PS Audio P10 tápgenerátor – a végállomás? (2)

Bemutató, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag).   Tehát adva van egy tápgenerátorként használt végerősítő, ami a rákötött készülékek számára erősíti fel a beépített szinuszgenerátor által előállított 50 Hz-es „hangjelet”. Az, hogy a végerősítő nem hangsugárzókat táplál, az általa kiadott feszültség pedig pont 230 V, „már csak” beállítás kérdése. Elemezve a PS Audio P10 tápgenerátor működését, először is nézzük meg az 1-es ábrát, amiről több dolgot is megtudunk. Az adott pillanatban a bejövő feszültség 226,8 V, a bejövő torzítás pedig 2,8%. A harmadik adat, a „power” mutatja a P10 igazi jelentőségét – a tápgenerátor (éppen) 1200 W áramot termel.

PS Audio P10

Ez nagyon-nagyon sok, az Isotek hasonlóan új áramot előállító készüléke 300 Wattnál eléri végső korlátait, sőt a legtöbb olyan készülék, ami valamilyen módon képes legalább a frekvenciát stabilizálni, szintén maximum 3-500 Wattig működőképes. Azonban a P10-ben itt még bőven vannak tartalékok. Folyamatos üzemben 1500 Wattig, csúcsterheléssel 2000 Wattig terhelhető, azonban ennyire magas teljesítménynél már megnőhet a kimenő jel torzítása. A képernyő jobb oldalára pillantva láthatjuk a kimenő feszültséget, amit direkt emeltem 240 Voltra, ugyanis a hang- és videotechnikai készülékek jobban „szeretik” ezt az értéket, mint a 230 Voltot. A kimenő torzítás mindössze 0,1% (és ne feledkezzünk meg arról, hogy a „végerősítő” éppen 1200 Wattot termel). A frekvencia a bejövő frekvenciától függetlenül, stabil 50 Hz.

Nézzük meg a 2. és 3. ábrákat, amelyeken igazán szemléletesen láthatjuk, mi volt, mi lett. A 2. ábrán szereplő ELMŰ szinuszhullám teljesen elvesztette hullám jellegét – leginkább lecsapott csúcsú háztetőkre hasonlít, pedig ez még messze nem a legrosszabb azok közül, amiket az ELMŰ produkál.

PS Audio P10PS Audio P10

Nagyítás esetén berezgések, apró négyszögjelek is felfedezhetőek. A 3. ábra már sokkal szebb, ennek már örül minden készülék, amely örömöt szebb hanggal és képpel fejeznek ki. Azonban a tapasztaltabbak (hullámlátottabbak) észrevehetik, hogy a hullámok „válla” szélesebb a szokásosnál, sokkal gömbölydedebb a forma, mint egy egyszerű szinuszhullám. Nem véletlenül. A PS Audio ugyanis kitalálta az un. „multiwave” megoldást, ami szélesebb hullámalakot és ezáltal, jobb tápellátást eredményez. A mérések szerint ugyanaz a tápegység „multiwave” jellel táplálva 50%-kal nagyobb teljesítményre képes, mint sima szinuszhullám esetén. A „multiwave” hullámmal kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni, hogy a P10 a végerősítőn kívül egy kis számítógépet is tartalmaz, ami ezt a rendkívül kedvező hullámformát szoftveresen állítja elő. Jelenleg már a 41. firmware fut a P10 tápgenerátorokon. Nehéz elfogadni, de pusztán a szoftverek cseréjével javítható, vagy rontható a P10 „hangja” – voltak kifejezetten előrelépést jelentő változatok és volt néhány olyan, amiről a felhasználók inkább visszatértek a korábbi verzióra.

A 4. ábrát megtekintve láthatjuk a bejövő és a kimenő jel különbségét, vagyis a zajt, torzítást ami a P10 használatával immár nem jut el készülékeinkhez.

PS Audio P10

A PS Audionak van egy zseniális szolgáltatása! A P10 ráköthető az internetre, ahol a készülék megkeresi a PS Audio szerverét. Egy regisztrálás után (amely során egyeztetik a készülékben lévő sorozatszámot és a tulajdonos által ismertet, valamint a készülékben futó szoftver verzióját), a lakásunkban lévő P10 az elektromos adatokat (feszültség, torzítás, teljesítmény) folyamatosan küldi az amerikai szerverre, ahonnan a tulajdonos azokat bármikor lehívhatja, ellenőrizheti. Az 5. ábrán a lakásomban lévő áramszolgáltatás bő egy hónapnyi időszakának torzítási csúcsai és minimumai láthatóak napi lebontásban.

PS Audio P10

A „zöldfoltos” ábrán a tápgenerátorom internetes kezelőfelületét láthatjátok. Ami igazán fontos (lehet), hogy pl. ha lenne okostelefonom, akár arról is a hazaindulás előtt bekapcsolhatnám készülékeimet, hogy hazaérve azok üzemmeleg állapotban, zenélésre készen fogadjanak. …és ami tényleg fontos és sokak életét könnyítheti meg, az az, hogy a P10 aljzatai lágyindítás funkcióval is bekapcsolhatóak, tehát az azokra kötött nagy teljesítményű erősítők nem kapcsolják le induláskor a villanyórai kismegszakítót.

Ne de, milyen hatással is van hifinkre, házimozinkra egy jó tápgenerátor – jöjjön a PS Audio P10 próbája a meghallgatás, megnézés.

Először is meg kell említenem egy sokak által vitatott kérdést, a bejáratás problémáját, mert igen, egy tápgenerátornak is szüksége van rá, amire a főtervező a PS Audio saját fórumán fel is hívja a figyelmet. Az egyéb fórumokon pedig fellelhető egy beszámoló, amelyben egy kb. 800 órát már nagy terhelésen működött és egy „szűz” P10 hangzásbeli különbségeit ecsetelik – mert bizony jelentős különbség adódott közöttük.

A pozitív hatást a házimozi képével kell, hogy kezdjem, mert bár több hónapja használom a P10-et, de még mindig nem tudom megszokni, hogy határozottan nagyobbnak érzem (látom?) a plazma képét – mintha több collal nagyobbra cseréltem volna. Nem tudom, hogy ez a felbontás megnövekedéséből, vagy a kontraszt javulásából adódik, de nagyon örülök neki. A fényerőt egyébként a korábban mérések alapján beállított értékről vissza kellett venni. Simábbá, nyugodtabbá, nézhetőbbé vált a kép, olyannyira, hogy időnként azt veszem észre, hogy a műsor (a film) valójában nem is érdekel, csak élvezem a látványt (pont, mint ahogy kezdő „hifistaként” a hangokban gyönyörködtem). A házimozi hangja megnőtt, megizmosodott, mintha az egész rendszert jobbra, nagyobbra cseréltem volna. Az emberi hangok „emberi” tónusa, a beszéd érthetősége sokat lépett előre, már nem olvad bele a hangosabb események zajába. Minden irányban tágult a tér, nőtt a hangtömeg, miközben a hangerő azonos maradt.

A sztereó rendszer is sokat profitált a P10 bekötéséből. Energikusabbá, nagyobb felbontásúvá vált. Az emberi hangok, akusztikus hangszerek (bár eddig sem panaszkodtam) valóságosabbak, hihetőbbek lettek, a hirtelen megindulások, pengetős, ütős hangok pedig gyorsabbá, pontosabbá váltak. Hatalmas energiák jelentek meg a teljes frekvenciasávban, ugyanakkor nagyon apró, korábban fel nem fedezett, finom részletek jelennek meg rendszeresen a semmiből.

A sajnálatosan szomorú dolgokat a végére tartogattam.

Először is a tápgenerátor ára nem igazán a magyar viszonyoknak megfelelő – ami Amerikában Joe másfél havi keresete, azért nálunk Jánosnak egy évig kell dolgoznia, azonban erről legkevésbé a P10 tehet. A másik szomorú hír, hiába használ valaki tápgenerátort, az „ösvényépítés”, a megfelelő tápkábelek kiválasztásának és használatának nyűgjét nem lehet elfelejteni. A P10 használatával a rendszer pont annyira érzékeny a tápellátás, a kábelek, milyenségére, az „ösvény” meglétére, mintha az ott sem lenne, csak természetesen egy magasabb minőségű kiindulási alapról indulva.  Hallani, hogy a P10 milyen és hány méter hosszú kábelen kapja az áramot, hallani, hogy a P10 a lakás elektromos rendszerére, vagy egy külön kiépített „ösvényre” csatlakozik, meghallani, hogy a P10 saját belső biztosítéka milyen gyártmányú… Sőt, meghallani, hogy a P10 a földön van, vagy egy hifi-állványon, meghallani, hogy milyen alátétre tesszük (tüske, fakocka, golyós alátét, stb.)… Azt kell írjam, ez szörnyű, mert ez is azt bizonyítja, hogy a tápellátásról valójában szinte semmit sem tudunk.

További PS Audio
További tápellátás

Megosztom:

Comments