lii Song Audio Liionidas Extreme

Audio, Bemutató, Hangsugárzó

English language can be selected in upper left corner (British flag). Mint a neve is utal rá, a lii Song Audio Liionidas Extreme hangsugárzó Kínában készült, pontosabban, a 2022-es Ázsiai-játékok színhelyén, a 150 évig Kína fővárosaként működő Hangcsou-ban.

Felépítésében kétféle elv ötvöződik – szélessávú hangsugárzás és open baffle. Az előbbinek is, utóbbinak is vannak előnyei, hátrányai, vannak szerelmesei és vannak olyanok, akik kevésbé rokonszenveznek velük. A kettőt ötvözni nem könnyű, nem szokványos feladat, mert szélessávú hangszóróval az alsóbb tartományokba lemenni nem egyszerű dolog, pláne nem egyszerű, hangdoboz, tölcsér, reflexnyílás és TL-rendszer nélkül.

A lii Song Audio Liionidas Extreme készítői nem is a dipolsugárzóként működő Silver-10 szélessávútól várják el a testet, a „dörgedelmet”, hanem eme nehezebb feladatokat átengedték a 38 centis, dupla tekercses, és már önmagában 13 kilós W-15 hangszóróra, amely malomkerék az open baffle felépítésből adódóan szintén akadálymentesen, doboztalanul sugároz előre-hátra.

lii Song Audio Liionidas Extreme

Maga a hangsugárzó nem más, mint egy súlyos, rezgésmentes váz, amihez rögzítették a hangszórókat tartó előlapokat. Mivel a szélessávú hangszórót és a mélysugárzót külön-külön, önálló tartólapokon helyezték el, ezért azok rezgései nem jutnak át egymáshoz – tehát a mélysugárzó nem „rángatja” a felső / legfelső frekvenciákat.

lii Song Audio Liionidas Extreme

Bár nincs hangdoboz, a lii Song Audio Liionidas Extreme igencsak súlyos egyéniség, amin derekam is, kezem is igencsak meglepődött, amikor a Dreamaudio hatalmas bemutatótermében megpróbáltuk könnyedén felkapni, és a helyiség hátsó részéből a lehallgató részbe szándékoztunk átvinni. A „könnyedén felkapásból” nyögés és szuszogás lett, majd megkönnyebbülés, miután sikerült nem a lábunkra letenni. Tényleg nem látszódik rajta, hogy mennyire nehéz, és mennyire stabilan, megingathatatlanul áll hatalmas fémtüskéin. Még a végleges helyén történt apró beforgatással is megkínlódtunk.

lii Song Audio Liionidas Extreme 6

A hangsugárzók ki nem fogyó erejű meghajtását Electrocompaniet AW 800 monó végfokok biztosították. A digitális jelek átalakításáról az Adatmentés kft. tavalyi Hifi Show-n bemutatott, fadobozos DAC-jának nagyobb, szintén fadobozos testvére gondoskodott, analóg forrás pedig a Techdas Airforce Premium III S lemezjátszó volt Kuzma 4Point hangkarral EMT hangszedővel. Igencsak illusztris társaság volt, ami elé már leülni és a készülékeket, hangsugárzókat pusztán együtt látni is örömöt jelentett.

A hatalmas demószobában a fotelben üldögélve, tulajdonképpen egészen kicsinek tűnt a Liionidas Extreme pár, főleg a mögöttük lévő hatalmas Dynaudio-k mellett, de ez csak annyit jelent, hogy minden relatív, minden csak nézőpont, azaz nézőtávolság kérdése.

A meghallgatásnak nem volt A-B teszt jellege, nem összehasonlításról szólt, mindössze zenét hallgattam (hallgattunk) egy olyan hangsugárzóról, ami felépítésében olyan elveket ötvöz, melyek kellemes emlékeket idéznek fel bennem. A szélessávú lesugárzást a hátrányaival együtt is nagyon megkedveltem az apró JVC-kkel töltött évek alatt. A dipolsugárzás pozitívumait másfél évtizedig élvezhettem magnetosztatikus és elektrosztatikus hangsugárzóimmal. Valamint örökre belém ívódott valamikori nagy kedvencem a Triangle Elypse hangja, ami bár előre-hátra sugárzott, de azt azonos fázisban tette – tehát a bipolsugárzók kasztjába tartozott. Beépített fő hangszórói tulajdonképpen szélessávúak voltak, és csak a legfelső oktávot támogatták meg kettő darab magassugárzóval (egy elől, egy hátul).

Megosztom:

Comments

9 comments

 • Balázs

  Évekkel ezelőtt az auto hifim bővítése céljából kerestem 20cm átmérőjű hangszorókat. Ennek a projektnek a kapcsán megismerkedtem egy hifista műgyűjtővel, akinek a lakása, de még az illemhelységekben is ritka és értékes hangfalak voltak. Megkérdeztem, melyik hangfalat tartja a legszebb hangunak a sajátjai között. A válasz: Tesla Meopta 60″as években gyártott házi filmvetítőgép hangfala. Előszőr azt gondoltam, gúnyt űz a kérdésemből vagy viccnek szánta. Hosszabb idő eltelte után, már nagyon furdalt a kiváncsiság és megvásároltam.
  A kialakítása egy hátúl nyitható ajtajú fadobozban 2 db Tesla Aro667 hangszoróból ált. 2x5w 2x95dB ézékenységgel.
  A meghallgatás, első hallásra szerelem. Kristálytiszta a legapróbb részletek is gyönyörűen hallhatók voltak. Rövidre fogom az írást, a lényeg: atóba beépíteni nem lehetséges az értékes minőségi hangtulajdonságai romlása nélkül. Dobozba zárni a hangszorókat nem lehet, mert döglött fojtott hangja lesz. Így elhatároztam a szobai OpenBaffle hangfalaim megépítését. A Tesla frekvenciamenete 117hz-10,5khz között lineáris. A 25 nm2 szobában a mérés szerint 70hz-től lineáris. Ebből született meg a 3 utas aktív OpenBaffle rendszerem…

 • konzumpro

  Balázs erről az openbaffle rendszerről küldhetnél be képeket, leírást, mondjuk a Long facebook csoportba.

 • Jerez

  Thank you very much for this detailed, well-elaborated review giving almost everything I want to know about Liionidas Extreme!

 • konzumpro

  Ez amúgy gyönyörű és nemrég találkoztam egy másik érdekességgel Japánból, a Hasehiro hangfalaival. Audio Nirvana hangszórókból is építenek backhorn hangfslakat, amin meglepődtem hogy kis zárt papírlabdákat használnak rezgéscsillapításra. Meglepődtem hogy nem origamit. 🙂 Meg is írtam Hasegawa úrnak, próbálja ki, mert nekem bevált. Műnyomópapírból miura-ori mintát hajtogatva lecseréltem a gyári műszálas csillapítóanyagot egy régi hangfalban. A dobozhangok és bedugult feldúsulás is eltűnt, nyers és élénk hangot kaptam kiemelések nélkül, igazán izgalmas és sosem fárasztó azóta a zenehallgatás.

 • konzumpro

  Jajj a lényeg lemaradt, merthogy mostanában az ezotéria előtérbe került. Meditáltam az om mani padme hum-on, ami 3d-ben is elérhető már, a szöveg szó szerint azt jelenti, figyeld a drágakövet a lótuszban. Erről eszembejutott valami gyerekkori IPM emlék, egy sri yantra nevű ábra, ami háromszögekből áll egy lótusz közepén, a kilenc háromszögből a középső a mandala bindijéhez tartozik, nem is igazán tartozik a többihez mert mások a szögei, tisztára olyan mint egy vetületi kép a síkon egy levegőben lebegő elforgatott háromszögről. Erről meg valahogy az jutott eszembe, hogy ha a legkisebb háromszöghöz hasonló 60 fokos szögekkel hajtogatom az origamit, akkor 90 fokra széthúzva a redőket kb. 45 fokos szöget zárnak be oldalirányban a lapok, vagyis 90 körüli ékek lesznek jól kinyitva, láttam már ilyen prism system néven szabadalmaztatott terelőket B&W hangfalak hátuljában belül.
  Szóval van gyakorlati oldala az ezotériának is, csak elő kell venni egy papírlapot és játszani egy dimenzióval feljebb.

 • konzumpro

  Még egy csavar a történetben, hogy a három origami négyzetből végül egy tetraéder gúlát határoló térbeli alakzat állt össze, ami pont illeszkedik a mélyközép hangszóróhoz. Így megint léptünk egy dimenziót, hangban is.

 • Chris Domenico

  I think they look fantastic. I have a pair of jbl l300 summits that I love.
  It would be awesome to hear the liionidas extremes… how much is a pair? How much do they weigh?

 • Long

  You can find all the information on the Lii Audio website. The same prices are also valid in Hungary.
  It can now be heard in 3 places in Hungary.

  https://lii-audio-europe.com/

 • konzumpro

  Nálam még mindig jvc, szól sp-exa1, pár dolgot visszamoddoltam a csúcsmodellből, a belső merevítést, a terminál negyedik csavarja saválló és most került bele egy fa lap, a hangszóró mágnesére. Tényleg emeli a mêlyek hallhatóságát, azt is amit nem nagyon tud már leadni, kb. 40 Hz-től már érzékelhető a basszus. A karaktere élénkebb lett de nincs bántó hangja, inkább csak színez a fa, hangszerként újjáteremti a hangokat. Egy lépéssel közelebb a csúcsmodell hiányzó részletei felé. Most már tudnám hogyan tegyem hallgathatóvá, bár sok dologban ez a mêg kisebb famembrános jobb.