Transcriptor Transcriber – fából vaskarika

Bemutató, Lemezjátszó, Vintage

A Transcriptor Transcriber lemezjátszóról az első pillanatban szembetűnik, hogy igen közeli rokonságban áll a “Mechanikus narancsban” és a MoMA (New York) egyik kiállítótermében látható Hydraulic Reference típussal.

Tervezője – David Gammon – ugyanazon alapanyagokból építkezett, ugyanúgy feltette a hat nagy és három kicsi fémpogácsát (gumibakkal a tetejükön) a lemeztányérra, és ugyanúgy szíjhajtással látta el.

Transcriptor Transcriber

A Transcriptor Transcriber típusnak – amit 1977-1981 között gyártottak – van azonban egy szembetűnő “mássága”. Ez a lemezjátszó tangenciális karral készült. Majd jobban megszemlélve a készüléket, óhatatlanul észrevesszük, hogy a kar és a karbázis ráadásul a tetőlapba van beleépítve.

Transcriptor Transcriber

Láthattunk már ilyen megoldást még Panasonic lemezjátszón is, így akár “léphetnénk” is tovább, de várjunk csak egy kicsit, valóban jól látjuk, jól értelmezzük, azt a tetőlapon elhelyezett kart?

A Transcriptor Transcriber hangkarja fixen, vízszintes mozgási lehetőség nélkül van rögzítve. A tető lecsukásával ráhelyezzük a hangszedőt a hangkarral a hanglemezre, de maga a hangkar függőlegesen ugyan tud “bólogatni” de vízszintesen mozgásképtelen. Mi van?

A Transcriptor Transcriber egy olyan szíjhajtású lemezjátszó, melynél nem a hangszedő / hangkar páros követi a barázdát, hanem a lemeztányér viszi a barázdát a hangszedő alá.

Transcriptor Transcriber

A lemeztányér nem csak forog a megkívánt sebességgel, hanem egy precíziós szerkezet egy vezetősínpáron tologatja a lemeztányért és a meghajtómotort a hanglemez alatt. Enyhén szólva, nem túl gyakori megoldás.

Transcriptor Transcriber

A felépítésből következően, kétmotoros készülékről van szó. Az egyik motor szíjhajtással forgatja a lemeztányért, a másik pedig egy csigarendszer segítségével tologatja a komplett hajtórendszert a tányérral, hanglemezzel együtt a hangszedő alatt.

Transcriptor Transcriber

A hangkarba beépítették a Transcriptor cég “Fluid” hangkarjában is használt olajcsillapítást, aminek következtében a hangkarként szolgáló “csonk” és benne a hangszedő a függőleges mozgása – az olajfilm felületnek köszönhetően – (szinte) súrlódásmentes. A felépítésből következően a használt hangszedőhöz a hangkar beállítása nem a szokványos módon történik, de az tulajdonképpen kifejezetten egyszerűen és pontosan megoldható.

Transcriptor Transcriber

A mellékelt filmen megnézhetitek működés közben is ezt az igen ritka lemezjátszó-különlegességet.

Megosztom:

Comments

Leave a Reply

EnglishFrançaisDeutschMagyar