Fonica – az olasz „Magneplanar”

Bemutató, Hangsugárzó, Hírek

English language can be selected in upper left corner (British flag). Láttam, hallottam szinte az összes Magneplanar hangsugárzót, láttam, hallottam az Eminent Technology féle változatot, olvastam a francia szubverzióról, hallottam diy Magneplanarokat, azonban, amit az olasz Fonica cég készített, mindezt übereli.

A Fonica magnetosztatikus, pardon, izodinamikus – ők így hívják – paneljeinek látványától minden Magneplanar rajongóban megmoccan az a bizonyos kisördög.

…mert a Fonica kijavított mindent, amire a Magneplanar immár 50+ éve nagy ívben tojik. Bocs, de az amerikai kedvencünket nem érdekli, hogy a panelek csúnyácskák, ingatagok – alig állnak a lábukon -, a keresztváltójuk, kábelezésük egy vicc, stb. Mi így is szeretjük azokat.

Az olasz Fonica International úgy döntött, hangsugárzókat fog építeni, és a sokféle elvi lehetőség közül a panelsugárzást választotta, azon belül pedig az izodinamikus elvet. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a kónuszos hangsugárzók mágnesét „kilapították” egy téglalap alakú síkidommá, a membránt úgyszintén, a tekercs pedig nem henger, hanem síkban kiterített „vezetékrendszer”.

Amit lehetett, gyorsan át is vettek az amerikai elődtől, és alumíniumszalagot használva, kváziribbon meghajtású paneleket alakítottak ki, valamint a hátsó oldalon helyezték el a mágneseket.

…és most jöjjön mindaz, amit a Fonica hozzátett, amit a Fonica elkövetett azért, hogy ez a blogbejegyzés megszülethessen.

A panelek mágneses-teréről, vagyis a membránmozgás lelkéről nem olcsó, és mágneses energiájuk 30%-át az évek alatt elvesztő „hűtőmágnesek” gondoskodnak. Ezért súlyosabbak, drágábbak, és egyben nagyobb hatásfokúak, mint amerikai elődeik.

A panelek talapzata és egyben maguk a panelek merevek, nem ingadoznak, nem lebegnek, ezért az impulzusátvitelük már gyárilag olyan, mint az utólagosan, mindenféle diy-megoldással átépített Magneplanároké.

A Fonica is többféle méretben építkezik. A legkisebb, az S, bárhol elfér, de komoly hifista nem gondolkodik benne – ellenben 5-7 db egy házimoziban már érdekes lehet, főleg úgy, hogy könnyedén ATMOS hangsugárzóként is funkcionálhat.

fonica s

Az M, és L típusok azonban már olyanok, amelyek után megfordul minden panelsugárzó-rajongó, ráadásul tudnak valami olyasmit is, ami igazán kiemeli őket a panelsugárzók közül.

fonica m
fonica

Mielőtt még elárulnám, hogy mi az – mármint, hogy milyen truvájt tud az L, és M, jöjjön a Fonica La Grande.

Már a neve is jelzi, hogy nagy panelről van szó, a 120 kg / db súly pedig bizonyossá is teszi. Megnézve a Fonica La Grande hangsugárzót, azonnal szembetűnik, hogy kiküszöbölték a több utas panelsugárzók egyik leggyakoribb „hibáját”. Nem ugyanazt a fóliát hajtják, mozgatják a különböző frekvenciatartományokban, sőt, azokat még mechanikailag is szétválasztották. (lásd, pl. Magneplanar Tympani, 30.7)

fonica

Bár kívülről nem látszódik, de az L és M modellekben is, még ha azonos keretben, de külön-külön fólia sugározza a mélyközép- és magas-szekciót.

fonica

Elölről megnézve és az adatlapot elolvasva nagyjából ennyit tudhatunk meg, azonban a hátoldalon feltűnik valami, ami igazán jövőbemutató.

Az S, olyan, mint amit megszoktunk, hangsugárzó-bemenet, ami mindenféle csatlakozó, vagy kábelvég fogadására képes. Az L és M majdnem ugyanez, azaz inkább azt írom, hogy vagy-vagy. Mert vagy passzív változat és szokványos hangsugárzó-bemenete van, vagy aktív, ráadásul nem is akárhogy.

A Fonica International a panelsugárzóit ellátta Hypex Ncore végerősítőkkel. Utanként egy-egy, ami a La Grande esetében 3 erősítőt jelent: 100 W a magastartományt, 500 W a középtartományt, 500 W pedig a mélytartományt „mozgatja”. A kisebb, kétutas modellek esetében ez 250+250 W teljesítményt jelent.

A panelsugárzókban ezen kívül található szobakorrekciós beállítási lehetőség, valamint a „full” változatban hangsugárzónként egy-egy mindenre felkészített DA-konverter.

fonica

Az a sok-sok minden ráadásul úgy van elhelyezve, hogy a szemlélő nem érti, hogy a fenébe sikerült mindezt begyömöszölniük a panelek hátoldalán „kipúposodó” mindössze 3 cm-be.

Az egyszerűségre való törekvés, a mindent egybe megoldások, a „csak bedugok egy ethernet-kábelt, vagy a forráskészülékem digitális-vezetékét” sorban szüli a silányabbnál silányabb hangú megoldásokat, ami kiváltja a vérbeli hifisták szent borzadályát – valljuk be, nem alaptalanul.

Erre megjelenik a piacon egy izodinamikus (magnetosztatikus) hangsugárzó, ami a legfelsőbb körök hangját ígéri, és nem kell más hozzá, mint egy digitális forrás…

Engem kíváncsivá tett.

Megosztom:

Comments

2 comments