Audiofil biztosíték – hallgassuk meg

Audio, Tuning

Tudom, értem, sőt megértem, az a kifejezés, hogy audiofil biztosíték, kifejezetten vicces lehet sokak számára, de nem nagyon tudom mivel helyettesíteni. Hogyan is nevezhetnénk másként azon (olvadó) biztosítékokat, melyeket, ha beleteszünk a hang- és képtechnikai készülékek tápellátásába, azok ezt szebb hanggal és képpel hálálják meg.

Lehetne mondjuk, hifi biztosíték, de a hifi (DIN 45 500) szabványban foglaltakat már a mobiltelefonjaink többsége is teljesíti. Határozottan szomorúak lennénk, ha készülékeink, rendszereink hangját a hifi szintjére degradálnánk egy-egy biztosítékkal – sőt, kifejezetten jogosan néznének minket hülyének, hogy olyasmiért fizetünk sok-sok pénzt, ami ront a hangon, képen.

Azonban, teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy az audiofil biztosíték, ha nem ront, legalább javít-e?

Erre mindenki megkaphatná magától a választ, de a hifista gyarló és lusta, így kíváncsian várja mások tapasztalatait, vagy éppen homokba dugott fejjel veti el az egész „műfajt”.

Az „elvetők” természetesen a tankönyvre hivatkoznak, technikai, fizikai magyarázatokat várnak, vakteszteket követelnek – mindössze egyetlen dolgot nem tesznek, vagyis nem próbálnak. A semmi alapján, a karosszékben ülve természetesen mindig könnyebb néhány odavetett szóval elmeháborodottnak nézni a valós tapasztalatokkal rendelkezőket – sokkal kevesebb energiafelhasználással jár, mint az „odamegyek, lehajolok, biztosítékot cserélek, meghallgatom” folyamat.

No de most senki sem menekülhet, hiszen anélkül, hogy bármit is tenni kellene – na jó, kellene nyomni egy play-t – mindenki meghallgathatja, mit is csinál az audiofil biztosíték.

Azaz, tulajdonképpen akkor jó, ha nem csinál semmit, mert az azt jelenti, hogy az elektronika rendben van, nincs zárlat, árammegfutás, ezért inkább úgy fogalmazom, mindenki meghallgathatja, hogy az audiofil biztosíték milyen hatással van a hangképre.

A videóban ötféle biztosíték „hangja” hasonlítható össze három-három felvételen. Ha a Youtube felületre átugorva lenyitjátok az információmezőt („több”), akkor megkapjátok a pontos időzítéseket is, hogy tudjátok, mit és hol keressetek. Előtte azonban, javaslom, hogy mindenféle támpont nélkül hallgassatok bele a felvételbe „itt-ott”, hogy felfedeztek-e segítség nélkül, vakon is eltéréseket.

Abszolút elfogadom, hogy lesznek zenehallgatók, akik a világon semmiféle különbséget nem fognak hallani, azonban ennek nem az „adó”, hanem a „fogadó oldal” az oka – első blikkre magam sem hallottam semmiféle eltérést.

…majd letettem az USB-s munka-fejhallgatómat és bekötöttem a jobb, de még mindig filléres Philips-emet, és máris egyértelművé vált, hogy audiofil biztosíték és audiofil biztosíték között bizony akár jelentős különbség is lehet.

Kellemes és hasznos hallgatózást kívánok.

Megosztom:

Comments

2 comments