Kazettás magnó – vagy mégsem?

Bemutató, Hírek

Mielőtt újra elolvasnátok és önmagatokban kimondanátok, hogy kazettás magnó, javaslom, nézzétek meg ezeket a rövidke filmeket a Rotel RD-300M és a Yamaha K640 magnókról. Úgy gondolom, ti is többször fogjátok oda-vissza “tekergetni” a videót, mire megértitek, valójában, mit is láttok – nekem is csak hosszú percek után esett le, pedig sok mindent láttam már.

Rotel RD-300M kazettás magnó


Yamaha K-640 kazettás magnó


Napjainkban reneszánszát éli az analóg lejátszás. Sorban jelennek meg a régi albumok újranyomásban és adnak ki napjaink zenekarai limitált példányszámú LP-ket. Az újra felfedezett “analóg” nem csak a lemezjátszók és LP-k világára hatott pozitívan, hanem egyre többen vették elő és kezdték el használni elfeledett kazettás magnóikat, régi kazettáikat. A bontatlan kazetták ára az egekbe szökött. A folyamat természetese velejárója, hogy egyenlőre ugyan csak tapogatózó jelleggel, de néhány zenekar, dj, elsősorban az ingyen reklám a hírverés kedvéért kazettán is megjelentette új hanganyagait.

A Krakkóban élő Artur M. (álnév mögött megbúvó) grafikus, dizájner, blogger “csavarva” még egyet a történeten, összehozta a nosztalgikus analóg múltat és a digitális jelent egyetlen készülékbe. Igen, akik végignézték a videókat, hihetnek a szemüknek – a gyönyörű kazettás magnók valójában afféle öszvér készülékek, analóg testbe és elektronikába bújtatott MP3-lejátszók. A magnó kazettafészkében elhelyezett HTC mobiltelefon maga a digitális adathordozó, a digitális agy, aminek képernyőjén megjelenik az éppen hallgatott kazetta élethűen mozgó grafikája, s amiről – vagy éppen kiviteltől függően, az eredeti nyomógombokról – vezérelhetjük a lejátszás, “gyorstekercselés”, számváltás funkciókat. A mobil internet-, és / vagy FM rádióvevőként is működik, analóg kimenete pedig rácsatlakozik az adott magnó elektronikájára.

kazettás magnó

kazettás magnó

kazettás magnó

Az agyament ötlet immár többféle kazettás magnón is megvalósult, a bővítés pedig folyamatos. Aki nagyon szükségét érzi, akár egyik Nakamichi Dragon magnóját is átalakíttathatja “színes-szagos” MP-3 lejátszóvá – mindössze magnóját és némi eurót kell küldenie a Tapeless Deck Project címére.

Megosztom:

Comments

1 comments

Leave a Reply

  • Világos Apartman

    Androidra létezik nagyon jó kazettás magnó applikáció a casse-o-player. Én is ezt használom egy tableten ha kazettás nosztalgiára vágyok.

EnglishFrançaisDeutschMagyar