Aki bátor, életet ment – Magneplanar 2.7 QR restaurálás

Audio, Hangsugárzó, Vintage

English language can be selected in upper left corner (British flag).  Már nagyon sokat írtam a Magneplanar hangsugárzókról és a velük való kapcsolatomról. A korábbi blogbejegyzésekben olvashattok a kezdetekről, a működési elvről a cégalapításról, néhány konkrét típusról, valamint tuning-lehetőségekről. Mivel egyre többeket érint, így nem halasztható tovább, és írnom kell a Magneplanar típusbetegségéről is egy Magneplanar 2.7 QR panelen történt életmentő beavatkozás fotós bemutatásával.

magneplanar 2.7

Ha kicsit jobban belemélyedünk a Magneplanar hangsugárzók felépítésébe, működésébe, nagyon gyorsan észrevehetjük, hogy valójában egy teljesen „hétköznapi” dinamikus hangsugárzóról van szó. Van mágnese, tekercse, membránja, kosara, csak éppen mindezt kilapították síkba és „elfelejtették” hangdobozba tenni.

A dinamikus-hangsugárzóknál megszokott gyűrű alakú mágnes a Magneplanar esetében rúdmágnesek összessége, a kosár egy perforált fémlemez, a membrán egy mylar fólia, a tekercs pedig a fóliára ragasztott drótok összessége. Sőt, még a magas-, közép- és mélysugárzó is jól elkülöníthető, mert bár ugyanazt a fóliát (vagyis membránt) mozgatják, de könnyedén megtaláljuk a három frekvenciatartomány elkülönített tekercseit a hozzájuk tartozó keresztváltó-elemekkel együtt. Ahogy a dobozos hangsugárzók esetében, a Magneplanar is készít 2 utas megoldást, amely esetben a fóliát két elkülönített „tekercs” mozgatja a fólia két különböző részére ragasztva (természetesen kiterítve).

A Magneplanar 2.7 QR ugyanígy épül fel. Három utas, de a felső tartomány „tekercse” már nem rézdrót, hanem nagyon vékony alumíniumszalag – erre utal a QR betűpár, vagyis kváziribbon.

Sajnos, a Magneplanar hangsugárzókat 25-30 évnyi működés után óhatatlanul eléri a vég, elkapják ugyanazon végzetes betegséget. Sőt, tulajdonképpen két halálos betegség is fenyegeti a Magneplanar hangsugárzókat, melyekre érdekes módon néhány példány teljesen immunis – egyik „betegséget” sem kapja el. Tehát, ha találunk egy 30 éves Magneplanar-t, amelyiken nem jelentkezett a végleges elhalálozáshoz vezető tünetek egyike sem, akkor megnyugodhatunk, mert örökké fognak tartani, de ugyanakkor egyes példányokon már 10-15 év után is ott a szomorú jel.

Két komoly problémáról kell beszélnünk, melyeket tekinthetnénk akár konstrukciós hibának is, de hát a kónuszos hangsugárzók membránszélét is cserélni kell időnként.

Az egyik hibajelenség, hogy a fóliára „kitekert” és arra ráragasztott mély- és középsugárzó tekercs a panel felső és alsó szélén elválik a fóliától. Először csak láthatatlanul és hangtalanul, majd néhány milliméterre, majd akár 4-5 cm hosszan, ami már egyértelműen hallható. Ezért szoktam minden nálam érdeklődőnek azt ajánlani, hogy a kiszemelt Magneplanar hangsugárzó felső és alsó részét – vagyis az ott lévő fóliaterületet és tekercsrészeket – alaposan tapogassa, nyomogassa végig. Ha nem érzi, hogy a tekercs elválása megkezdődött volna, megveheti, ha már érzi, akkor inkább másik panelt keressen.

A másik hibajelenség sajnos a borításon keresztül nem látható, de szerencsére ritkábban fordul elő. Elsősorban az USA partvidékeiről hozzánk került paneleket érinti. A sós, tengeri levegő ugyanis szép lassan felemészti a Magneplanar hangsugárzók kiterített tekercsét, ami előbb-utóbb több helyen is szó szerint elporlad.

Bár úgy gondolhatnánk, hogy maga a fólia a leggyengébb láncszem, de az mindent kibír, csak szándékosan lehet tönkretenni – például egy vérmacska ráuszításával.

A bevezető után jöjjön a Magneplanar 2.7 QR életmentése.

Berci barátom sok-sok évvel ezelőtt eljött hozzám meghallgatni a Magneplanar hangsugárzóimat, majd megint eljött, majd újra… majd jött a telefon, vett egy Magneplanar MG12 hangsugárzót. Nagyon jó vétel volt! No, nem azért, mert jó áron vette, hanem azért, mert méretben tökéletesen illett a nappalijához, valamint ez a típus a titkos favoritok közé tartozik.

Az talán köztudott, hogy minden hangsugárzó-gyártó életében vannak jobban és rosszabbul sikerült típusok, vannak rendkívül jó ár / érték arányúak és vannak melyeket kevésbé érdemes megvenni. A Magnepan cég életében az MMG, MG12, MG1.7i és az új LRS számít a legjobb vételnek. Nem a legjobb hangúaknak, hanem a legjobb ár / minőség arányúaknak. A legrosszabbnak pedig – olyannyira nem titok, hogy még a gyár is elismerte – a 3.7 bizonyult, amit nagyon gyorsan módosított is.

Barátom boldogan hallgatta a hibátlan MG12 hangsugárzóját, de folyamatosan ott motoszkált benne, hogy mit is tudhatnak a nagyok, hogyan szólhat(na) egy nagy panel.

Időnként meghallgatott egy-egy felbukkanó nagy modellt – pl. a Tymphani-t, ami azért már egy kicsit túlzás, de ha egyszer lenne egy 80 m2-es nappalim, egye-fene… Majd egyszer csak felhívott, azzal, hogy felbukkant egy Magneplanar 2.7 QR típus.

Erről azt kell tudni, hogy még szakavatott magneplanarosok szerint is, ilyen típus nem létezik, ilyet a gyár sohasem készített – de hát ott volt Berci orra előtt, aki azonnal beleszeretett. Az ára feltűnően alacsony volt, az állapota jónak tűnt, ezért a barátom megvette.

Hazavitte, bekapcsolta és fültől fülig mosollyal hallgatta, mert ez bizony már nagy Magneplanar, az igazi nagyokra jellemző kvalitásokkal, hangképpel. Az MG12 paneljét egyetlen perc alatt eladta, ami azt jelentette, hogy tulajdonképpen ráfizetés nélkül ugrott egy hatalmasat a Magneplanar minőséglétráján.

Talán érdemes elgondolkodni egy nem is olyan apróságon. A Magneplanar 2.7 QR eladója nem árult zsákbamacskát, őszintén elmondta, hogy a paneleket Svájcból hozta, ahol azok 500 (mondom ötszáz) euróért várták új tulajdonosukat egy kereskedésben. Ezen azért hosszasan és többféle szempontból is el lehetne filozofálgatnunk, de csak szomorúak és idegesek lennénk tőle…

Barátom nagy örömmel és élvezettel ismerkedett tovább új szerzeményével, amikor az egy hangosabb beütésnél „bereccsent”, majd megint. Kisebb hangerőn semmi gond, nagyobb hangerőn, reccs. Mivel vele is többször átbeszéltük már a fóliáról leváló tekercselés okozta problémát, így rögtön tudta, mivel áll szemben, mi az, amit a vásárlás során nem vett észre.

magneplanar 2.7

Műszaki emberként az első ijedtségén gyorsan túllépett és belevetette magát a net Magneplanar felújításokat, javításokat tartalmazó világába és mindent megnézett, mindent elolvasott. Hosszasan konzultált Popori Ottóval is, aki már újított fel Magneplanar hangsugárzót és készített is. Ezúton is tolmácsolom a barátom köszönetét az önzetlen és részletes segítségért.

Összegyűlt a megfelelő tudásanyag, és most jön a lényeg. A Magneplanar sajnálatosan bekövetkező két hibája közül mindkettő – tehát a tekercsleválás és a vezeték „elporladás ” – javítható. Nem egyszerűen, de visszaállítható a gyári állapot, aminek eredményeként újabb 20-30 évig élvezhető a halálos betegségükből kigyógyított planárok hangja.

Barátom nagyon precíz ember, ezért úgy döntött, hogy ha már úgyis szét kell szednie a Magneplanar 2.7 QR hangsugárzót, akkor az esztétikai felújítást is megcsinálja. Új borítást tesz rá, újra polírozza, lazúrozza a keretet, rendbe szedi a csatlakozásokat

Elment vele több, mint 2 hete, de abszolút megérte. A 26 éves Magneplanar új életre kelt, visszakapta újszerű kinézetét és igencsak lenyűgöző hangját. Már nagyon kíváncsi vagyok rá, de egy kicsit félek meghallgatni, aminek okát szerintem többen is tudjátok.

Nagyon szeretem a kis JVC-k hangját, hallom, hogy miben jobb, és miben rosszabb, mint korábbi Magneplanar hangsugárzóim. Azonban egy 2.7 mégiscsak egy 2.7! Ráadásul egy érdekes fordulatként az a Musical Fidelity F19 végerősítő, ami valamikor az enyém volt, amivel valamikor Magneplanar hangsugárzót is hallgattam a saját lakásomban, hosszas vándorlás és tulajdonosváltások után, teljesen véletlenül Berci barátomnál kötött ki. Ebből következően a nyolc évig hallgatott és alaposan kiismert erősítőmmel hallgathatom meg az igazi „nagyfiúk” közé tartozó Magneplanar 2.7 QR hangsugárzót, ami igencsak valós összehasonlítási alapnak számít. Majd beszámolok a meghallgatás okozta lelki konfliktusról is (feltételezem, hogy lesz).

magneplanar 2.7

A továbbiakban az eredeti állapotról, a felújításról és a végeredményről láthattok egy képes beszámolót. A felújítás során az eredeti vaníliaszínű vászon (ami alatt egy plusz fekete is rejtőzött) fekete hangszóróselyemre lett cserélve – emiatt láthattok a képeken kétféle színű hangsugárzókat. A felújításról készült összes fotót a Long Pinterest oldalán nézhetitek meg.

magneplanar 2.7magneplanar 2.7

Megosztom:

Comments

3 comments

 • Gábor

  Üdv!

  Szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy milyen ragasztót használt a tekercs rögzítéséhez? Nekem van az 1,5QR és a 2.7R típusból is, egyik se mai darab és szeretném átnézni, illetve szükség esetén javítani őket.
  A 2.7R-ben az egyik ribbon-t már javítottam a gyártól rendelt javítókittel. Még őket is megkérdezhetem, csak most éppen szembe jött velem ez a cikk és kíváncsi lettem.

  Köszi!
  Gábor

 • Long

  Kicsi tubusos Pálmatex ragasztó a javaslat – a kicsi tubus „csőréből” nagyon pontosan az adott helyre lehet juttatni a ragasztót.
  A javasolt metódus pedig:
  – Emeld el a vezetéket, kend be az adott részen a fóliát.
  – Tedd rá a vezetéket és nyomd rá a ragasztós felületre.
  – Ezután engedd el a vezetéket, ami ismét el fog válni a fóliától.
  – Várj egy kicsit, amíg a ragasztó el kezd száradni, el kezd „hálósodni”. (A tekercset a fóliára nyomva, majd elengedve a tekercs és a felület között ragasztószálak jelennek meg).
  – Még mielőtt teljesen megszáradna a ragasztó, a tekercset nyomd a helyére. Pár másodperces nyomás után a helyén marad.
  Ha így csinálod, nem kell a tekercset és a fóliát mindenféle súllyal, nehezékkel egymáshoz préselned.

 • Gábor

  Köszönöm a javaslatot! Én is gondoltam a Palmatex-re. Ha szükséges lesz, akkor azzal csinálom a leírtak szerint.