Sikeres mentés – Oracle Delphi Mk 1

Lemezjátszó

Egy, az USA északi részén lévő ingatlan lebontásakor az ott dolgozók egy számukra ismeretlen, sohasem látott szerkezetet fedeztek fel a több évtizede elhagyott épület alagsorában. A tárgy egy erősen porlepte és meglehetősen rossz állapotban lévő Oracle Delphi Mk 1 lemezjátszó volt, amiről a digitális kor munkásai nem csak azt nem tudták, mekkora értéket képvisel, hanem azt sem, hogy mire való.

Felnőtt egy olyan generáció, amelyik legfeljebb fényképen látott lemezjátszót, hanglemezt – vagy még ott sem -, így a fiatal munkások egyetlen és meggondolatlan lendülettel hajították volna a technikatörténeti emléket az USA-ban szokásos hatalmas sittes-konténerbe és ezzel vált volna a készülék az örök enyészetté.

A munkavezető (vagy éppen a megrendelő, ami a leírásokból nem derül ki), azonban észrevette, hogy mire készülnek a fiatalok, sőt, a korából és hobbijából következően azt is felismerte, hogy a kidobásra ítélt tárgy egy Oracle Delphi Mk 1 lemezjátszó. Nem tudni miként és hogyan – a levegőben kapta el, vagy még a földön sikerült megakadályozni a brutális tettet, de a lemezjátszót megmentette.

oracle delphi mk 1

Mivel a több évtizednyi alagsorban való lét igencsak megviselte állapotát, így főhősünk a készüléket elvitte Kanadába, s ott az Oracle központjában megmutatta, majd átadta Jacques Riendeau úrnak, az Oracle tulajdonosának, aki a készüléket még 1979-ben tervezte és hozta forgalomba. A sorozatszám alapján egy kifejezetten korai példányról van szó, ami azt eredményezte, hogy a felújítást maga a tulajdonos, Riendeau úr végzi.

oracle delphi mk 1

Amennyiben találok fotót a végeredményről, megosztom veletek, de addig is legyen itt egy fénykép, egy újszerű állapotban lévő, másik Oracle Delphi Mk 1 lemezjátszóról.

oracle delphi mk 1

Ha már a “fajtamentéssel” kapcsolatban szóba hoztam a kanadai céget, néhány gondolatot feltétlenül szentelnünk kell a “hogyan továbbra”.

Mint korábban beszámoltam nektek róla, az SME a továbbiakban már csak a saját lemezjátszóihoz készít hangkart, más cégnek, magánszemélynek nem ad el többet. A hivatalos álláspont szerint erre azért kényszerülnek, mert nagymértékben megnövekedett az SME lemezjátszók iránti érdeklődés.

Az Oracle cég Delphi lemezjátszói – és főleg a megszűntetett legnagyobb típus a Premiere különböző változatai – bár többféle hangkarral is párosíthatóak, de házasságuk a hifi-menyországban az SME karokkal köttetett. Nem véletlenül készítette el az SME a kifejezetten Oracle lemezjátszókhoz szánt 345 típust, és nem véletlenül szerepel szinte minden gyári fotón (és oly sok vásárlói fényképen) a Delphi és a Premiere SME 345, vagy SME V hangkarral.

Most, hogy nem kapnak többet, nem lesz egyszerű az SME karokat más cég termékeivel pótolni, nem lesz egyszerű egy 40 éves kapcsolatot megszűntetni és bizony nem lesz egyszerű az SME karokhoz gyárilag “finomított” Delphi MK VI futómű típust univerzálisabbá tenni. A kisebb Oracle típusokon néhány éve feltűnt Pro-Ject hangkar biztosan nem fogja a problémát megoldani.

oracle delphi mk VI

Zárásul néhány gondolat a nyitóképről. Igen, azon nem lemezjátszó, hanem a közel 25 éve tervezett Oracle 2500 CD-játszó látható és nem véletlenül. Egyszer még lesz Oracle készülékem, mégpedig egy ilyen CD-játszó, amire pont úgy vágyom már vagy 10 éve, mint ahogy a Delphi lemezjátszóra is vágytam és vártam közel két évtizedig. Lottót már vettem. 🙂

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar