DIN 45500 – a Hi-Fi valódi jelentése

Audio, Egyéb, Vintage

1966. április 1. kifejezetten jelentős dátum minden hifista életében. Természetesen nem áprilisi tréfaként, de aznap jelent meg a német szabványügyi hivatal DIN 45500 szabványa, ami pontosan leírta, mi is az a Hi-Fi.

A köztudatban mára mindössze a szimpla fordítása maradt meg – vagyis Hi-Fi / High Fidelity / nagy hűség -, amiből tévesen minőségre, minőségi hangra következtethetnénk. Nos, ez az, ami nem igaz.

A DIN 45500 nem a minőségről, nem a minőségi zenehallgatásról szól, hanem egy minimálisan elvárandó szintről.

Az, hogy egy készülékre 1966-tól rákerült a Hi-Fi logó, vagy nem, az utókor számára, főleg, ha minőségi zenehallgatásról van szó, irreleváns. Gondoljunk csak bele, ’66-óta rengeteg olyan készülék és hangsugárzó került forgalomba, melyekre nem tették fel a tulajdonképpen semmitmondó logócskát. Például a QUAD ESL 57-re nem tették rá, de az Orion HS700-ra rákerült – ezen talán érdemes elgondolkodni.

Nagyon sokan éltük át anno azt az élményt, hogy a Hi-Fi-logót tartalmazó készülékeink, hangsugárzóink, rendkívül gyászosan leszerepeltek, logó nélküliekkel való összehasonlítások alkalmával – persze, csak ha meg is hallgattuk azokat.

Napjainkban ugyanez a történet kísérteties hasonlósággal ismétlődik meg, mindössze a betűszó más – THX -, és persze jobbak a technikai adatok. A valóban jó hangú készülékeknek, hangsugárzóknak azonban erre a logócskára sincs szükségük, de házimozis palifogóként minden esetre hatásos.

No de akkor, mit is jelent a mágikus Hi-Fi kifejezés, mi is az a DIN 45500?

A képre ráklikkelve elolvashatjátok, letölthetitek a teljes adathalmazt és leírást. Már az adatok is sokatmondóak, de ha a német szöveget kimásoljátok, és a Google segítségével lefordítjátok, mindent megértetek.

DIN 45500

Megosztom:

Comments

1 comments

  • bta

    Vaaagy… a hozzászólások számából ítélve mégsem olyan jelentős;)
    Sajnálatos tény ugyanakkor, hogy kis hazánkban a High Fidelity kifejezés a régi nyugatnémet „Heimstudio-Technik” szabvány apropóján vált közismertté.