Vibracsi 3 – mert hat golyóval szebb az élet

Bemutató, Tuning

A többrétegű, acél-, vagy kerámiagolyókkal megépített Vibracsi készülékalátétek pillanatok alatt közismertek és igen kedveltek lettek. Azonban, időközben kiderült, hogy volt (van) egy apró hibájuk, ráadásul a fejlődés sem állhatott meg, így megszületett a jelenlegi legnagyobb testvér, a Vibracsi 3, amely alátét immár hat darab golyót tartalmaz – és persze a mérete is nagyobb.

Korábban örömmel számoltam be nektek arról, hogy egyik hifista társunk olyan készülékalátétet konstruált, ami jobbnak bizonyult több más, akár sokkal drágább megoldásnál. Nagyon sokan kipróbálták, nagyon sokan szereztek vele tapasztalatokat, és bizony többen összehasonlították más, nagynevű gyári termékekkel. A végeredményt, az értékítéletet mi sem jelzi jobban, hogy rövid idő alatt sok rendszerbe bekerült.

Ez eddig a jó hír. A próbák során azonban egyértelművé vált, hogy a készülékek, hangsugárzók alatt – mert bizony hangsugárzók alatt is igen pozitív hatású (lehet) – a súly növekedésével fordítottan arányos az alátétek pozitív hatásának mértéke. Egy bizonyos súly felett már jobban jár(hat) a felhasználó pl. másik nagy kedvencemmel, a Cardas fakockákkal, vagy egyéb, más megoldással.

Kisebb súly esetén csupa pozitívum – abszolút best buy -, nagyobb súly esetén más megoldást kell keresni, vagy – és most egy nagyon nagy felkiáltójel – több Vibracsi alátétet kell használni! Volt módomban meghallgatni egy olyan, közel 40 kilós erősítőt, ami alá a tulajdonosa 12 db kerámiagolyós Vibracsit pakolt, és bizony egyértelműen lehetett hallani a „kevesebb és több” közötti különbséget. A „több” véglegesen meg is maradt az erősítő alatt.

Elektronikák között ugyan kevesebb a nagy, 30+ kg súlyú készülék, de hangsugárzók esetében már-már átlagosnak számít, így szinte kötelező jelleggel született meg a Vibracsi 3, vagyis a hatgolyós változat. Sőt, tulajdonképpen néhány nagyobb méretű hangsugárzó tulajdonosa (is) jelezte Racskó Gyulának – a készítőnek – hogy bizony, emelni kellene a tétet, mert igény lenne a nagyobb méretű és nagyobb súlyig terhelhető alátétekre.

grafikus

A kérés meghallgatásra talált, majd jött a tett, és végül megérkezett a Vibracsi 3.

Azonnal betettem a Musical Fidelity Nu-Vista 800 erősítőm alá, ami a korábbi, háromgolyós Vibracsik számára nehéznek bizonyult. Az elinduló zene hallatán, őszinte mosoly jelent meg az arcomon. Mélyebb – vagy csak mélyebbnek tűnő? – alsó tartomány, testesebb és simább hangkép, selymesebb magastartomány jelezte a „hatgolyósokkal” megtámogatott erősítő hangját az addig használt (és nagyon szeretett) Cardas kockákkal szemben. Egyértelműen nőtt a hallgathatósági faktor, ami igen fontos jellemzője minden rendszernek.

A következő próba a hálózati-lejátszómat érintette, ami egyben CD- / DVD- / DVDA- / SACD-játszó is, így központi készüléke a házimozimnak, valamint egy 10 méteres RCA-kábellel bekötve, alapvető eleme a sztereó-rendszeremnek is. Súlya önmagában 13 kg, valamint van rajta egy 6,5 kg súlyú Entreq Vibb Eater. Ez az összsúly már megterheli annyira a háromgolyós vibracsikat, hogy ne tudják legjobb formájukat adni, de az összhatás még így is pozitív.

Kicserélve azokat a nagyobb teherbírású hatgolyósokra, az „irány” nem változott, de a hatás egyértelműen erőteljesebb lett. A hallottak (és látottak) alapján kétség nem fér hozzá, hogy a Pioneer igen-igen magasra tette azt a képzeletbeli lécet az LX-88 készülékükkel.

Érdekes módon – bár van benne logika -, a nagyobb alátétek a kisebb súlyú készülékek (modem, router, CD-futómű, stb.) alatt is előrelépést jelentettek, de ez a lépés nem jelentős annyira, hogy mindenáron csere legyen belőle. A nagyobb tömegű készülékeknél azonban nem vitás a nagyobb méretű alátét előnye.

Ahogy már megszokhattátok, mielőtt írásban is „ítélkeztem” volna, a Vibracsi 3 alátéteket is elvittem több barátomhoz, zeneszerető hifista társunkhoz. Két esetet emelek ki, mert azon túl, hogy a hatgolyós alátétek bizony „elég” jók lettek, előrelépést jelentenek, az adott helyeken volt próbák más szempontból is érdekesek.

Az első helyen először egy Pass INT60 integrált erősítő alá kerültek be az alátétek, de előtte történt egy másik próba is. Meghallgattuk, hogy miként szól ugyanazon erősítő a padlón, és egy egyszerű, üveglapos állványon. Bár nagyon sokan azt tartják, hogy a készülékek legjobb, legstabilabb helye a padló, ez valahogy most sem igazolódott be, ezért kiindulási alapnak az állványt tekintettük. Ez és az erősítő közé tettük a jó ismert Cardas fakockát és a hatgolyós Vibracsit.

vibracsi 3

A Pass erősítő bizony igen hálás volt a Vibracsi 3 alátétekért, amit hihetőbb énekes- és hangszerhangokkal, egyszerűen több zenével hálát meg. Elég nehéz leírni a hatást – egyszerűen szívhez szólóbb, hallgathatóbb volt a hangkép, ha az erősítő a korongokon állt. Azonban, a korongok nem a lábai, hanem közvetlenül a készülék dobozának alsó lemeze alá kerültek. Erre feltétlenül figyelni kell más alátétek esetében is – tehát alátéteket soha ne a lábak, hanem inkább a „has” alá tegyünk (néhány ritka, egyedi eset kivételével, pl. Oracle, Esoteric, Dan D’Agostino…).

Amikor a Pass-t visszatettük az üveglapra, minden hang kicsit felkeményedett, izgágábbá vált, csökkent a hallgathatósági faktor.

Ugyanitt kipróbáltuk egy Parabox hangsugárzópár alatt is a Vibracsi 3 alátéteket. Ugyanaz fogalmazódott meg mindnyájunkban – „színtiszta mazochizmus a hangsugárzókat visszatenni a saját lábaikra”. Ezzel együtt feltétlenül le kell írnom, hogy a Pass-Parabox páros (lábtól függetlenül) alapvetően barátságos, hosszan hallgatható, szerethető hangképet ad(ott).

vibracsi 3 parabox

Az erősítőnél is, a hangsugárzónál is bevetettük azt a bizonyos „plusz elemet”, amire korábban már utaltam.

A Vibracsi 3 (és a korábbi típusok) közepén a gyártási technológiából adódóan van egy furat. Mintha direkt arra „teremtődött” volna, hogy a közepébe egy plusz golyót tegyünk (ízléstől függően kerámiát, vagy acélt, vastagabb pénztárcával rendelkezők pedig rubintot).

Vitathatatlanul működik a dolog. A plusz golyó – pont, mint a háromgolyós változatnál – megőrizve a barátságos, testes hangképet, megnyitja a felső tartományt, tágítja a teret, növeli a részletezettséget. Egy próbát mindenképpen megér, de a plusz golyó nem része a Vibracsi alátéteknek, azokat mindenkinek saját magának kell beszereznie. A kerámiagolyót, mint permetezőgép-szelepgolyót keressétek, mert úgy sokkal olcsóbb.

A másik megemlítésre kerülő közös meghallgatásnak folytatása is lett!

vibracsi 3 popori dream audio

Elvittem a Vibracsi 3 alátéteket a Dream Audióba, ahol azokat betettük a Popori WR1 hangsugárzók alá. A pogácsák okozta változás (igen, javulás) olyan nagymértékű volt, hogy Popori Ottó engedelmével szó szerint idézem a saját hangsugárzóival történ meghallgatáson kialakult véleményét: „kib@szott jó”. Az őszinte véleménynek folytatása is lett. A Vibracsi egyedi gyártású változata alapeleme lett a Popori sztatikus hangsugárzóknak, így ma már minden Vibracsi tulajdonos elmondhatja, olyan alátéteket használ, amelyeknek „nagy” változata egy 36 ezer eurós hangsugárzóba is bekerül(t)…

Elérhetőség: Racskó Gyula: (20) 806-4526

Megosztom:

Comments

2 comments

  • László Hollik

    Ha üveglapos állványra helyezzük a készüléketí+alátétet, akkor azok keverék hangját halljuk vissza, irreális eredményt kapunk.

  • Long

    Igen, ez így igaz, mint ahogy a maga módján „irreális” akkor is, ha az ominózus állvány – amire tesszük – fa, vagy éppen fém, aminek gránit, márvány, mdf, bambusz lapja van, stb.
    Azonban, ha a változás iránya mindenfajta alap esetén ugyanaz – ami megegyezik a földön elhelyezéskor tapasztaltakkal -, akkor már levonhatunk konzekvenciákat.