Pro-Ject 9cc hangkartuning

Lemezjátszó, Tuning

Jelenleg a világ legnagyobb lemezjátszó gyára a Pro-Ject Audio, amely cég Pro-Ject és EAT néven önmaga több lemezjátszót ad el, mint az összes többi gyártó együttvéve. Lemezjátszói minőségét bizonyos körökben divat lett szidni, mások pedig boldogan használják. Gyakran találkozni immár 25+ éve hibátlanul működő példányokkal.

Lemezjátszó-karjait – különösen a 9 és 12 coll hosszúságú karbon változatokat igazán „jó nevű” gyártók is előszeretettel veszik át, s a saját nevükkel feliratozva árulják, mint saját konstrukciót. Ilyen cég, pl. a Linn és az Oracle.

A 9cc hangkar meglehetősen elterjedt Magyarországon is, a jobb Pro-Ject lemezjátszókat gyakran párosítják vele – ezen karok használóinak figyelmét szeretném most felhívni egy nagyon egyszerű MOD lehetőségre.

Az Oracle, miután megvette a 9cc használati és Oracle névre való átnevezési jogát, alaposan „kivesézte” a kar konstrukcióját. Megtalálva a kar gyenge pontját, azt kijavítva építik bele meglehetősen drága lemezjátszóikba.

Az egyébként is meglehetősen jó kar „feljavítása” mindössze abból áll, hogy annak rezonanciáit egy olajteknőbe nyúló pöcök segítségével hatásosan csillapítják. NAD 5120 tulajdonosoknak ismerős lehet az elv, hisz ott a rugalmasan felfüggesztett ellensúly és vele a kar-hangszedő rezonanciáit szintén egy olajteknőbe süllyedő, állítható műanyagcsavarral optimalizálják.

A 9cc karhoz az Oracle tuning kiegészítője külön is megvásárolható, a karra pár perc alatt felszerelhető – hatása meglehetősen jelentős, így érdemes minden 9-es karbonkar tulajdonosának elgondolkodni rajta. „Oracle Silicon Damping Kit” néven kell keresni.

További Oracle
További Pro-Ject
További lemezjátszók

Megosztom:

Comments

3 comments

  • Laci

    Hol lehet megvásárolni ezt a tuningot?

  • Long

    Régebben az Oracle termékeket az Audiovisiontuning forgalmazta Magyarországon. Nem tudom, működnek-e még, de először őket hívnám – a weblapjukon van telefonszám.
    Ha ők nem hozzák be, akkor megkérdezném valamelyik magyar Pro-Ject forgalmazót, vagy marad az e-bay.

  • Laci

    Köszönöm!