Állítsuk feje tetejére a világot – ingyenes hifi tuning

tuning

A hangtechnikai eszközökkel kapcsolatban számtalan jelenséggel találkozunk, melyek többsége könnyedén visszavezethető valamilyen hétköznapi fizikai törvényszerűségre. Valamint egyre több olyan hifi tuning megoldást ismerhetünk meg – megfelelő nyitottság esetén -, melyekre jelenleg még nem igazán találunk egyértelmű fizikai magyarázatot.

Az alábbi, teljesen ingyenes és meglepően sok készülék esetén hatásos hifi tuning bármennyire is meglepő, de talán mégis könnyedén magyarázható – vagy mégsem.

Az alapok meglehetősen messzire, 30-35 évre nyúlnak vissza, amikor is többen jelezték, hogy szobájukban a hangminőség akár igen drasztikusan is képes különbözni, ha a rendszerüket hosszában, vagy keresztben helyezik el – tehát 90 fokkal elforgatva.

Könnyű magyarázatot találni a jelenségre, mert máris felemlegethetjük az akusztikát és minden rendben van. A jelenség működik, könnyedén magyarázható, tehát pipa.

Igen ám, de az említett jelenség akkor is létezik, ha az adott szobában a rendszert 180 fokkal fordítjuk el, sőt akkor is, ha a szoba összes berendezési tárgyát, polcát, szőnyegét, stb. együtt fordítjuk a rendszerrel. Ráadásul ezzel még csak a felszínt “kapargatjuk”, mert egy négyzet alapú szobában, amin nincs ablak és az összes falat akusztikai szivaccsal borítunk be (még az ajtót is) – tehát elméletileg mindegy, hogy az abba szánt rendszert melyik irányba nézve építjük ki – négyféle hangképet kapunk aszerint, hogy a készülékek milyen irányba néznek (melyik fal elé tesszük a rendszert).

A gondot tovább fokozhatjuk, ha egyszer kipróbáljuk az átlós elrendezést, tehát a rendszert és a hangsugárzókat a szoba falaihoz képest 45 fokkal elforgatjuk – ilyenkor a rendszer és a hallgató mögött sarok van. (Ezt az elrendezést a jelenlegi mondandómtól függetlenül javaslom kipróbálni, mert időnként nagyon beválik.) Gondolom, most már nem lepődik meg senki, ha azt írom, hogy a négyféle lehetséges “sarkos” elrendezés négyféle hangminőséget (hangtónust)  eredményez. Ergo a legolcsóbb és legegyszerűbb hifi tuning az, ha megtaláljuk, hogy rendszerünk ugyanazon szobában elhelyezve, melyik irányban adja a legjobb hangképet.

Tovább boncolgatva a “problémát”, anno jött egy Peter Belt nevű úriember, aki azt mondta, hogy fordítsuk a készülékeinket az oldalukra, mert úgy kevesebb függőleges erővonal(?) megy át rajtuk, tehát a hangminőségük határozottan javul. Természetesen kipróbáltuk a dolgot – ami tényleg működik -, de aztán gyorsan el is felejtettük, mert az oldalukon álló készülékek meglehetősen ingatagok.

Az eddigi két észrevételből egyértelműen következett, hogy adott esetben nem is biztos, hogy a komplett rendszert kellene elforgatni 45-90-180 fokkal, hanem csak egy-egy készüléket. Bizony, ez a dolog is működik, de a hatás készüléktípustól függő. Vannak, melyeknél alig észrevehető a különbség, és vannak, melyeknél drasztikus.

Ezek az információk, tapasztalatok az évtizedek alatt sajnos “kikoptak” a köztudatból – pedig ettől olcsóbb hifi tuning nem létezik.

Annak, hogy most ismét elővettem a témát két oka van. Először is, néhány évvel ezelőtt feltűnt egy érdekes erősítő-megoldás a Perreaux cégtől. Igen, jól látjátok, a dobozon belül szó szerint fejre állították az elektronikát.

hifi tuning

Ez a kép megmaradt bennem és tegnap Csaba barátomnál tettünk egy próbát. Pro-Ject Pre Box S2 Digital készülékét a feje tetejére állítottuk és a készülék lábai helyett használt Cardas fakockák immár a tetőlappal érintkeztek, gyári lábai pedig az ég felé néztek. Ez a néhány másodperc alatt végrehajtható művelet azt eredményezte, hogy mindhármunk szerint – akik jelen voltunk – készülékcserével felérő javulás következett be a hangban. Természetesen megcsináltuk az ellenpróbát, ami siralmas eredményt hozott, így szerintem ez a dac immár örökre a hátán fekve marad.

hifi tuning

Feltétlenül javaslom ezt az egyszerű hifi tuning megoldást minden S2 és a Pro-Ject egyéb Box-sorozatú termékét használónak elvégezni.

Az említett készüléktípusnál (is) van egy másik javaslatom is. Zsolt barátom már megcsinálta, sőt, mivel neki 2 db S2 Digital készüléke van, így még a korrekt összehasonlítást is el tudta végezni. Az apró Pro-Ject készülékek dobozait töltsétek fel hegyikristály (töltőkő néven keressétek) és kék gyöngy keverékével. A kicsi doboz(ok) miatt kevés kell beléjük, de a hatás meglepően nagy. Ezt a “feltöltést” érdemes más típusú készülékek esetén is megcsinálni – nem fogtok csalódni benne.

Tehát, aki teheti, állítsa feje tetejére a világot – de legalábbis a dac-ját hálózati-lejátszóját, előerősítőjét, stb. és hallgassa meg az eredményt. Érdemes megpróbálni a vízszintesen 45-90 fokos elforgatást is. Előre is köszönöm a beszámolókat.

Megosztom:

Hozzászólások

3 Hozzászólások

Leave a Reply

 • z

  Nálam rövid hangfalkábelek miatt csak az élére állítva lehet az erősítő, ez egy ilyen véletlen tuning… 🙂

 • Long

  Időnként vannak szerencsés véletlenek. 🙂
  Amennyiben a vezeték engedi, próbáld ki, hogy az erősítőt vízszintes irányban elforgatod legalább 30 fokkal – hátha…

 • Molnár lászló

  Teljesen jó és hihető eljárásmódnak tartom. Egyszerű példa, megfeleltetéssel: ha már főztunk valaha, tudjuk, ugyanazt az ételt, ugyanaz az ember, azonos alapanyagokból is másként készíti el, ha másik edényben főz. ez nem csupán erre az esetre vonatkozik, hanem ezen a blogon említett többi egyszerű tuningra is. Kényszerűségből ugyanabban a szobában át kellett pakolnom a hangfalat, erősítőt. Mintha nem ugyanaz a készülék lett volna az új helyen…

EnglishFrançaisDeutschMagyar
Scroll Up