Smirgli újratöltve – EM-árnyékolás

Tuning

A smirglis blogbejegyzés sokak fantáziáját megmozgatta. Nagyon sok visszajelzést kaptam a pozitív és az óhatatlanul előforduló negatív tapasztalatokról. A Long Facebook csoportban többen is fényképes beszámolókban írták meg eredményeiket, osztották meg újabb és újabb észrevételeiket. Ebből egy igazi együttgondolkodás, együtt kísérletezés alakult ki, amely során kiderült, hogy a smirgli univerzálisabb eszköz, mint gondolnánk, hiszen lehet belőle készülék-alátét, EM-árnyékolás, valamint persze az első ötlet, szobaakusztikai elem.

A második blogbejegyzést smirgli témában, az EM-árnyékolás lehetősége hozta létre, de az egyéb tapasztalatokról is beszámolok.

A korábban bemutatott, szobaakusztikai eszközként való felhasználási lehetőség, néhány egyszerű megoldással még univerzálisabbá teszi a smirglit. A próbák során egyértelművé vált, hogy egyes rendszerben, néhány szobában – a pozitívumai ellenére – az összkép negatív, vagyis felkeményedett, fárasztóbbá vált a hang. Azonban, van megoldás!

em-arnyekolas

Úgy tűnik, hogy a nagyméretű smirglilap nem használható fel mindenütt, ezért érdemes kisebb darabokban gondolkodni, azokkal próbálkozni. Még jobb megoldás, ha a lapokból hengereket formázunk, és azokat helyezzük el a megfelelő helyeken. A henger kifejezetten előrelépést jelent és kevesebb negatívumot hoz a lapként való alkalmazáshoz képest. Ugyanígy előrelépést hoz (csökkenti a negatívumokat), ha a lapokat harmonikaszerűen meghajtogatjuk, és „harmonikákat” helyezünk el a korábbi blogbejegyzésben jelzett helyeken.

A második felhasználási lehetősége a lapoknak a rezgéscsillapítás, rezgéselvezetés. Érdemes egy-egy kicsi darabot a készülék- és hangsugárzó-alátámasztások részeként elhelyezni a már meglévő alátét (tüske, golyós megoldás, fakocka, stb.) és az állvány, valamint az alátét és a készülék és hangsugárzó közé. Nagyon érdekes, egészen „elrugaszkodott” és meglepő eredményt adhat pl. egy fémtüske alatt, vagy Cardas fakocka alatt és felett. Azzal érdemes kísérletezni, hogy a durva felület (maga a smirglis rész) melyik irányba nézzen, a készülékkel, vagy az alátámasztással érintkezzen.

em-arnyekolas

Úgy vélem, a smirgli legnagyobb „dobása”, leghatékonyabb felhasználása azonban, ha EM-árnyékolás készül belőle. Ez nem jelent mást, minthogy egy-egy megfelelő méretű lapot beteszünk a készülékek alá, és fölé, sőt, ha nem zavaró a látvány, elé. A helyek száma szinte végtelen, hiszen egy-egy apró lap a routeren, modemen, de még az elemes vf-eken is hallható változást hoz.

Néhány további lehetőség az EM-árnyékolás megoldására smirglivel: tápszűrők, tápgenerátorok, elosztók, villanyóra, TV-hátlap, csatlakozók, hangsugárzók teteje (sőt, az oldala is), stb.

Most sem írom meg, hogy milyen konkrét változásokra számíthattok, de kíváncsian várom (várjuk) a tapasztalataitokat, újabb ötleteiteket smirgli ügyben (is).

Megosztom:

Comments

8 comments

  • László Hollik

    Fantasztikus hatás szinte mindenütt. Miért kellet erre ennyit várni? Aki ezt kitalálta, annak gratulálok. Amire lehetőség van , azt teljesen körbe kell burkolni. Feltétlenül javaslom ezt az alkalmazást minden rendszerben és természetesen a teremakusztikában is.

  • Tibbs

    Álló hangsugárzó, tölcsérek felöli oldalán a hangsugárzók tetején, kábelemelő fakockák alatt és felett együtt, jól csillapitott környezetben ……magasabb szélesebb színpad, több információ magasban, jobb mélyek . Hihetetlen olcsó és nagy változást mutató megoldás! Felső kategóriás rendszer hibáin is SEGITHET! Egypróbát mindenképp megér ! Nálam marad!

  • Long

    Köszönöm a beszámolót, örülök a pozitív eredménynek.

  • Brett

    Mivel tényleg filléres dolog én is kipróbáltam kiváncsiságból. 🙂 Hisz tényleg semmit nem veszt az ember.
    Először az erősítőm és DAC alá tettem kb. a készülék méretének megfelelő darabot. Azonban nem hozott változást, se negatívat se pozitívat. De nem adtam fel. Vágtam ki még két nagy darabot ezúttal már a készülékek tetejére is került. Ekkor már volt valami változás, de megrekedt a mintha szélesebb lenne a színpad szintjén. Arra gondolok, mint minden a hifi-ben, ez is rendszerfüggő. Nálam nem jött be egyáltalán. 🙁

  • Long

    Igen, rendszer, azaz inkább készülékfüggő. Köszönjük a beszámolót – azonban javaslom, hogy a falon való elhelyezést még próbáld ki.

  • Ibrox

    Jelentem, nálam maximálisan bevált.
    Hatása elképesztő: részletek, tranziensek, dinamika mind-mind kategóriá(kk?)val feljebb.
    Ami a teret illeti: eddig is büszke voltam rá, hogy nagyon jó, de most elképesztő (senki nem hiszi el elsőre, hogy adott esetekben nem a házimozi sorround sugárzóit hallja :)). Félreértés ne essék, ez nem visszaverődés, megfelelően csillapított 25 m2-es, jó akusztikájú helyiségről van szó, családi házban (külön áramkör a hifinek).
    Gyorsabb, jó értelemben véve élénkebb, ugyanakkor sokkal természetesebb, hatványozottan hallgathatóbb hang. És ami érdekes: kisebb hangerőn is többet hoz, vagyis, mintha hangosabb lenne a rendszer.
    Az elhelyezés nálam nem volt kritikus, 2 lap a hangsugárzók mögé, 1 lap a hifi állvány mögé (hátsó fal jelenleg „smirglimentes”), valamint minden elektronika alá egy-egy megfelelően méretezett darab (persze ez még változhat, de elégedett vagyok a mostani elhelyezéssel).
    Készítettem még 2 hengert is, ezek mobilisak, hangolni lehet velük a rendszert!
    Tápszűrő+kábeltuning együttes hatása volt hasonló mérvű.
    Nem első felindulásból írok, hanem több heti tapasztalat alapján.
    Minden zenénél (legyen az jó vagy rossz felvétel) rácsodálkozom a hallottakra. Sorban hallgatok újra mindent, olyanokat is, amiket esetleg évek óta nem hallgattam. (elcsépelt dolog tudom, de!: még mindig jönnek elő új hangok, árnyalatok, háttérdallamok stb…)
    Tapasztalatom szerint az elektronikák alá(fölé) helyezve „hozzák” a legjobb formájukat, ott nem lehet nagyon mellényúlni.
    Természetesen a falakon (stb) való elhelyezés is sokat hoz, de ott lehet rendszer – és helyiségakusztika függő. Ezzel érdemes, sőt kötelező(!) kísérletezni.
    Mindezért nem egészen 5000 forintot fizettem — köszönöm!

  • Long

    Köszönöm a részletes beszámolót.

  • András Filep

    Zsindelyt próbálta már valaki ?