Ethernet kábel – második menet

Audio, Bemutató, Tuning

English language can be selected in upper left corner (British flag).  A hifista már csak olyan, hogyha felfedez egy-egy új jelenséget, akkor azt tovább vizsgálja, a tapasztalatokat kielemzi – és persze gondolkodik. Ez történt ethernet kábel ügyben is, ami egy elsőre igencsak meghökkentő, ám teljesen logikus észrevételhez vezetett.

A különböző jelkábelek hatással vannak a rajtuk áthaladó jelre, függetlenül attól, hogy az analóg, vagy digitális információ. A vezetékekben óhatatlanul megváltozik a jelalak, időben eltolódnak egymástól a különböző nagyságrendű frekvenciák, megváltoznak az energiaszintek. Analóg jelátvitel esetén a hozzáértők egyre inkább értik és kézben tartják az ok-okozati összefüggéseket, digitális jelátvitel esetén még sok a fehér terület, az ethernet-hálózatokon történő digitális hang- és képi információk esetén pedig még csak a „rácsodálkozás” korszakát éljük.

A zenehallgató nem tudja, mitől, milyen okokból van saját, jellegzetes hangképe az egyeseket és nullákat szállító optikai és koax vezetékeknek, ethernet kábeleknek. A zenehallgató hall, beszámol, és örül, ha néhány egyszerű, akár ingyenes változtatás jobb, hallgathatóbb hangzást, vagyis zenét eredményez a rendszerében.

Egy korábbi posztban beszámoltam, milyen eredményt hozott rendszeremben az ethernet kábelek cseréje. Az eredménynek azóta is minden zenehallgatás, filmnézés alkalmával örülök. Valamint néhány fórumos hozzászólás során leírtam azon észrevételemet, ami egy egyszerű és ingyenes „tuningmegoldást” eredményezett. Némi gondolkodás után a kettőt összeadtam, és a végeredmény bőven van annyira fontos, hogy most megosszam veletek.

Az ingyenes „tuning” mindössze annyiból áll, hogy mindazok, akik a hálózati-lejátszójukon éppen pendrive-ról, vagy ha arra alkalmas a készülék, CD-ről hallgatnak zenét, közben húzzák ki az adott készülékből az ethernet kábelt.

Ugyanezt tegyétek meg akkor is, ha éppen nem a hálózati-lejátszóról, hanem pl. a vele közös rendszerben lévő lemezjátszótokról hallgattok zenét, de tegyétek meg akkor is, ha audio-PC-t használtok, és annak belső wincseszteréről „szólnak” a bitek. Ilyen esetben a PC-ből is és persze az almás gépekből is húzzátok ki a LAN kábelt.

ethernet

Természetesen a nullák nullák maradnak, az egyesek pedig egyesek, stb. A probléma oka egészen másban keresendő, mégpedig egy olyan okban, amivel az informatika nem foglalkozik, mert az informatikai eszközöket nem érdekli, nem zavarja.

Mielőtt folytatnám, le kell írnom, hogy az ethernet kábeles blogbejegyzés után volt néhány érdekes beszélgetésem – telefonon, személyesen, levélben. Pozitív és negatív végkicsengésű egyaránt. Sajnos, volt olyan beszélgetésem is, ami felidézi bennem Fekete Gyula könyvének címét – Fortélyos félelem igazgat.

A legfontosabb, legértékesebb beszélgetés egy olyan barátommal volt, aki mindent tud az ethernet hálózatokról, tisztában van a hangtechnikai eszközök működésével, érti azok „lelki világár”, és persze nem utolsó sorban zenehallgató is.

Ez a barátom abszolút érthetően és teljességgel elfogadhatóan megmagyarázta, miért is olyan pl. ethernet kábel ügyben az informatikusok hozzáállása, amilyen. Miért fogadják kétkedéssel mindazt, amiről a zenehallgatók beszámolnak, miért tartják azt teljes ostobaságnak.

Őszintén mondom (írom), eme beszélgetés eredményeként végre megértem őket és hozzáállásukat. Megértem, hogy azon problémák, melyekről a zenehallgató beszámol, az informatikában irrelevánsak, vagy éppen a profi eszközök használata eleve kizárja a „problémák” kialakulását.

Igen ám, de a zenehallgató olyan eszközökön hallgat zenét, melyek érzékenyek azon zavarokra, melyekre az informatikai eszközök, a pusztán informatikai célú adathalmaz nem, ráadásul a zenehallgató alapvetően öszvér-megoldásokat használ. Már maga a házi használatra „összehordott” router is egy vicc, ami ezer sebből vérzik, de „számszakilag” működik, ami vitathatatlan. Valamint vitathatatlan az is, hogy működése közben rengeteg olyan zavart generál, amelyeket a hang- és videotechnikai készülékek szó szerint utálnak, amit rosszabb minőségű hanggal és képpel a tudtunkra is adnak.

ethernet

Ezen zavarok egy része magát a digitális információt érintik (időzítési problémák, digitális zaj), másik része pedig kifejezetten elektromos jellegű. Maga a netes hálózat rengeteg elektromos zajt szed össze, amit lehet ugyan csökkenteni optikai jeltovábbítással, de mihelyst bekerül a rendszerbe az ethernet kábel és ezzel az elektromos kapcsolat, máris csak a gond van. Ismételten hangsúlyozom, a hangtechnikai- és videokészülékek számára.

Ezeken és a korábbi tapasztalatokon gondolkodva, zenehallgatás közben odahajoltam routeremhez és kihúztam belőle a lakás második routerét, valamint a számítógépemet a hálózatra kötő ethernet kábeleket. Csak a hálózati-lejátszóm maradt a hálózatra kötve.

Újraindítottam a zenét, majd pár másodperc múlva magamban mosolyogva bólintottam, és visszadugtam a LAN kábeleket. A zenét ismét elindítottam, majd ugyanezt „eljátszottam” úgyis, hogy az ethernet kábeleket nem az adott routerből húztam ki, hanem a számítógépemből és az emeleten lévő második routerünkből. Ismét folytattam a zenehallgatást.

Az olvasók egy része már biztosan tudja, mit is hallottam, miről is szól ez a blogbejegyzés.

Igen, ha abból a routerből (switchből) amelybe be van kötve a hálózati-lejátszónk, és ebből következően arra elektromosan csatlakozik a hangrendszerünk, házimozink kihúzunk minden, nem használt hálózati elemet, vagyis a hálózat többi részét (elektromosan) leválasztjuk róla, jobb hangot és képet kapunk. A hatás akkor jelentkezik erőteljesebben, ha a vezetékeket közvetlenül a routerből (switchből) húzzuk ki.

Az így nyerhető minőségjavulás bizony van akkora, hogy érdemes megtenni, azonban, van vele egy kis gond – mint nálunk is.

Ha leválasztom az emeleten lévő második routerünket, akkor családom többi tagjának megszűnik a net, ami hajnali háromkor nem nagy probléma, de egyéb időpontokban nagyon utálnának miatta.

Kellett tehát egy áthidaló megoldás, hogy maradjon is meg a net, de a plusz 30 méter vezeték a végén a második routerrel és gépekkel kevésbé zavarja a földszinten lévő zenehallgatást (filmnézést).

Mivel az elmélet szerint pl. a különböző ethernet kábelek különböző mértékben képesek csillapítani az A-ból B-be jutó elektromos zajokat, ezért a rendszeremből korábban kikerült Audioquest vezetékeket egy-egy adapter segítségével bekötöttem a hálózati-lejátszómhoz használt router és az abba befutó vezetékek közé. Ott is maradtak.

A történtek óta többször is megcsináltam az oda-vissza próbát, de nincs mese, vagy ki kell húzni a zene / film szempontjából szükségtelen ethernet vezetékeket, vagy azokat jobb minőségű (nagy zajszűrő képességű?) vezetékkel kell kiegészíteni, vagy éppen teljes egészében kicserélni. A legjobb megoldás a teljes galvanikus leválasztás lenne – ha már nem lehet „kihúzni” zenehallgatás, filmnézés idejére a hálózat többi részét -, de az sem olcsó.

Kellemes és eredményes kábelhúzkodást, kábeltoldozást és persze ötletelést, gondolkodást kívánok.

Megosztom:

Comments

5 comments