Stromtank S 5000 – a tápellátás nagyágyúja

Audio, Bemutató, Tuning

A Stromtank S 5000 negyed köbméretes, 125 kilós teste már önmagában letaglózó. A monstrumot elölről meglátva, a tapasztaltabbak hatalmas teljesítményű monó végfokra tippelnek, a kevésbé jártasak pedig dizájnos hűtőgépre. Az előlapon lévő látványos műszer mindazokat meggyőzi a Stromtank S 5000 erősítő voltáról, akik már láttak Dan D’Agostino készüléket az art deco-s kijelzőjével, mások pedig esetleg zöldesen foszforeszkáló hőfok-kijelzőnek tekintik – tehát hűtőgép…

Stromtank S 5000

A Stromtank S 5000 hátulja azonban mindent elárul. Ez bizony nem erősítő, nem hűtő, hanem valami olyasmi, ami a hangrendszerekben, házimozikban egyre elterjedtebb.

A jó tápellátás a minőségi hang- és képreprodukálás alapja. Stabil, zajmentes táp nélkül minden elektronika csak árnyéka önmagának, tudásuknak töredékét adják. Ez olyannyira így van, hogy “jó” tápellátás hatására akár nagyon olcsó rendszerek is felülmúlhatnak egyébként kiváló minőségű rendszereket, melyeket “halmozottan hátrányos” tápról próbálunk árammal ellátni. Sőt, minél jobb, kifinomultabb egy elektronika, az annál érzékenyebb a tápellátásra. Gondoljunk csak bele, mire lenne képes egy F1-es versenyautó azzal a 85-ös polimer benzinnel, amivel a Ladák, Daciák boldogan “száguldoztak”.

Stromtank S 5000

A tápellátás “polírozgatására” egyre több lehetőségünk van. Építhetünk tápösvényt, használhatunk különféle soros és párhuzamos tápszűrőket, tehetünk a rendszerbe virtuális földeket, vagy csak megkeressük azt a tápkábelt, ami az adott elektronikához a legjobban illeszkedik.

Ezeken a megoldásokon kívül, sokak fantáziáját megmozgatta már, hogy valamilyen módon, teljesen új, a hálózattól független tápot hozzanak létre akár villanymotor-generátor kombinációval, akár saját diesel-generátorral. A másoktól hallottak és a saját tapasztalataim alapján ezek sajnos tévutak.

grafikus

Kecsegtető lehetőség a tisztán elektromos úton előállított új áram, vagyis egy olyan erősítő, ami kizárólag 50 (60) Hz-et pumpál ki magából, de azt 230 V feszültséggel. Több, majdnem ilyen megoldás is létezik, de valójában ezek sem állítanak elő valódi új áramot, hanem mindössze a kapott anyagot csinosítgatják, stabilizálják a beépített erősítőjük segítségével.

Eddig egyetlen olyan megoldást láttam, hallottam, amelyben valóban teljesen új, a hálózat anomáliáitól független, saját órajel-generátorral és hatalmas erősítőkkel, stabil 50 Hz-es 230 Voltos áramot hoznak létre. Remélhetőleg, előbb-utóbb legalább a forráskészülékek energiaigényeihez megfelelő teljesítménnyel, mindenki számára elérhető lesz.

Stromtank S 5000

Vannak, akik egészen más utat járnak, és akkumulátoros tápellátást alkalmaznak. Kisebb fogyasztású készülékek esetében viszonylag egyszerű megoldani, a nagyobb teljesítményerősítőknél már nem egyszerű, ráadásul a folyamatos töltési igény, az akkumulátorok kémiai zaja egyéb problémákat vet fel. Valamint, bejön a “képletbe” egy meglehetősen szokatlan, és meglehetősen nehezen elfogadható tényező is. Nagyon nem mindegy, hogy az adott akkumulátorokat milyen tápvonalról, milyen töltővel töltjük. A töltéshez használt tápvonal, az akkumulátortöltő, az akkumulátor és az egyenáramú tápvezeték ugyanúgy bele szól a hangminőségbe, mint egy szimpla tápkábel. Sőt, még az akkumulátorok alátámasztása sem mindegy – hű, de nehéz sport ez. …és akkor még nem is említettem, hogy a meglévő készülékeink akkumulátoros táplálásához azokba bele kell nyúlni, és utólagosan ki kell alakítani az egyenáramú tápvonalat.

Azonban térjünk is vissza a Stromtank S 5000 “tankra”.

A hátulján lévő tápaljzatok egyértelműen jelzik, hogy tápellátásra tervezték, a súlya azonban azt is jelzi, hogy nem egy szimpla tápszűrővel, nem szimpla tápgenerátorral, sőt, még csak nem is szimmetrikus kimenetű leválasztótrafóval állunk szemben. A tank szó utalhat a méretére, de utalhat a funkciójára is, ugyanis, mint egy tartály, mint egy “üzemanyagtank”, szinte kifogyhatatlan elektromos energiával képes ellátni hangrendszerünket, házimozinkat.

Stromtank S 5000

A Stromtank S 5000 a minőségi, zajmentes és stabil tápellátási lehetőségek egyfajta összegzése. Egyetlen készülékben összehozták az akkumulátoros tápellátást – kikerülve annak nehézségeit – és az újragenerált áram igényét. Tették ezt úgy, hogy egy olyan szünetmentes tápot hoztak létre, amelynek szinusz hulláma sima, valóban “analóg”, frekvenciaingadozása mindössze 0,05%, feszültsége stabil, kimenő-teljesítménye 2400 W, csúcsteljesítménye pedig 5200 W.

Ezen adatok mellett (is) a legfontosabb tulajdonsága, hogy sem a primer oldalt, sem a szekunder oldat nem terheli működéséből adódó elektromos zajokkal, sőt, a környezetét sem terheli plusz EM-hullámok kisugárzásával – nem úgy, mint “hétköznapi” társai.

Kétféle módon használható.

Az egyik nagyon hasonló ahhoz, amit a PS Audio csinál a tápgenerátoraival, melyekben egy AB-osztályú erősítő “simítgatja” a beérkező jelet. A Stromtank S 5000 a “beérkező” elektromos jel energiáját, hullámformáját, feszültségét az akkumulátorpakkjában tárolt energia segítségével a lehető legjobb “formába” hozza.

Stromtank S 5000

A másik üzemmódban teljesen lekapcsolódik a hálózatról és elektromos készülékeink áramigényét a hálózattól független, valóban újra generált árammal elégíti ki.

A Stromtank S 5000 a bizonyítéka annak, hogy bizony “szünetmentes áramforrásból” is lehet olyat készíteni, aminek nem csak a számítógépeink fognak örülni. Használatával jobb hang- és képminőséget érhetünk el még nagy teljesítményt igénylő, monó végfokok esetén is.

Ennek azonban ára van. Ez nem a 20-30 ezres kategória, amitől időnként a csodát várják, majd megrémülnek a hallottaktól. Még csak nem is az a kategória, melyek szinusza már hasonlít egy valódi szinusz-hullámhoz, de sajnos, mindent beszennyeznek elektromos- és EM-zajjal.

A Stromtank S 5000 ára 42 000 Euró, ami egyben jelzi is, hogy milyen rendszerekbe szánják.

Stromtank S 5000

Megosztom:

Comments

2 comments

Leave a Reply

  • Kovács Lázár

    A legyártott Ferrari-k,Lamborghini-k kb 1 százaléka lát utat,a többi gépcsoda egy sejk v hálivúdi csillag raktárában porosodik!Szégyen hogy a ZENEHALGATÁS-ra is így gondolnak egyesek!Egy jó zene egy sokol- rádión hallgatva is örömet okoz,egy rossz zene egy 15 000 000-Ft os tápegység után is rossz zene marad!Kár hogy ma Magyarországon eluralkodott az elitizmus-sznobizmus!Már nem maradt netszerte képviselője az egyszerű(szegény,minimálbérért dolgozó) ZENEhalgató embernek!(R.I.P. Gedeon) (Egy hatvanéves HiFista,ZENEhallgató kifakadása,nemkell reagálni rá!)

  • Long

    További kellemes, örömteli zenehallgatást kívánok a Sokol rádión.

EnglishFrançaisDeutschMagyar