anélkül, hogy történt volna valami, a film be is fejeződik. Imádom, de tényleg.

A kenguru

A kenguru filmzenéit tartalmazó LP önmagában is megunhatatlan. A korszak legismertebb zenészei, zenekarai közül szerepel rajta szinte mindenki. LGT, Omega, Skorpió, Gemini, Generál… Igazi sztárkavalkád.

A kenguru

Nem is találhatnánk jobb hanganyagot az LGT lemezek bemutatásának zárásaként és indulópontként a többi nagyszerű zenekar lemezeinek megismertetéséhez.

További Generál
További Skorpió
További LGT
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

1 comments

  • AudiJo

    Csak két kiegészítés pontosítás:
    1. nem izotópot szállít a csörös ZIL-lel, hanem mindenféle építőanyagokat. Az izotóp-szállítás épp annak kapcsán merül fel mint lehetőség, hogy telepedjen le Pakson, dolgozzon az erőműben mint izotóp-szállító és adja fel a kamionos(=csavargó) életmódot (lehetőséget).
    2. a méltán elfeledett M7 együttes egyetlen ismertebb dala ebben a filmben hangzik fel – igen, a „Jupápápá” (Nincs arra szó)
    AudiJo