Magneplanar 30.7 hangsugárzó

Bemutató, Hangsugárzó

English language can be selected in upper left corner (British flag).  A magashangok lesugárzására már a hatvanas évektől használnak ribbon hangszórót. Az ára miatt a régmúltban csak a legfelső „tízezer” kiváltsága volt, napjainkban azonban már bárki vehet magának egyet akár Videoton hangdobozába – vagy éppen Magneplanar hangsugárzójába – is. Sajnos, olcsó ribbonnak „olcsó” a hangja is, a jó ribbon meg még mindig drága.

No, de mi is az a ribbon? Nem kell hozzá Shakespeare-i angol tudás, hogy rávágjuk, szalag! Ez eddig rendben van, de hogy lesz belőle hang? Ez sem túl bonyolult – egy harmonikaszerűen meghajtogatott, rendkívül vékony alumíniumszalagot, két végén rögzítve mágneses térbe tesznek. Ebben az elrendezésben maga az alumíniumszalag (ribbon) lesz a tekercs is, a membrán is, ami a rajta átvezetett hangjelnek megfelelően a mágneses térben rezegni kezd. Mivel a szalag rendkívül csekély tömegű, ezért nagyon gyors impulzusválaszra, torzítatlan, sima megszólalásra képes – de csak a legfelső tartományban. Sőt, a korai típusait a kicsi hatásfok és kicsi akusztikai teljesítmény miatt, az erősítőhöz transzformátorral, a levegőhöz pedig tölcsérrel kellett illeszteni. A hangja azonban csodálatos volt, de mint említettem, csak a legfelső tartományban.

Magneplanar ribbon

A Magneplanar cég a nyolcvanas évek elejére végre megalkotta a kompromisszummentes ribbonsugárzót, amihez nem kellett transzformátor, nem kellett tölcsér, csak hát másfél méter hosszú lett, ráadásul csak a felsőközép tartományig lehetett „leengedni”. Azonban vitán felül, nagyon jól sikerült! Máig az egyik legjobb magassugárzónak tartják. Sőt, tulajdonképpen az a baja, hogy túl jó! Tényleg, a ribbon magassugárzós Magneplanarok, bár gyönyörű magastartománnyal rendelkeznek, de annak sebessége, impulzusátvitele szó szerint lehagyja a közép- és mélytartományért felelős részt.

A feladat adott volt, el kellett készíteni egy olyan hangsugárzót, aminek közép- és mélytartománya „utoléri” a magasat. A Magneplanar semmit sem szokott elkapkodni, így csak ribbon magassugárzójának megjelenése után 35 évvel készítette el végre azt a hangsugárzóját, ami a teljes frekvenciasávban elég jó lett az ős-öreg ribbonjához. Nem, nem az Apogee útját követte, tehát meg sem próbálta a ribbonsugárzót rábírni az alsóbb tartományok lesugárzására, elviselésére, hanem saját elvét, a fóliára ragasztott „drótot” csiszolgatta addig, hogy végre annak sebessége „utolérte” a mágneses térben lebegő alumíniumszalagét (ribbon).

Magneplanar 30.7

2018 januárjában, a cég megjelenteti a valaha volt legjobb hangsugárzóját, amiben végre minden együtt van ahhoz, hogy afféle „utolsó” hangsugárzóvá válhasson mindazoknak, akik rendelkeznek a megfelelő anyagiakkal és a megfelelő zeneszobával.

magneplanar

Oldalanként két-két panelből áll. Az emberibb méretű tartalmazza a ribbon magassugárzót és a Cég által QR-nek (kváziribbonnak) nevezett középsugárzó új verzióját. A nagyobbik panelbe két mélysugárzóegység van beépítve, melyek szintén QR-technológiával készültek, valamint kiegészültek egy-egy passzívmembránnal is. A közép- és mélysugárzók push-pull mágnes elrendezést kaptak, tehát a panelek teljes eleje és háta mágnes-rudakkal „borított”.

…és akkor néhány puszta adat.

A panelek magassága 2 méter, a középpanelek szélessége 406 mm, a mélysugárzóké 749 mm – sajnos, esélye sincs, hogy elférjen a zeneszobámban. Azonban, még ha be is férne, a megvételéhez (29 000 dollár) előbb lottóznom kellene…

A Long Pinterest oldalán közel ezer Magneplanar fotót láthattok – klikk.

További Magneplanar
További hangsugárzók

Megosztom:

Comments