Clarinet Audio Design

Audio, Bemutató, Erősítő, Hangsugárzó, Lemezjátszó

English language can be selected in upper left corner (British flag). Néhány napja kaptam egy nagyon kedves meghívást Vörös Ákostól a Clarinet Audio Design tulajdonos tervezőjétől, ami bizony már azelőtt izgalommal töltött el, hogy beléptem volna a gyönyörű környezetben lévő, és elsődlegesen zeneszobaként használt „kontrollszobába”. (Kontrollszoba, mert a fejlesztések során a meghallgatás, ellenőrzés is mindig itt történik. Azon érdeklődőknek, akik pedig a cég bemutatótermére lennének kíváncsiak, egészen Provance-ig – Franciaország – kellene utazniuk.)

Izgalommal töltött el, mert eddig mindössze egyszer volt módomban élőben találkozni Ákos készülékeivel, azonban az, hogy zenét is hallgathassak egy komplett Clarinet Audio Design rendszeren, eddig sajnos, nem adatott meg.

Bár a cég gyökerei 1991-ig nyúlnak vissza a múltba, a clarinet™ márkanév és a Clarinet Audio Design – mint termékcsalád név 2007-ben született meg. Az azóta eltelt másfél évtized alatt a cégről szóló információk, valamint a Clarinet készülékekkel való zenehallgatás keltette érzésekről szóló beszámolók csak szűk körben juthattak el az érdeklődőkhöz.

Most, örömmel osztom meg veletek mindazt, amit láttam és hallottam, aminek több oka is van. Először is magyar fejlesztésű, magyar gyártású készülékekről van szó, melyek a világ számos pontján „hirdetik”, bizonyítják a magyar konstruktőrök zsenialitását. Második ok, hogy kézzel készített, igazi műremekekről van szó, melyek minden részletükben a gondos tervezést, szeretettel és hatalmas igényességgel való kivitelezést bizonyítják. Harmadik okként a dizájnt említeném, ami „grafikusi énemre” különösen nagy hatással volt / van, mert a szögletes formák – a kilógó csövekkel -, a szemnek kellemes arányoktól és a bézs alapszíntől kortalan, ugyanakkor visszafogott eleganciát kapnak.

Clarinet Audio Design

…valamint, örömmel osztom meg beszámolómat, mert a Clarinet Audio Design készülékei és a rendszer egyéb elemei nem csupán szép hangokat szólaltattak meg, hanem szó szerint zenéltek.

A zeneszobában hatalmas lemezgyűjtemény található, ami valóban a zenehallgatást szolgálja. Sajnos, ezt ki kell, hogy emeljem, mert az utóbbi években nagyon sok olyan zenehallgatónál jártam, akik a lemezgyűjteményük jelentős részét nem csomagolták ki, mert úgy értékesebb. Valamint sok-sok olyan LP-gyűjtőnél voltam, akik a hatalmas gyűjteményük ellenére, valójában minimális zenei anyaggal rendelkeznek, mert ugyanazon – ilyen-olyan okból kiválasztott – zenei albumot számtalan kiadásban, számtalan jónak, jobbnak, még jobbnak tartott nyomásban gyűjtötték össze.

A bemutatóteremben lévő LP-gyűjtemény azonban olyan, aminek minden darabját zenehallgatási céllal válogatták össze, és még a legritkább, legkülönlegesebb, legdrágább kiadások is kibontva várták, hogy újra és újra meghallgathassa valaki a rajtuk tárolt zenét.

Miles Davis rajongóként és 140 albumának tulajdonosaként bizony meglepődtem, hogy miket látok és miket hallgathatok a Mestertől. Mint ahogy meglepődtem John Zorn ritkán látható / hallható lemezeitől, vagy éppen a Carl Orff életművének különleges előadásait tartalmazó albumok látványától.

Annak ellenére, hogy lezártnak tekintem az LP-korszakomat, ezt a gyűjteményt bizony hazahoznám, amiből gondolom, immár mindenkinek egyértelmű, hogy a zeneszoba-kontrollszoba elsődleges műsorforrása az LP.

Az LP-k barázdáinak kiolvasása egy Simon York Series 7 lemezjátszóval történik, ami mellett azért felfedezhető egy CD-játszó is – ráadásul nem is akármilyen, egy 47 Labs Flatfish.

Clarinet Audio Design

A forráskészülékek és erősítők Townsend állványokon elhelyezve mentesülnek a káros mechanikus rezgésektől, mint ahogy Townsend (légpárnás) platnikon vannak elhelyezve a hangsugárzók is.

Nos, a zeneszobában lévő hangsugárzókat meglátva bizony először némileg elszomorodtam – mert előkerült az az átkozott előítélet.
Az Avantgarde Acoustic Trio hangsugárzói minden elismerésem és tiszteletem ellenére nem a kedvenceim. Korábbi találkozásaink alkalmával mindig úgy éreztem, hogy uralkodni szeretnének rajtam, szeretnék akaratukat minden pillanatban rám kényszeríteni. Szégyen, nem szégyen, de volt úgy annó, hogy néhány perc után elmenekültem előlük. Ilyen előzmények után némi óvatossággal ültem le a hatalmas, aranyszínű tölcsérek elé…

Megosztom:

Comments

1 comments

  • SiÓ

    Igen érdekes, és „szép” leírás volt. Nekem átjött a mondanivaló.
    Külön tetszett az őszinteség, az előítéletről.
    Bizony, hajlamosak vagyunk erre. Mindenki meg van győződve az igazáról, hogy aztán belássa: részigazságai vannak. Mondjuk az egész High – End részigazságokkal van tele….. ezért szeretnénk állandóan fejleszteni, és vágyakozunk előre tekintve valamire, ami majd a tuti lesssssz….
    Szóval köszönöm az írást.