Skorpió – Gyere velem

Lemezkritika

A Skorpió lemezt elővéve a lemeztasakban két rég elfelejtett emléket találtam, amiket akár rocktörténeti ereklyének is tekinthetnénk!

1983-ban – a Diósgyőri Rockfesztivál 10 éves évfordulóján – a Mátrában, Sástón hatalmas szabadtéri rockkoncertet (fesztivált) rendeztek. A rengeteg fellépő  – többek között a Skorpió – és néző között ott voltam én is, amit a megőrzött eredeti belépőjegy is bizonyít. Az ifjabbaknak ajánlom figyelmébe a belépőjegy árát is… Az egész napos (éjszakás) rendezvény utazással együtt még a sohasem volt zsebpénzemet sem terhelte meg – igaz, odafelé stoppal mentünk. Tulajdonképpen ez a rendezvény volt az 1983 szeptemberi, valódi jubileumi Miskolci Rockfesztiválnak „előfutára”, tesztelése.

A másik „ereklye” ami kihullott, egy eredeti Frenreisz Károly rajz! Abban az időben „zöld virág” korszakot éltem, ami tulajdonképpen semmit nem jelentett, de állandóan róla (és persze hozzá) beszéltem. Karesz megtisztelt azzal, hogy rajzolt nekem egyet.

skorpió

…és akkor az album – Gyere velem.

Egyrészt előrelépést (oldalra lépést?) jelentett az előző albumokhoz képest, másrészt ugyanezen lépések tették kevésbé elfogadottá. Könnyedebb lett a zene, a hangzás, sajnos a progresszív hangvételt teljesen felváltotta a sokkal funky-sabb, néha már-már sziruposan happy életérzés. Fúvósszekció, három énekesnő és persze a négy remek zenész – minden adva volt, sőt, számomra még a szövegek is fogyaszthatóbbak lettek…
A végeredmény azonban egy némileg (nagyon!) tinglitangli album. Nagyon-nagyon távol került Frenreisz eredeti zenei elképzeléseitől (az első lemeztől), aminek megvalósítására a Skorpiót alapította. Innen már csak egy irányba lehetett továbblépni, ezt így, ilyen formában abba kellett hagyni!

További Skorpió
További lemezkritikák

Megosztom:

Comments

1 comments

  • AudiJo

    Ha jól emlékszem ekkor pont annyiba került egy új, hazai rock-lemez, mint a belépő jegy (a komolyzenei lemez 70,-Ft volt).
    AudiJo