Ismert gyár ismeretlen terméke – Triangle Memoire erősítő

Bemutató, Erősítő, Vintage

Talán, már említettem nektek, hogy a kilencvenes évek elején két hangsugárzógyártó cég között csapongtam – hol a Triangle laza, franciásan könnyed hangzásképét, hol a Sonus Faber meleg, mély tónusú, kicsit lusta hangképét szerettem jobban. Végül a Triangle nyert, és hosszú évekig hallgattam a Triangle Scalene e típust otthon, valamint a többi Triangle és Sonus hangsugárzót a bemutatóteremben. A Magneplanar mániám egy kicsit később kezdődött, aminek rendkívül egyszerű oka, az anyagiak hiánya volt. Azonban a hiányzó anyagiak ellenére az egyik látogatásom során az akkor még a Janka úton lévő Datateam bemutatóteremben megláttam valamit. Ránézésre nem tudtam eldönteni, mit is látok – amin a tulajdonosok, Feri és Robi nagyon jót röhögtek -, de “megszántak” és bekapcsolták a Triangle akkor vadonatúj készülékét, a Triangle Memoire erősítőt.

triangle memoire erősítő

Voltak annyira “gonoszak”, hogy a Triangle Memoire erősítő megszólaltatásához akkori bakancslistás álmaimat, a Triangle Elypse hangsugárzókat és az Oracle Delphi lemezjátszó aktuális változatát használták.

A Triangle Memoire erősítő látványa és a hang lenyűgözött, az ára azonban abszolút elérhetetlenné tette számomra. Sajnos, ahogy megjelent a piacon, azonnal el is tűnt. A Triangle alig néhány példányt gyártott belőle, s azok a forgalmazóknál, mint afféle cégünk reklámja szerepelt. Mire megengedhettem volna magamnak már a gyárból sem lehetett beszerezni – nem bújt meg egyetlen eladatlan példány sem a raktár eldugott sarkaiban – így “kénytelen” voltam beérni első nagy erősítőmnek egy Musical Fidelity A100 S típussal (ami mára szintén éppoly ritka, mint a Memoire).

triangle memoire erősítő

Előkerestem az 1990-ben aktuális árjegyzéket, így érdekességként megosztom veletek az akkori árakat.

A közismert “Menő Manó”, a NAD 3020: 19 900 Ft; a legnagyobb példányban eladott Musical Fidelity erősítő, a B1: 31 000 Ft; a poszt tárgyát képező Triangle Memoire erősítő pedig 118 000 Ft volt. Akkor válik igazán érdekessé a dolog, ha leírom az akkori tanári fizetésemet is, ami nem érte el az 5000 Forintot. Így gondolom, könnyű kiszámolni, hogy első komolyabb készülékeimet, rendszeremet nem a tanári keresetemből vettem.

Tehát jött a Triangle Memoire erősítő, sokakat elkápráztatott, sokakat álmodozóvá tett, majd nyomtalanul eltűnt. Ha beírjátok a Google keresőbe, mindössze két példánynak van nyoma, így mi is most ezzel a néhány képpel emlékezzünk Renaud de Vergnette úr zseniális dizájnjára, és az abban “elrejtett” integrált erősítőre.

Triangle Memoire erősítő

Az erősítőgyártásban tett kirándulásnak lett egy hasonlóan meglepő dizájnú és technikailag kiforrottabb folytatása, a hatalmas külső tápegységgel gyárilag tuningolható Triangle Nemo Ailion – de ez sem vált “néperősítővé” és még a legelvakultabb Triangle fanatikusok közül is alig emlékszik rá valaki.

triangle nemo ailion

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar