Technics SB-AFP1000 – a monster

Audio, Hangsugárzó, Vintage

Ha szétnézünk a mára kommerszé (kevésbé pozitív megítélésűvé) vált márkák múltjában, bizony igen érdekes és meglepően kiváló produktumokkal is találkozhatunk. Sőt, tulajdonképpen a ma létező hangtechnikai gyártók egy jelentős része 30-50 évvel ezelőtt nagyságrendekkel jobb készülékeket gyártott, mint napjainkban. Gondoljunk csak a Jamo Concert 8, 11 hangsugárzóira, a Boston Lynnfield hangsugárzókra, a régi Marantz, Onkyo erősítőkre, vagy éppen egyik kedvencemre a Sony SS-R10 elektrosztatikus hangsugárzóra (lásd az első képen képen). A sort folytathatnánk a Technics nagyon sok készülékével, hangsugárzójával is, de most inkább ragadjunk le egy kicsit az igazi „nagyágyú”, a felülmúlhatatlan és grandiózus Technics SB-AFP1000 hangsugárzónál.

SONY SS-R10

A nyolcvanas évek közepén érdekes kísérletek folytak egy olyan hangszóró-megoldással, amelynél a mágnesben lévő tekercs nem egy kónuszos membránt, vagy dómsugárzót mozgat, hanem egy síklapot. Az elképzelés szerint, ha sikerül megoldani, hogy a dinamikus „motorokkal” nagyméretű paneleket mozgassanak megfelelő ütemben, akkor megkaphatnák a sztatikus hangsugárzók pozitívumait azok hátrányai nélkül.

A Magneplanar, majd az Eminent Technology némileg más utat választott, ugyanis síkmembránt mozgató dinamikus hangsugárzóiknál ezek a cégek magát a mágnest és a tekercset is kiterítették síkban. A szabadalmi oltalom miatt ez az út a többiek számára nem volt járható – bár azért találtak kiskapukat, mint pl. az NDK gyártmányú HOK-80 fejhallgatónál, amit a mai napig csak ajánlani tudok.

A kisebb, körkörös síkmembránok meghajtására viszonylag hamar találtak megoldást, de a testet, a tömeget, a basszust adó nagyobb panelek anyagát, rögzítését és magát a meghajtó-rendszert a KEF is és a Technics is sokáig kutatta – meg persze a többiek is…

Technics SB-AFP1000

A KEF elkészítette az NXT-panelt, azaz pontosabban átvette, (lenyúlta?) az NXTsound találmányát, a Technics pedig elkészítette a saját megoldását, amit egyszerűen csak Audio Flat Panel néven emlegetett. A „Flat Panel” hangsugárzók legnagyobb darabja a Technics SB-AFP1000.

Technics SB-AFP1000

A méretek könnyebb elképzeléséhez megmutatok két képet a kisebbik – mondom, a kicsi -, Technics SB-AFP100 hangsugárzóról.

Technics SB-AFP100

A Technics SB-AFB1000 hangsugárzó 1987-ben jelent meg és 1990-ig gyártották. A ’87-es megjelenést igen ütős reklámkampánnyal párosították, ugyanis az új Technics „zászlóshajót” bemutatták néhány operaházban, koncertteremben. A meghallgatások során az élő zenét és a monstrum hangját hasonlították össze. Az összehasonlításon hallottakról, a Technics SB-AFP1000 hangminőségéről talán elég annyit mondani, hogy a Bécsi Operaház azonnal vásárolt egy párat a próbáik visszahallgatásához. Még mielőtt bárkiben is felmerülne a kérdés, hogy miként is lenne képes besugározni egy operaházat egy pár Technics hangsugárzó, leírom, hogy 50 Hz-től 124 dB hangnyomást képesek kelteni, ami két hangsugárzó használata esetén 125,23 dB-t jelent. Ez azért nem kevés.

Technics SB-AFP1000

A hangsugárzó tehát meglehetősen jóra sikeredett, de volt vele néhány probléma. Először is az ára, ami a megjelenésekor 70 000 NSZK márka (2 500 000 yen) volt, ami így talán nem sokat mond, de ha azt írom, hogy ez akkor 525 hónapnyi (43,7 évnyi) magyar átlagkeresetnek felelt meg, talán megérjük, hogy miért nem került az országba egyetlen pár sem belőle. A másik gond a méret és a súly: 2200 x 2250 x 940 mm; 320 kg / db. Ebből bizony nem nagyon lehetett betenni egy párat egyetlen panellakásba sem. Ezekhez képest már eltörpül az az apróság, hogy a szállítási határidő 2-3 hónap volt.

A hangsugárzóba oldalanként  8 db 300×800 mm-es basszuspanelt; 4 db 130×320 mm-es felsőbasszus-panelt; 4 db 80 mm átmérőjű, kerek flat sugárzót (kemény lakk felülettel); valamint 4 db gyémánt bevonatú és szintén síkmembránú magassugárzót helyeztek el. A belső kábelezés és az induktivitások anyaga LC-OFC réz, a négy úthoz tartozó önálló keresztváltó-paneleket pedig teljesen elkülönítették egymástól. Érzékenysége 93 dB, maximális terhelhetősége pedig 1400 W.

Ha valaki ismer az országban egy Technics SB-AFB1000 hangsugárzót, kérem, szóljon, hogy rohanhassak megcsodálni meghallgatni – de gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.

Technics SB-AFP1000

Zárásként pedig vessetek egy pillantást az alábbi képre. A Technics mérnökei is időnként átmentek „gyerekbe”, ezért elkészítették a felülmúlhatatlan, utolérhetetlen és elhelyezhetetlen legnagyobb Audio Flat Panel-t. Nem lett belőle termék, sőt, annak sem találtam nyomát, hogy végül eladásra került-e, vagy megőrizték a gyár múzeumában. Mindenesetre érdekes.

Technics SB-AFP1000

Megosztom:

Comments

3 comments

 • MT69

  Ebből a sorozatból, jobbról a harmadikat(legalábbis egy ilyen párt) hallottam.
  Abban az időben nekem is éppen Technics hangsugárzóim voltak, egész pontosan SB-CD 320, így nagy érdeklődéssel vártam a meghallgatási lehetőséget.
  Elég hamar leforrázva éreztem magam, azt hittem az én sugárzóim milyen jók, hát ott bebizonyosodott, hogy elég semmilyenek.
  Ezek, a fenti sugárzók, a ribbon magassugárzóival, olyan megszólalást produkáltak, amilyet
  addig még hírből sem ismertem.
  Számomra ismeretlen típus volt előttem, nem is sejtettem, hogy a Technics ilyen minőségi
  sugárzókat is épít, nem csak „tucathifit”.
  Nem vagyok vele tisztában, de szerintem idehaza ezt a szintet nem lehetett kapni, talán még rendelésre sem.
  Az említett pár is külhonból érkezett.

 • Long

  Köszönjük a beszámolót.
  Számomra az SB-RX50 meghallgatása volt a tiédhez hasonlóan nagy élmény. Ennek a hangsugárzónak két érdekessége van: hangszórója koncentrikus elrendezésű, valamint eltérő keresztváltóval szállították a különböző ízlésű angol, német és japán hifistáknak.

 • Gábor

  SB-AFP10 akár még földi halandó számára is elérhető lehet. 🙂
  Ezt nem is tudtam az RX50-ről, feltételezem az enyém német, mert onnan szereztem be.