Budapesti Elektroakusztikai Gyár – BEAG hangsugárzók

Bemutató, Hangsugárzó, Vintage

English language can be selected in upper left corner (British flag).   Elsősorban nosztalgiából, másodsorban pedig a házimozi térnyerésének köszönhetően a megfizethető kategóriában (is) mindent elárasztó silány, bóvli, zenehallgatásra (és filmnézésre) teljességgel használhatatlan hangsugárzók dömpingje miatt nagyon sokan kedvelik a régmúlt magyar hangsugárzóit. Gyűjtők, zenehallgatók, filmnézők keresik – és egyben lelik meg – örömüket 40-50 éves magyar hangsugárzókban. Gyakran felmerül azonban a kérdés, hogy a három nagy gyár – BEAG, Orion, Videoton – egyáltalán milyen típusokat gyártott, sőt, egyáltalán ki gyártotta az eladásra, megvételre szánt hangsugárzót? Időnként vitáig fajuló kellemetlen beszélgetések alakulnak ki egy-egy ritkább hangsugárzóval kapcsolatban, hogy az egyáltalán létező termék volt-e, valaki belebarkácsolt egy létező termékbe, vagy az teljesen diy kivitel. Segítségül – és persze azért, mert én is kíváncsi voltam rá – egy három részes blogbejegyzésben összegyűjtöttem a három gyár hangsugárzóit. Az ábécé sorrendet betartva, jöjjenek a BEAG hangsugárzók.

Először azonban néhány gondolat a BEAG hangsugárzók gyártójáról, a BEAG-ról, más néven AUDIO Hang és Kinotechnikai Gyárról, más néven, Elektro Akusztikai Gyárról. Nem olyan bonyolult ez, mindjárt megértitek.

A gyárat 1950-ben alapították AUDIO Hang és Kinotechnikai Gyár néven. Fő terméke az úgynevezett falurádió volt, ami egy, a kisebb településeken, falvakban kialakított hangsugárzó-rendszer. A település pártközpontjában nyomták a propagandasódert, amit kiegészítettek propagandadalokkal, s azt egy vezetékrendszeren eljuttatták az adott hely központi helyein (pl. templom előtt, kocsmák mellett) lévő hangszórókig. Olyan volt ez, mint napjainkban a kábeltévé, meg a kábeles internet, csak éppen 1 csatornával és fix, ráadásul ki sem kapcsolható programmal. Ennek utódját az arab államokban a mai napig megtalálhatjátok, ugyanis a müezzin imára hívó énekét ilyen „falurádiókkal” juttatják el a hívekhez. Garantáltan mindenki felébred rá hajnalban.

beag hangsugarzok

Bár létezett a vasfüggöny, de a nyugati kémhálózatok valahogy mégiscsak kiderítették, hogy kis országunkban létezik egy AUDIO nevű cégecske, amit az Egyesült Államokban lévő AUDIO cég igencsak zokon vett, ezért pert indított a törvénytelen „névbitorlás” azonnali megszüntetésére. Mivel a gyár nem szerette volna kirobbantani a harmadik világháborút, ezért új pecséteket, táblákat, levélpapírokat készített, valamint kicserélte termékein a feliratot – és máris lett egy „új” gyárunk EAG néven (Elektro Akusztikai Gyár).

Az új név sem bizonyult túl jó választásnak. A gazdasági (politikai) nyitásnak köszönhetően megrendezésre került, egy a BNV (Budapesti Nemzetközi Vásár) elődjének tekinthető kiállításon a hozzánk érkező AEG küldöttsége megdöbbenve vette észre az igencsak gyengécske elektronikákon az EAG nevet. Ezt igencsak zokon vették és kötelezték a Gyárat a névváltoztatásra, aminek eredményeként az EAG névhez hozzácsaptak még egy betűt, és létrejött a BEAG.

A cég nagyon sok mindent gyártott, azonban mi maradjunk meg „csak” a BEAG hangsugárzók megismerésénél.

Amennyiben igazán őszinte szeretnék lenni, akkor azt kell írnom, hogy a BEAG hangsugárzók bűn rosszak voltak. Pedig fő hangsugárzójuk, amit apró módosításokkal szinte az összes dobozukba beleépítették, egész jól sikerült. Kifejezetten jó középsugárzó volt, némi (sok-sok) kompromisszummal pedig egészen elfogadhatóan viselkedett szélessávúként. Az otthoni zenehallgatásra tervezett hangsugárzóik közül éppen ezért – véleményem szerint – a mindössze egyetlen hangszórót tartalmazó HOX50 és a gömb formájú HOX55 volt a legjobb hangú. Ezekkel legalább lehetett zenét hallgatni – természetesen magánvélemény és nem szeretnék egyetlen BEAG hangsugárzó-tulajdonost sem megsérteni.

Sajnos a BEAG tervezői egyrészt nem álltak le, másrészt pedig teljesen „megálltak”. Volt tehát egy nagyon jó középsugárzójuk, de nem terveztek hozzá méltó magassugárzót, valamint nem építették be otthoni zenehallgatásra szánt hangsugárzóikba a nem is olyan rossz HX301 és HX401 mélysugárzóikat. Ellenben el kezdték növelni a hangdobozaikba épített HX125 középsugárzók számát. Így építettek 1, 2, 4, 8, 9 hangszórós hangdobozokat, melyek a beépített hangszórók számának növelésével lettek egyre gyatrábbak.

A BEAG hangsugárzók tervezésével, a Gyár munkamódszerével kapcsolatban egy rövidke, elgondolkodtató történet.

A HOX55 gömbsugárzó tervezőcsapatának egyik tagja egy ismerősöm volt. Adva volt tehát a mindenre használt igásló, a HX125 hangszóró, amiből egyetlen darabot beletettek egy gömb formájú „hangdobozba”. Nem készült keresztváltó, nem készült elektronikus frekvenciakompenzálás, nem készült bonyolult famunka, nem terveztek labirintust, stb. Ellenben készült egy gömb és beletették a szokásos hangsugárzót. Nos, ez az igen komoly tervezést igénylő munka közel egy teljes évig tartott…

Most pedig térjünk át egy másik BEAG gyárra, amelyik olyan hangsugárzók gyártására is képes volt, melyeket legtöbbünk szívesen hallgatna – mert bizony léteztek (léteznek) olyan BEAG hangsugárzók is, csak éppen azokat nem otthoni használatra, hanem stúdiókba szánták.

Máig felejthetetlen élmény a számomra (is), amikor a Majakovszkij (ma Király) utcában lévő Bizományi Áruházba bevittek egy pár HEC45 hangsugárzót. Napi szinten zarándokoltam el a boltba, csak hogy láthassam, és időnként hallgathassam. Ezzel a mániámmal nem voltam egyedül, mert a hatalmas hangsugárzó előtt rendszeresen tumultus alakult ki. Ráadásul ez még csak a kisebbik stúdió monitora a Cégnek, mert elkészítették a 4 utas HEC90-es változatot is. Később ezt is sikerült meghallgatnom, és már nem tudom, hogy valójában a hangja, vagy a látvány nyűgözött le, de rendesen „megfogott”.

Akkor jöjjenek a BEAG hangsugárzók. Először felsorolom a típusszámokat, majd alatta a képgalériában mindet meg is nézhetitek (névvel együtt). Kérlek titeket, hogyha valamit kihagytam, küldjétek el a típusszámát, és ha van, akkor a képét is, hogy tényleg teljes legyen a virtuális hangsugárzó-gyűjtemény. (Ha a képek összekavarodnának, csináljatok egy oldalfrissítést.)

Sajnálatos módon a blogmotor időnként „elfelejtkezik” néhány fényképről, ezért azok teljes egészében a Long Pinterest oldalán is megtekinthetőek.

HEC25,   HEC12,   HEC45,   HEC90,   HOX12,   HOX21,   HOX22 (két változat),   HOX41,   HOX43,   HOX44,   HOX50,   HOX51,   HOX55,   HTB08,   HTB11,   HTB11AP,   HTB15,   EAG SH010,   EAG SH020

Megosztom:

Comments

1 comments

  • Gyivicsan András

    2 db Hx403-as 1 db magas egy talán műbőrrel bevont dobozba beépítve